Anul 2015 se apropie de final cu paşi repezi, a fost unul în care s-au lansat multe smartphone-uri performante şi vă spun sincer că mi-a fost destul de greu să fac un top 10 al smartphone-urilor lansate în anul 2015. Topul este unul personal bazat pe criterii precum autonomia acumulatorului sau design-ul. Nu este un top “de buget”, dacă ar fi fost aș fi inclus device-uri precum Xiaomi Redmi Note 3 sau OnePlus X. Specificaţiile sunt foarte apropiate şi consider că fiecare device din aceasă listă poate satisface nevoile unui power-user timp de 1-2 ani. Topul este unul foarte subiectiv, cel mai bun device este acela care îţi place, îţi satisface cerinţele şi pe care ţi-l permiţi.
Observ că în acest an producătorii de origine chineză au pus şi mai multă presiune pe producătorii renumiţi de smartphone-uri şi sunt sigur că anul viitor o să fie şi mai dificil pentru Samsung, Apple sau LG. Chinezii vin pe piaţă cu device-uri performante, design premium şi preţ foarte competitiv. Tot în acest an cititorul de amprente a câştigat popularitate în rândul device-urilor, fiind un “must-have” al flagship-urilor din 2015. Device-urile cu diagonala display-ului peste 5.5 inch au dominat piaţa, multe persoane optând pentru ele deoarece pot înlocui cu uşurinţă o tabletă de 7-8 inch, fapt ce s-a văzut şi în vânzarea tabletelor care a scăzut considerabil faţă de anul trecut.
Menţiuni: Microsoft Lumia 950XL, Motorola Moto X Style şi Blackberry Priv. Lumia s-a lăsat aşteptat prea mult, poate la anul voi include un telefon Microsoft în top 10, îmi doresc asta. Motorola Moto X Style este un device bun dar nu a mai avut loc în acest top 10. BlackBerry Priv este un device inedit dar la care se mai poate lucra. Are câteva bug-uri, se încălzeşte dar este un device care arată genial din punctul meu de vedere. Aveam aşteptări mai mari, deşi ceva inedit în anul 2015, tastatura fizică mi se pare greu de folosit pe un smartphone.
10. LG Nexus 5X
Varianta Nexus cu diagonală mai mică (5.2 inch) vine ca urmaş al lui LG Nexus 5, un smartphone decent dar care merita un upgrade deoarece Nexus 6 era un phablet. Nexus 5X păstrează în linii mari design-ul lui Nexus 5 dar aduce câteva noutați necesare. Pe spate şi-a făcut loc un cititor de amprente, conectorul este acum un USB Type-C iar în partea frontală predomină display-ul 1080p care este înconjurat de 2 grile, din păcate nu ascund 2 difuzoare stereo ci doar o cască şi un difuzor mono în partea de jos. Procesorul este un Snapdragon 808 ajutat doar de 2 GB de memorie RAM. Camera este de 13 MPx, fără stabilizare optică dar este capabilă de filmare 4K. În tradiţia Nexus-urilor slotul de card lipseşte având de ales între versiunea cu 16 sau 32 de GB de memorie. Un upgrade major este bateria care a “crescut” de la 2300 la 2700 MAh şi împreună cu optimizările din Android 6.0 promite o autonomie destul de bună. Este în acest top datorită faptului că este compact şi o să primească imediat actualizările pentru Android.
9. Huawei Mate S
Un smartphone cu design metalic premium şi finisaje excelete. S-a făcut remarcat prin faptul că a fost primul device cu tehnologia force-touch la bord, înaintea modelelor de la Apple. Display-ul este unul de tip AMOLED cu dimensiunea de 5.5 inch având o rezoluţie 1080p. Procesorul este unul făcut “în casă” de Huawei, HiSilicon Kirin 935, un octa-core cu tehnologie big-LITTLE cu 4 nuclee tactate la 2.2 GHz şi 4 nuclee tactate la 1.5 GHz. Avem la dispoziţie 3 GB de memorie RAM şi ca stocare versiuni cu 32, 64 sau 128 de GB împreună cu un slot de card micro SD. Senzorul de amprente este situat pe spatele device-ului în tradiţia celor de la Huawei sub camera de 13 megapixeli. Bateria însă este de 2700 mAh fără tehnologii de încărcare rapidă sau wireless din păcate.
8. OnePlus 2
Este un dispozitiv care n-a impresionat iniţial precum modelul OnePlus One dar şi din cauza faptului că în anul 2015 oferta de “flagship-uri de buget” a fost foarte diversificată. În ciuda aceluiaşi sistem de achiziţionare prin invitaţii, OnePlus 2 vine cu specificaţii de flagship al anului 2015. Procesorul este un Snapdragon 810 împreună cu 3 GB de memorie RAM pentru varianta de 16 GB şi 4 GB de memorie RAM pentru varianta cu 64 GB de stocare. Lipsa slotului de card Micro SD a fost şi ea moştenită de la primul OnePlus dar lipsa lui este compensată prin adăugarea unui cititor de amprente. Bateria este de 3300 mAh care obţine o autonomie decentă împreună cu display-ul 1080p. Menţionez totusi că preţul lui îl face foarte competitiv.
