Iată-ne ajunși în momentul în care trebuie să tragem linie asupra lansărilor din zona tech din acest an, și să pregătim topurile personale ale celor mai interesante smartphone-uri și tablete ce au fost lansate în aceste 12 luni. Astăzi este ziua în care vă voi prezenta un Top cu 10 smartphone-uri din 2015, care în opinia mea merită a fi achiziționate.
După cum am și precizat, topul este unul personal, unul în care veți regăsi rând pe rând acele smartphone-uri pe care le-aș alege pentru achiziție în ordine descrescătoare. Ca și lansări, pot spune că anul acesta piața a fost una destul de generoasă în materie de terminale mobile, fiind lansate soluții destinate unor categorii de public vaste.
10. Asus ZenFone 2
Ultimul loc în cadrul topului meu este ocupat de către Asus ZenFone 2, un smartphone ce a reușit să atragă atenția publicului ca fiind primul device de pe piață cu 4 GB memorie RAM la pachet. Nici procesorul ales de către taiwanezi nu a fost unul deloc rău, versiunea de top sosind cu chip quad-core Intel Z3580 de 2.3 GHz. Avem la dispoziție camere foto performante, tehnologia de încărcare rapidă, dar și un slot microSD. Singurul aspect ce nu mă atrage, este design-ul, capitol ce nu prea a suferit modificări în comparație cu generația precedentă. Avem în continuare un corp greoi de 170 grame ce măsoară 10.9 mm în grosime, dimensiuni cam mari chiar și pentru un phablet de 5.5 inch.
9. Sony Xperia C5 Ultra
Încă de când l-am văzut lansat, Sony Xperia C5 Ultra mi-a atras atenția prin panoul frontal cu margini foarte subțiri, element pe care nici măcar flagship-ul Xperia Z5 nu l-a adoptat. Pe lângă punctul principal de atracție în cazul său, și anume design-ul, avem parte și de o cameră frontală de 13 megapixeli, senzor pe care iubitorii de selfie îl adoră cu siguranță. Totuși, diagonala uriașă de 6 inch, și hardware-ul mid-range, îi aduc lui Xperia C5 Ultra doar locul 9.
8. OnePlus X
Cu un flagship-killer lansat de către OnePlus anul trecut, era de așteptat ca și versiunea din acest an să fie una la fel de căutată de către public, lucru care din păcate, nu s-a întâmplat. În schimb, chinezii au venit spre final de an cu un smartphone foarte atractiv, și anume cu modelul OnePlus X ce îl vedeți mai sus. Cu o carcasă premium realizată din metal și sticlă curbată 2.5D, OnePlus X este cu siguranță cel mai arătos terminal din portofoliul companiei chineze. Dimensiunile compacte, design-ul, dar și prețul de 1.500 lei, fac din OnePlus X un smartphone numai bun de luat în calcul pentru o viitoare achiziție.
7. Xiaomi Redmi Note 3
Xiaomi Redmi Note 3 este un smartphone recent lansat pe piață, dar totuși merită introdus în topul de sfârșit de an, și asta tocmai datorită faptului că este probabil cel mai bine echilibrat phablet la ora actuală. Vorbesc aici atât despre capitolul dotări hardware, design, cât și preț, acesta din urmă fiind de departe elementul convingător. Cu un corp metalic de această dată, noul Redmi Note atrage prin liniile de design elegante, prin scanner-ul de amprente situat pe spate, dar și printr-un hardware bine pus la punct. Bateria este totodată una dintre componentele ce fac din acest model un best-buy, unitate de 4000 mAh. Având un preț de doar 999 lei pentru varianta de 16 GB, îl consider pe Redmi Note 3 ca fiind cea mai bună alegere de phablet de buget de pe piață la ora actuală, raportându-mă la cele 3 elemente: hardware-design-preț.
