UPDATE 15-11-2017: Firma de securitate Bvak a demonstrat funcționalitatea măștii create în cadrul unei conferințe de presă. Sunt oferite informații despre modul în care a fost creată masca. Întregul clip îl vedeți mai jos.
Sistemul Face ID de pe iPhone X a fost lăudat serios de Apple în cadrul evenimentului de lansare, compania din Cupertino susținând faptul că soluția nu poate fi păcălită prea ușor și că aceasta este mai bună decât vechiul Touch ID. Apple chiar a susținut că această tehnologie de autentificare facială este atât de sigură încât șansele ca o persoană random să obțină acces pe iPhone-ul X al cuiva sunt de 1 la un milion.
Am văzut însă cum un geamăn poate obține acces rapid la telefonul fratelui său, iar acum descoperim o altă modalitate găsită de către firma vietnameză de securitate numită Bkav. Aceșia au creat o mască prin care au reușit să păcălească sistemul Face ID după cum vedeți în clipul de mai jos.
Vietnamezii au folosit o mască specială compusă din diferite materiale precum silicon pentru alcătuirea nasului și elemente printate 3D în alte zone. S-ar ajunge la un cost total de 150 dolari pentru a crea o asemenea mască după spusele companiei de securitate și aflăm că pentru a crea o mască 3D a feței se poate folosi chiar un smartphone Sony Xperia XZ1 care include o asemenea aplicație.
Clipul pe care îl vedeți aici ridică și câteva semne de întrebare, asta pentru că nu putem vedea acel lăcățel deblocat atunci când se realizează autentificarea facială folosind masca. De asemenea, multe persoane afirmă că există marea posibilitate ca la primele încercări de autentificare, sistemul Face ID să nu fi acceptat fața măștii, cei de la Bkav introducând de câteva ori parola de securitate.
În acest fel Face ID s-ar fi adaptat la caracteristicile măștii și a învățat că într-adevăr este vorba despre posesorul telefonului, asta pentru că la încercările realizate s-a introdus parola cu pricina. Un test realizat de către WSJ ne demonstrează că o mască identică a chipului unui posesor de iPhone X nu poate păcăli sistemul Face ID oricât de perfectă ar fi.
De asemenea ne întrebăm cum s-a desfășurat scanarea ochilor în cazul măștii propuse de Bkav ținând cont că s-au folosit imagini 2D pentru această zonă a feței.. Există multe suspiciuni la mijloc și așteptăm acum un eventual răspuns din partea Apple raportat la acest experiment al vietnamezilor.