7. LG G4
Seria G a fost şi este una de succes. LG G4 m-a impresionat prin design-ul lui dar şi camera de o calitate foarte bună şi un mod manual mult peste celelalte device-uri din acest top. Rezoluţia ei este 16 megapixeli iar autofocusul este ajutat de un sistem laser. Procesorul lui este un Snapdragon 808 puţin mai slab faţă de Snapdragon 810 dar acesta nu are tendinţa de a se încălzi precum primele variante de Snapdragon 810. Restul specificaţiilor includ o baterie de 3000 de mAh, 3 GB de memorie RAM, 32 de GB de memorie internă la care se adaugă un slot de card Micro SD. Display-ul de 5.5 inch are o rezolutie de 1440p. Dacă vrei un camera-phone cu design premium dar fără metal în componenţa sa, LG G4 cu al său spate elegant din piele este alegerea perfectă.
6. Huawei Nexus 6P
Este alegerea perfectă dacă vrei un phablet cu design premium şi expierenţa unui Android pur-sânge. Este primul device al celor de la Huawei făcut în parteneriat cu Google şi din punctul meu de vedere le-a reuşit din plin. Specificaţiile sunt de top iar design-ul metalic nu se lasă mai prejos. Procesorul este un Snapdragon 810 de generaţie nouă şi este ajutat de 3 GB de memorie RAM. Avem la dispoziţie 32, 64, sau 128 de GB de stocare internă şi cum era de aşteptat la un Nexus, slotul pentru card Micro SD lipseşte. Display-ul este unul de tip AMOLED cu o rezoluţie de 1440p pe o diagonală de 5.7 inch. Bateria de 3450 mAh împreună cu optimizarea din Android 6.0 ar trebui să facă o impresie bună din punct de vedere al autonomiei.
5. Sony Xperia Z5 Premium
Acest smartphone a născut multe dezbateri bine argumentate la comentariile articolelor care făceau referinţă la el. Inovaţia adusă de Sony pe acest device este demnă de luat în calcul. Vizibilă sau nu, o rezolutie 4K pe un display de 5.5 inch este o performanţă şi Sony avea nevoie de aşa ceva. Restul specificaţiilor tipice unui flagship al anului 2015. Procesorul este un Snapdragon 810 despre care Sony afirma că nu are probleme cu temperatura, 3 GB de memorie RAM, 32 de GB de stocare şi o baterie de 3430 mAh. Camera de 23 de megapixeli am lăsat-l la urmă, sper ca Sony să fi făcut o treabă bună. Calitatea fotografiilor făcute cu modelele Z precedente nu au impresionat pe măsura numărului mare de megapixeli şi a experienţei Sony din domeniul foto-video.
4. LG V10
Lansat cu luni bune după LG G4, device cu care împarte majoritatea specificaţiilor, V10 nu are un target anume din punctul meu de vedere. O caracteristică unică a acestui device este display-ul secundar din partea de sus, între display-ul principal şi cască. Display-ul poate afişa notificări sau scurtături către diverse aplicaţii. Deşi nu impresionează ca design precum gama Edge din portofoliul celor de la Samsung, implementarea lui mi se pare superioară. Comparativ cu G4, acesta vine cu 64 de GB de stocare si 4 GB de RAM la bord iar slotul de card Micro SD este si el prezent. Display-ul creşte în diagonală, de la 5.5 la 5.7, făcându-l clar un phablet. Deasemeni pe partea frontală găsim 2 camere dintre care una foarte wide iar pe spate un cititor de amprente. Închei capitulul specificaţiilor tehnice şi trec la cel de design acolo unde V10 nu se ridică la eleganţa lui LG G4. V10 mizează mai mult pe durabilitatea device-ului la şocuri mecanice, spatele este unul cu o textură ranforsată, foarte aderentă iar lateralele sunt din oţel inoxidabil. In ciuda faptului că are o greutate destul de mare (192 de grame) şi este target-at ca un device solid, acesta nu este rezistent la apă.
