După ce UE a standardizat portul USB-C în acest an, acum vrea să mai implementeze câteva măsuri în favoarea consumatorului. Scriam în septembrie că UE vrea să facă telefoanele mobile mai uşor de reparat printr-o legislaţie nouă şi acum aceasta începe să capete contur.
La mijlocul lunii noiembrie a lui 2022, Comisia Europeană a creat un draft de lege, care se poate vedea aici. Conform acestui document, producătorii de telefoane trebuie să asigure actualizări software și de securitate pentru telefoane timp de 5 ani după lansarea terminalelor sau tabletelor. Deocamdată doar Samsung oferă ceva de gen pentru telefoanele flagship (4 ani de actualizări software şi 5 de securitate), dar şi Apple pe multe modele.
Mai sunt şi alte reglementări în plan, iar printre ele şi faptul că actualizările de securitate trebuie oferite de către producătorul OS-ului cu nu mai mult de 4 luni de la publicarea lor. Producătorii de telefoane au dreptul la cel puţin 6 luni pentru update-uri funcţionale. UE solicită şi furnizarea de piese de schimb pentru smartphone-uri timp de până la 7 ani. Această regulă ar putea pune probleme de logistică pentru producători.
Ce e drept consumatorul din aceste zile nu prea mai ţine un telefon 7 ani, ciclul de viaţă şi utilizare fiind mult mai scurt. În mod inedit asociaţia producătorilor Digitaleurope avertizase la un moment că ar putea exista o supraproducţie de componente de rezervă şi o risipă de resurse. UE nu se grăbeşte totuşi şi oferă o perioadă lungă de tranziţie.
Noua legislaţie va fi aplicată din martie 2021, iar producătorii vor avea 21 de luni să o implementeze. La modul realist, telefoanele din Europa vor fi afectate de la final de an 2024 sau început de an 2025.