După ce ați văzut un top 10 al telefoanelor din 2012 realizat de colegul Radu Iorga, astăzi vă prezint eu, Alex Stănescu viziunea mea asupra acestui top. După controversele stârnite de poziția fruntașă în top a lui Nokia N9 anul trecut, în acest an clasările în top sunt ceva mai previzibile, dar tot am ceea ce aș numi o surpriză pe primul loc. Trebuie să vă explic și criteriile mele. Pentru mine contează foarte mult designul, apoi funcționarea de zi cu zi, apoi acea funcție care scoate în evidență terminalul, cum e camera la Nokia Pureview sau S Pen la Note II. Abia apoi vine lista de specificații... Hai să vedem cele mai bune telefoane ale anului!
10) HTC 8X
HTC 8X este flagship-ul Windows Phone 8 de la HTC, care a ajuns pe piața din România, în urmă cu câteva săptămâni. Acest model cu o variantă unică de albastru aduce un design plăcut și inedit și se remarcă în marea de terminale Windows Phone inspide. Atunci când Nokia repetă același, același, același design la Nokia N9, Lumia 800, 900 și 920, HTC vine cu ceva nou, adică 8X. în plus acest model are și un preț rezonabil, măsoară 10.1 mm în grosime și cântărește 130 de grame. El aduce și un CPU dual core Snapdragon, 1 GB RAM și o cameră de 8 megapixel care ar trebui să fie la fel de bună ca și cea de pe HTC One X, deci foarte bună. Două nemulțumiri am la acest model: lipsa de slot microSD și problemele cu resetările pe care aparent le are.
ASUS PadFone 2 de abia ne-a sosit în teste, dar am mai avut contact cu el și în cadrul lansării de la Milano din octombrie. Telefonul arata foarte bine și dacă va mai amintiți, atunci când am pus mâna pe PadFone 1, am declarat că are cel mai bun design dintre toate telefoanele Android. Aderentă? Avem! Margini metalice? Avem! Formă de "lacrima"? Avem! Cel mai tare procesor de pe piață la ora actuală? Bifat și el pe PadFone 2, un Snapdragon S4 Pro quad ore, însoțit de 2 GB RAM. Adăugăm și o cameră de 13 megapixeli și lucrurile deja sună excelent. Pe unii îi sperie prețul de 800 de euro, dar el aduce și o tabletă la pachet cu acest telefon. în fine, telefonul promite mult și își găsește un loc în topul nostru. Obiecții? Faptul că telefonul nu se poate cumpăra și separat... dar depinde de ce vrea clientul de fapt. PadFone 2 aduce și un ecran Super IPS+ LCD foarte atractiv.
8) HTC One S
HTC One S poate fi considerat un urmaș direct al lui HTC Sensation și asta prin prisma designului său. Telefonul are un design plăcut, o cameră bună, are o grosime scăzută, de doar 7.8 mm și cântărește 119.5, deci e foarte aproape de dimensiunile lui iPhone 5 și asta cu aproape jumătate de an înainte să apară acel model. One S oferă și un ecran Super AMOLED de 4.3 inch, din păcate doar cu rezoluție de 540 x 960 pixeli. Lipsa slotului microSD și rezoluția pot fi considerate singurele defecte ale acestui model. Datorită lui One S am aflat ce poate un procesor Snadpragon S4 dual core și am fost surprinși să vedem că face față cu brio rivalității cu quad core-ul Tegra 3. Camera sa ne-a impresionat plăcut, iar durata de viață a bateriei a fost și ea apreciată. O mică problemă a acestui model a fost și acea cojire a carcasei sale, întâlnită pe câteva unități.