3. Apple iPhone 6S Plus
Anul 2015 a fost “an de S”, asta înseamnă că iPhone-urile păstrează design-ul celor de anul trecut dar sunt îmbunătăţite specificaţiile. Design-ul este unul premium în tradiţia Apple, materialele fiind alese cu grijă iar îmbinările lucrate foarte atent deşi au fost păstrate dungile de plastic de pe spate iar camera principală tot pronunţată este. iPhone 6S Plus este un mai greu ca 6 Plus cu 20 de grame (172 vs 192 grame) dar şi o idee mai gros. (7.1 mm vs 7.3 mm). La fel ca şi predecesorul lui, 6S Plus moşteneşte raportul display/corp de 67.7% datorită marginilor mari. Deşi am început cu lucrurile neplăcute, 6S Plus rămâne cel mai bun smartphone Apple de până acum. Camera a evoluat de la 8 megapixeli la 12 megapixeli, s-a păstrat stabilizarea optică iar camera poate acum să filmeze la rezoluţie 4K. Camera frontală are şi ea parte de un upgrade, rezoluţia ei crescând de la 1.2 megapixeli la 5 megapixeli iar acum poate filma 1080p/30fps. Procesorul a beneficiat şi el de un upgrade, la fel şi memoria RAM. 6S Plus are acum 2 GB de memorie RAM faţă de 1 GB cât avea 6 Plus. Surpriza adevărată este însă tehnologia force-touch care este un fel de “click dreapta” al degetului pe touch-screen. Touch-screen-ul are un strat care detectează presiunea aplicată de deget pe el şi în funcţie de ea îţi afişează diferite opţiuni. Acestea fiind spuse, iPhone 6S Plus este cel mai bun smartphone cu iOS pe care poţi să ţi-l cumperi în acest moment. Este un pas mediu de la 6 Plus dar este un pas pus cu încredere de către Apple.
2. Samsung Galaxy S6 Edge Plus
Aş fi putut pune în acest top şi S6, S6 Edge, S6 Plus sau Note 5 dar asta ar însemna ca jumătate din top să fie ocupat de Samsung. Toate cele enumerate mai sus sunt niste smartphone-uri excelente şi orice aş alege ar fi fost o alegere bună. Din toată gama Samsung am ales S6 Edge Plus, este în opinia mea cel mai interesant Samsung de anul acesta. Cu siguranţă că altfel ar fi stat lucrurile dacă Note 5 avea slot de card Micro SD sau un acumulator de 3500 de mAh dacă tot nu poate fi înlăturat. Aşadar dacă tot am ales design-ul merg pe design până la capăt în ciuda funcţionalităţii oferite de stylus şi aleg S6 Edge Plus ca reprezentant al Samsung-ului în acest top. Display-ul curbat acoperit de sticlă curbată împreună cu metalul de pe margine care se uneste cu sticla de pe spate rezultând un telefon spectaculos. Răspunsul celor de la Samsung pentru persoanele care au fost nemulţumite până acum de plastic. Cântăreşte doar 153 de grame, remarcabil pentru un device de 5.7 inch având grosimea de 6.9 mm. Display-ul este unul de tip AMOLED iar rezoluţia lui este de 1440p. Cei 4 GB de RAM sunt ajutaţi de procesorul Exynos 7420 care a depăşit Snapdragon 810 în testele benchmark şi nici nu a avut probleme cu temperatura, un procesor excelent din toate punctele de vedere.
Ca spaţiu de stocare avem disponibile variante de 32 sau 64 GB de memorie dar lipseşte cardul Micro SD din păcate. Camera este şi ea una excelentă, nu este nimic de reproşat aici. Per total telefonul este unul cu un design excepţional dar pentru el trebuie să sacrifici slotul Micro SD şi bateria înlăturabilă, lucru valabil şi pentru Note 5, S6 şi S6 Plus.
1. Huawei Mate 8
Surprinzător sau nu, pentru mine acesta este device-ul anului 2015 deoarece cei de la Huawei au muncit mult pentru a ajunge unde sunt acum. Chiar dacă este un smartphone proaspăt lansat, atât specificaţiile lui cât şi impresia excelentă lăsată de Mate 7 după zile bune de “butonare” m-au făcut ca să aleg Mate 8 ca device-ul anului. Probabil că unii dintre voi consideraţi un display de 6 inch prea mare. Terminalul este cu 1 mm mai scund decât iPhone 6S Plus dar cu 2 mm mai lat şi 0.6 mm mai gros. Totuşi, 6S Plus are 5.5 inch în diagonală faţă de 6 inch. Din câte ştiu eu, Mate 8 are cel mai mare procent display/corp, 78% din suprafaţa feţei fiind ocupată de display comparativ cu 6S Plus căruia display-ul îi ocupă numai 67.7% din partea frontală. Un alt lucru pentru care am ales acest smartphone în topul preferinţelor mele este bateria. Cei 4000 de mAh împreună cu display-ul 1080p vor acoperi cu lejeritate 2 zile de utilizare. Fluiditatea device-ului este asigurată de procesorul de ultimă generaţie HiSilicon Kirin 950 şi de 3 GB de memorie RAM în varianta cu 32 de GB de stocare sau 4 GB de RAM în variantele cu 64 sau 128 de GB de stocare. Nu lipseşte nici slotul de card Micro SD care suportă carduri de pâna la 128 de GB. Design-ul metalic cu finisaje perfecte şi bateria uriaşă a lui Mate 8 m-au determinat să-l aleg primul în topul meu.
Puteţi vota şi voi smartphone-ul anului 2015 accesând acest link.