UHANS A101s a tăiat de unde se putea tăia, în încercarea de a fi oferit la un preţ incredibil. Una dintre cele mai mari "tăieturi" totuşi se simte la cameră. Primim astfel un senzor de 8 MP în spate, care realizează cadre de 13 MP prin interpolare şi o cameră frontală de 2 MP, care prin acelaşi procedeu realizează fotografii de 5 MP.
Aplicaţia Camera se deschide încet, focalizează lent şi face fotografii tot lent. Avem parte măcar de zoom fluid, iar printre opţiuni se numără şi Timer, HDR şi Watermark, dar şi Panorama, Beauty, Night, Film Mode, grilă şi gesture shot. Galeria de fotografii realizate ziua implica o serie de capturi din decembrie 2016, la începutul lunii, în condiţii meteo OK.
Rezultatul e o serie de fotografii spălăcite, cu fundal blurat, dar prim planurile arată bine. Nu prea am surprins multe detalii în fotografiile noastre, dar luminozitatea a fost OK. Panorama e modestă, cu rezoluţie de 560 x 5632 pixeli, iar la lumina parcă am început să simpatizez cu coloritul surprins de cameră, ceva mai bine calibrat când şi lumina ne ajută.
Textura obiectelor e bine surprinsă şi dacă avem răbdare, cu "R" mare atunci obţinem şi o focalizare bună, precum în cazul acelui inel de leagăn. Avem şi un HDR acceptabil, care corectează culoarea ierbii spre exemplu. Uitaţi totuşi de captura landscape, pentru că detaliile rămân slabe. Din păcate şi camera selfie e slabă, cu capturi neclare şi înceţoşate.
Nu sunt genul de fotografii pe care le-ai posta cu drag pe Facebook, asta e clar. Avem şi zoom in OK pe acele raţe şi lecţia numărul 1 pentru un posesor de UHANS A101s ar fi să nu facă niciodată fotografii la un obiect în mişcare. Rezultatul cu siguranţă nu va fi bun. Per total o cameră deloc memorabilă, care totuşi a prins câteva cadre bune.
Îmi vine în minte comportamentul primului Moto G, dacă vreţi neapărat o comparaţie, dar a trecut multă vreme de la acel model, deci nu flatează pe nimeni comparaţia. Aceasta au fost concluziile pentru captura pe timp de zi. Noaptea lucrurile se strică mai rău, cu multă ceaţă şi neclaritate, dar măcar primim culori rezonabile. Blitzul nu e deloc puternic şi nu prea are efect când e folosit.
Luminile stradale au halouri mari, apare şi ceva efect de ghosting, dar luminozitatea este în regulă. Cu toate acestea imaginea blurată nu are nici o scuză, nici la acest preţ şi ceaţa e omniprezentă. Să vedem cum stăm cu filmarea!
UHANS A101s e capabil de captură Full HD, la 30 FPS şi 24 Mbps, dar în formatul nu chiar popular 3GPP. Din start ne confruntăm cu flicker şi refocalizare, dar culorile arată binişor şi nici expunerea nu e rea. Claritatea e acceptabilă pentru preţ şi e mare păcat de refocalizare, pentru că eram gata să îi dăm o bilă gri spre alb camerei la filmare până să ne lovim de acea problemă.
Se adăugă totuşi şi microfonul slab, calitatea extrem de scăzută la zoom in şi per total nu vă veţi simţi tentaţi să filmaţi cu această cameră. Nu e chiar slabă ca o cameră de tabletă din China, dar nici nu poate filma la fel de bine ca al meu iPhone 5. Cred că şi un iPhone 4s îi poate face faţă sau cine ştie, un iPhone 4. Noaptea scad şi parametrii, astfel că filmam la 16 FPS şi 18 Mbps, cu o nuanţă violet neplăcută şi imagine tremurată.
Claritatea e rezonabilă, dar halourile sunt mari şi pierderile de focalizare nu duc la nimic bun. Chiar şi la sub 100 de dolari sunt anumite standarde de utilizare confortabilă şi plăcută, nu frustrantă pe care trebui să le ai. Iar UHANS nu prea le are.
Disponibilitate
Prețuri actualizate