7) HTC One X
Dintre toate telefoanele HTC produse vreodată, inclusiv HTC Droid DNA și HTC 8X, plus modele mai vechi, se remarcă HTC One X, pur și simplu pentru acel mod în care integrează camera și pentru feelingul plăcut al carcasei sale. Terminalul este unul quad core Tegra 3, cu 32 GB memorie internă, 1 GB RAM, camera de 8 megapixeli care personal mi-a plăcut mai mult decât cea a lui Galaxy S III. Am remarcat la acest model o viteză foarte bună a camerei, un design plăcut, interfața rapidă, dar și unele mici probleme cu lagul și carcasa care se încinge. Au existat și utilizatori (destul de mulți) care se plâng de probleme cu ecranul, dar modelul avut de noi în teste s-a descurcat admirabil. Recent HTC One X a primit și Jelly Bean și utlilizatorii par mulțumiți de update și îmbunătățirile pe care le aduce. Ecranul HD SLCD 2 a făcut o impresie bună la capitolul luminozitate și claritate și HTC One X este fără îndoială cel mai bun HTC din ultimii ani.
Ce cameră! Ce cameră are acest telefon! Am testat camera de 41 de megapixeli a lui Pureview noaptea, în Brașov în cadrul unor concerte și am fost total surprins de acest senzor. Fruct al unei munci de 5 ani a celor de la Nokia, care au folosit chiar tehnologie NASA de la sateliți pe partea de zoom, acest senzor este starul telefonului. Din păcate bătrânul Symbian îi mai scade cota și poate și prețul sau prohibitiv inițial, dar care a mai scăzut puțin acum. O mențiune specială merge și la tehnologia Rich Recording, care permite captura audio odată cu cea video, chiar și în medii cu 140 de decibeli, adică mai zgomotos decât la decolarea unui avion. Adăugăm și o pereche de căști fantastice și un volum și bas excelent în playerul audio. Pur și simplu cameraphone-ul perfect, acest PureView, pionierul noului senzor, cu care ne vom mai întâlni și în viitor. Defecte? Poate bateria și OS-ul...
Nokia Lumia 920 este o premieră pentru Nokia în multe privințe: primul telefon dual core, primul model Windows Phone 8, primul model Lumia cu camera PureView și primul cu ecran de nouă generație. în mod bizar, dacă întrebați un mare grup de oameni și chiar și pe mine, ce scoate în evidență acest telefon este nuanța să fistichie de galben, dar și celelalte culori. Designul este cel clasic de la Lumia 800 încoace, cu câteva modificări, iar telefonul are o cameră fantastică, cu sau fără acele clipuri cosmetizate. Problema e că acest model e destul de butucănos și are un preț destul de mare, prin zona lui Galaxy S III și alți rivali de acest gen. Avantaje? Un ecran HD, procesor dual core Snapdragon care e mai mult decât suficient pentru WP8 și o cameră care are toate șansele să o întreacă pe cea de pe iPhone 5, dacă nu a făcut-o deja. Ce putem dori mai mult?
Pentru mulți Samsung Galaxy S III e telefonul anului 2012, dar trebuie să recunoaștem un lucru: cu toții ne-am simțit dezamăgiți când am văzut designul lui Galaxy S III, mai ales având în vedere așteptările și conceptele pe care le vă pregătisem mental. Asta nu înseamnă că smartphone-ul nu este unul de excepție! Procesorul sau este excelent, funcționarea este fără cusur, cameră este bună, câtă vreme te obișnuiești cu focalizarea și parcă nici interfața TouchWiz nu mai este atât de deranjantă. Avem acea multitudine de gesturi cu care Samsung iese în evidență și un S Voice care inițial părea destul de bun, dar Google Now îl eclipsează acum cu mult. Odată cu ultimele actualizări avem și multitasking Multi Window pe acest device, deci încă o bilă albă în plus. Bateria să este bună, ecranul este fantastic și are luminozitate și claritate deosebită, iar difuzoarele sunt de excepție. și o ultimă mențiune: îi înțeleg pe cei care văd în acest model telefonul anului, dar există totuși marele aspect al designului, cu carcasa alunecoasă și un design care nu place atât de mult ca și cel al lui Galaxy S II.