6. Huawei P8
Deja nu mai este un secret faptul că Huawei face telefoane reușite, iar modelul P8 este un bun exemplu de luat în calcul. Așa cum ne-am obișnuit de la generațiile precedente, avem parte de un smartphone ultra-subțire, cu dotări high-end, și cu o eleganță aparte. Corpul metalic, grosimea de doar 6.4 mm, dar și hardware-ul bine pus la punct pot constitui puncte de plecare în achiziția sa ulterioară. Încă de la debutul din România a device-ului, Huawei P8 mi-a atras atenția, în special prin eleganță.
5. Motorola Moto X Force
Să fim sinceri, cine nu și-ar dori un smartphone al cărui display să reziste și celor mai dure căzături? Ei bine, acest device există și se numește Motorola Moto X Force, terminal ce din păcate încă nu a ajuns la noi în țară, deși îl așteptăm cu mare interes. Cu un panou realizat din multiple protecții din plastic, Moto X Force este singurul device de pe piață al cărui display nu se sparge. Și am văzut multe clipuri demonstrative ale acestei funcții pe care personal aș vrea să o văd integrată și de către alți producători. Cu toate că design-ul nu este la fel de elegant ca și a lui Huawei P8 spre exemplu, Moto X Force reușește să ofere mai toate dotările de care avem nevoie: slot microSD, cameră foto de 21 megapixeli, încărcare rapidă, încărcare wireless, baterie de 3760 mAh, și lista poate continua..
4. Samsung Galaxy S6
În luna martie a acestui an luam parte la evenimentul de lansare global pentru smartphone-ul Samsung Galaxy S6, terminal ce avea să aducă un strop de noutate la capitolul design. Plasticul ieftin de pe Galaxy S5 a fost dat uitării, și am primit de această dată un terminal premium realizat dintr-o combinație de metal și suprafețe de sticlă colorate în nuanțe variate. Hardware-ul este totodată unul de top, cu un procesor ce bate mai toate smartphone-urile lansate pe piață anul acesta, cu 3 GB RAM, dar și cu un senzor foto de 16 megapixeli ce impresionează atât la captura foto, cât și pe partea de filmare. Toate aceste elemente s-au aflat cu siguranță pe lista de funcții pe care actualii posesori de Galaxy S6 și le-au dorit.
3. Samsung Galaxy S6 Edge
Samsung Galaxy S6 nu a venit singur în primăvară, ci însoțit de un terminal inedit, și anume de modelul Galaxy S6 Edge care a devenit brusc unul foarte căutat la nivel global. Și motivul pentru care s-a întâmplat asta nu este unul greu de înțeles. După cum și numele său ne dezvăluie, S6 Edge vine cu un panou curbat spre margini, element ce aduce un plus la capitolul exclusivitate dar și la experiența de utilizare. Deși putem utiliza o singură margine curbată în același timp, S6 Edge oferă ceva ce nu întâlnim pe alt terminal la ora actuală. Unii pot spune că este doar un gimmick, sau poate că nu, dar ecranul curbat de pe Galaxy S6 Edge este mai mult de atât. Să poți verifica vremea, sau notificările prin doar câteva swipe-uri pe ecranul curbat, dar și avea parte de o experiență edge-to-edge este un lucru ce te cucerește într-o clipită.
2. Huawei Mate S
Pe lângă smartphone-ul Huawei P8, în topul meu își face apariția și phablet-ul Huawei Mate S, un terminal pe care l-am întors pe toate părțile încă de la evenimentul de debut ce a avut loc în Berlin, la IFA 2015. La scurt timp de la eveniment, avem în buzunar un smartphone de teste, unul pe care l-am folosit pe toată durata târgului ca telefon principal. Astfel, am putut a testa pe îndelete toate funcțiile sale, camera foto, ineditul scanner de amprente ce era totodată și buton de swipe prin galeria de imagini, sau procesorul octa-core gata să facă față celor mai importante solicitări. Și design-ul, design-ul lui Mate S este unul dintre motivele principale pentru care l-aș recomanda unei persoane ce caută un phablet cu adevărat elegant. Cu sticla 2.5D aplicată peste ecranul de 5.5 inch, și prin corpul metalic atent finisat de către Huawei, modelul Mate S are ceva specific, un element de atracție superior față de modelele plasate sub în cadrul acestui top. Cu Mate S, Huawei vine să atace o zonă pe care mulți utilizatori de terminale o apreciază, cea a terminalelor premium, device-uri cu design original și funcții de top.
