iPad a dominat autoritar acest segment aflat într-o continuă creștere și în 2010 nu a avut niciun rival de seamă. Zilele acestea în mai puțin de două săptămâni am avut ocazia să testez atât Motorola Xoom cât și iPad 2 încât concluziile ce le trag mai jos nu sunt făcute doar citind specificațiile tehnice ci în urma unui hands-on extins. O să aveți o mică supriză.
1. Design - iPad 2
iPad 2 câștigă, dar nu detașat. Un rol important în victorie îl are greutate cu peste 130 de grame mai mică și grosimea de doar 8.8 mm ce aduce un plus de portabilitate. Xoom folosește culori prea serioase, dar materialele sunt de calitate. Tableta Motorola vine cu un buton de power și unlock sau lock poziționat ciudat pe spate, cu timpul vă veți obișnui cu el.
2. Ecran - Motorola Xoom
Xoom aduce o rezoluție superioară de 1280x800 pixeli față de 1024x736 pixeli la rivalul de la Apple. Din păcate se șterg mai greu amprentele de pe acesta față de iPad 2 și sincer nu am găsit o explicație. Aștept cu nerăbdare noi tehnologii pentru display și în zona de tablete, ceva în genul SuperAMOLED de pe Galaxy S II sau S.
3. Hardware - Motorola Xoom
Este o luptă a procesoarelor dual-core tactate la 1 Ghz - A5 pe iPad 2 și Tegra 2 pe Motorola Xoom. Acestea sunt însoțit de 512 Mb RAM la iPad și 1 GB RAM la Xoom. Spațiul de stocare poate fi extins la Xoom cu microSD de până la 32 GB plus cei 32 GB oferiți standard ajungându-se overall la 64 GB cât oferă și iPad 2 la versiunile de top. Xoom este no. 1.
4. Sistem de operare și aplicații - iPad 2
Android 3.0 HoneyComb este abia la început cu câteva sute de aplicații pe când iPad 2 are peste 60.000 de aplicații optimizate și unele dintre ele sunt cu adevărat interesante și bine puse la punct. Culmea este că pe partea de browsing se vede că Xoom este superior iPad 2. Din păcate nu le-am avut în același timp ca să fac un video comparativ și să sesizați singuri diferențele majore de performanță.
5. Conectivitate - Motorola Xoom
iPad 2 cu 3G și Wi-Fi costă mult și Xoom oferă ambele tehnologii la sub 2.700 de lei. Normal că suportă standardele b/g/n pentru Wi-Fi.
6. Camera foto - Motorola Xoom
Nu știu dacă este prea important acest capitol. Nu îți iei o tabletă pentru abilitățile sale de cameră foto sau video. Xoom vine cu cameră de 5 Megapixeli pe spate cu led flash și auto-focus și frontală dedicată videoapelurilor de 2 Megapixeli. iPad 2 aduce o cameră principală ce filmează HD și VGA frontală. Pozele făcute cu iPad 2 îmi aduc aminte de primele telefoane cu senzor foto și vă dați seama că nu poate fi un atuu pentru compania din Cupertino și a sa tabletă.
7. Autonomie - iPad 2
Ambele sunt energofage la consumul bateriei și iPad 2 stă mai bine. Este departe de cele 10 ore de care se amintește prin reclame, dar cu siguranță depășește rivalul Motorola.
8. Preț - Motorola Xoom
La eMAG costă 2.699 lei, iar iPad 2 3G cu 32 GB spațiu de stocare costă 3.649 lei. Este clar ca lumina zilei cine câștigă de la mare distanță.
Concluzii
Motorola Xoom punctează mult, dar la capitole ce nu sunt decisive pierzând la design, sistem de operare și aplicații, autonomie. Aceste trei elemente propulsează iPad 2 pe no. 1 în lume la ora actuală și acolo trebuie să o depășească ca să atenteze cel puțin virtual la poziția tabletei de la Apple. Pe de altă parte este evident că iPad 2 nu poate cumula sau nu este capabilă să domine autoritar. A pierdut la ecran, hardware, conectivitate, camera foto și preț. Sunt adept al concurenței în segment și sper ca pe viitor o tabletă cu HoneyComb sau cu Ice Cream de la sfârșit de 2012 să fure coroana de regină de la iPad 2.