3) iPhone 5
Diferența dintre iPhone 5 și Galaxy S III este că în vreme ce al doilea este văzut de multă lume drept telefonul anului, nici măcar fanii înfocați Apple nu mai afirmă că iPhone 5 e cel mai bun device în acest an. Un iPhone 4S cu ecran mai mare, rezoluție mai bună și ușor upgrade hardware nu reprezintă o inovație generatoare de aplauze. E drept, realizarea există, dar la ce preț... E drept că avem un telefon foarte arătos, foarte ușor, foarte subțire și cu un iOS care își face treaba excelent. Dar e inadmisbil ce se întâmplă cu Apple Maps, cu carcasa care se cojește și cu difuzoarele care distorsionează sunetul la maxim. Pe partea pozitivă avem camera, cea mai bună cameră de pe un telefon mobil în acest an, evident în afară de modelele Pureview. Ecranul arăta excelent, iar chipsetul grafic oferă o experiență de gaming grozavă, chiar peste orice model cu Tegra 3 de exemplu. și căștile Earpods mi-au făcut o impresie bună, dar e totuși acel factor "wow" care lipsește...
2) LG Nexus 4
LG Nexus 4 este un late entry în topul nostru, exact cum a fost și Galaxy Nexus anul trecut. Criticat pentru spatele din sticlă, pentru lipsa de slot microSD sau pentru că varianta de bază are doar 8 GB spațiu de stocare, acest model reprezintă telefonul ideal Android dacă vrei performanță, actualizări rapide și un look care fură priviri. Ce telefon se mai poate lăuda că are un super procesor, quad core Snapdragon S4 Pro, plus posibilitatea de a primi primul actualizările Android, plus un spate din sticlă care îl face să arate excelent? Adăugăm o cameră de 8 megapixeli care se comportă decent, 2 GB RAM, Android 4.2, un ecran HD bunicel, plus acel preț, probabil cel mai important factor la acest model (300 de dolari). Sper că și România să intre în normalitate și să avem prețul standard pentru acest device la un moment dat... Până atunci mă aștept ca ofertele să coboare la praguri decente cam peste 2 luni, când acest model va fi un must buy. Nu că nu ar fi și acum...
Factorul "wow" care lipsește la iPhone 5 îl găsim la Galaxy Note II... știu că este un phablet, știu că acest ocupant al locului întâi va stârni controverse, dar iată câteva argumente în favoarea sa. Dacă ASUS PadFone 2 ține loc de tableta și telefon la 3500 de lei, ei bine Galaxy Note II face același lucru la 1000 de lei mai puțin. El ține loc de telefon și tableta și o face excelent, ba chiar înlocuiește și un PC fără prea mari probleme și spun asta având ca argument un clip de pe web în care Note 2 era folosit drept PC, în tandem cu mouse și tastatura, plus display de 23 inch. Am testat telefonul două săptămâni și pur și simplu mi-a lăsat o impresie foarte bună. Cei 2 GB RAM și procesorul quad core Exynos fac o echipă imbatabila, iar camera, deși e același senzor de la Galaxy S III, mi se pare parcă o idee mai bună decât pe acesta. Din partea mea puteți uita și de tablete și de console video dacă aveți acest phablet, iar dacă e rușine cu "tigaia" la ureche există headseturi. Calitatea audio e de nota 10 la acest device, iar cea video e ireproșabila și acesta e singurul telefon pe care te poți simți bine uitându-te la filme, deoarece cei 5.5 inch de ecran HD arată minunat. Un câștigător clar de la Samsung și telefonul anului 2012 din partea mea!
Cam acesta a fost topul meu, al lui Alex Stănescu pentru anul 2012, când vine vorba de telefoane. încă o dată, pun mare accent pe design, pe funcții unice și pe performanță. Specificațiile sunt pe plan secundar! și acum să înceapă comentariile și bashing-ul pentru iPhone 5 și Galaxy S III. Sunt deschis la discuții amicale și rețineți că topul este unul subiectiv, cu argumente formate în luni întregi de "rumegare" a produselor de pe piață, în măsură timpului trecut de la lansarea lor.