1. iPhone 6s
Ajungem și la smartphone-ul care în opinia mea merită titlul de telefonul anului 2015, și anume iPhone 6s. Probabil vă întrebați care sunt motivele pentru care am ales acest device, mai ales dacă vă amintiți și faptul că în topul de anul trecut nu eram deloc încântat de acele dungi inestetice de pe iPhone 6. Ei bine, am trecut peste acest detaliu și am hotărât să-i dau o șansa lui iPhone 6s, un smartphone ce până în prezent m-a impresionat. Mi-am dorit un smartphone capabil, unul rapid, performant, care să aibă și o cameră foto de top la pachet, iar iPhone 6s s-a încadrat de minune în lista de funcții pe care mi-am propus-o inițial.
Am făcut trecerea de la LG G3 către iPhone 6s, și asta pentru că în primul rând mi-am dorit un smartphone ceva mai compact, unul mai bine echilibrat atât din punct de vedere al hardware-ului și a sistemului de operare. Desigur, odată cu trecerea către acest nou device, am pierdut unele funcții cum este cazul panoului QHD, slotului microSD, sau a portului infraroșu. Dar în mod neobișnuit, nu le simt lipsa. Display-ul de pe iPhone 6s îmi oferă calitatea de care am nevoie, o luminozitate de top, iar memoria internă este de ajuns pentru stocarea fișierelor și a fotografiilor pe care le realizez foarte des.
Telefonul este unul cu adevărat premium, lucru pentru care cei de la Apple sunt atât de populari prin rândul utilizatorilor. Am renunțat la personalizarea uriașă oferită de Android pentru un OS simplist în care toate setările și funcțiile sunt la locul lor, unde lag-ul nu este prezent, și în care personalizarea s-a mutat acum la capitolul accesorii.
Am fost încântat și de prezența scanner-ului de amprente, care este într-adevăr foarte, foarte rapid, dar și de noua găselniță a celor de la Apple numită 3D Touch. Prin câteva gesturi deschidem acum meniuri secundare ale aplicațiilor direct din home screen, facem peek’n’pop printre mail-uri sau selectăm fotografii într-un mod inteligent.
Lista de motive pentru care apreciez acest smartphone ar putea continua în multe alte paragrafe, dar mă opresc aici. iPhone 6s este după cum am spus, telefonul ce mi se potrivește de minune, are toate funcțiile pe care mi le doresc, este rapid, performant dar și elegant totodată. Desigur, acesta nu este nici pe departe smartphone-ul perfect, dar în opinia mea, iPhone 6s merită cu siguranță titlul de telefonul anului.
Anul 2015 în materie de terminale mobile, l-aș caracteriza ca fiind anul în care producătorii au înțeles faptul că publicul își dorește ceva mai mult de la un device. Au fost lansate din ce în ce mai multe smartphone-uri metalice, senzorii de amprente au devenit nelipsiți chiar și de pe modelele mid-range, iar design-ul a evoluat incredibil chiar și la companiile chineze.
Ca de fiecare dată, fiecare dintre noi are propriile gusturi, propriile motive pentru care alege un smartphone în favoarea altuia. Tocmai de aceea vă invităm să votați smartphone-ul care în opinia voastră merită această distincție, și desigur așteptăm și comentariile referitoare la acele terminale care anul acesta v-au atras atenția în mod special, și a funcțiilor ce v-au impresionat.