După ce am scris despre 5.5G şi eforturile Huawei în această direcţie, acum aflăm cum merge cu dezvoltarea proiectelor 6G din China. Există o bătălie în culise aici, SUA, China şi Coreea de Sud având toate proiecte 6G. Acestea sunt mai importante decât credeţi, deoarece 6G va avea un rol vital în comunicarea de pe Lună. Azi vedem cum mai stă China la testele Terahertz.
Institutul de Ştiinţe Aerospaţiale din China a realizat o transmisie wireless de succes pentru prima dată la nivel de frecvenţă Terahertz (THz). Transmisia s-a petrecut la o viteză de 100 Gbps iniţial, în condiţiile în care în ziua de azi tindem spre şi aspirăm la 1 Gbps în condiţii ideale prin 5G.
Utilizarea de frecvenţe Terahertz vine cu aceleaşi provocări aduse şi de conexiunile 5G în banda mmWave (între 24 GHz şi 100 GHz). În primul rând semnalele THz nu pot străbate distanţe prea mari şi trec greu prin nori şi ceaţă. Pe de altă parte comunicarea terahertz aduce viteze la nivel de fibră.
Mai avem de aşteptat totuşi până în 2030, când vom vedea o disponibilitate la scară largă a benzilor THz în cadrul 6G. Coreea de Sud vrea să facă teste încă din 2025 şi că de obicei evenimentele olimpice vor fi demo-uri ideale. Printre aplicaţiile noilor conexiuni 6G se numără reţele de automobile care se conduc autonom, operaţii chirurgicale de la distanţă, oraşe inteligente.
Ce e drept toate acestea ni s-au promis prin 2018 şi pentru 5G şi încă nu suntem acolo.