Am petrecut o bună parte din ultimele luni fascinaţi de zvonurile despre Motorola RAZR 2019 şi întrebându-ne dacă Motorola chiar o să o facă şi pe asta. Ce anume? Să aducă înapoi un telefon iconic ca Motorola RAZR V3, dar nu oricum, ci sub forma unui pliabil exclusivist. Şi au făcut-o, pe 13 noiembrie în SUA şi pe 18 noiembrie în Europa. Eu am fost la Londra să văd telefonul la treabă şi e un caz clasic de "trebuie să îl vezi pe viu ca să îl înţelegi". Aveţi mai multe impresii mai jos.
Ce mi-a plăcut la această prezentare faţă de altele e că pe măsură ce descopeream telefonul şi aveam curiozităţi legate de el, oficiali şi designeri Motorola ofereau detalii şi să răspuneau la întrebări. Motorola dorește să intre în conștiința publică ca o companie nouă şi cool și să scape de sintagma de brand vechi, ancorată în trecut, care nu ezită totuşi să aducă un tribut trecutului său glorios.
Istoric şi influenţe
Motorola RAZR V3 a debutat în 2004 şi a făcut istorie, fiind poate unul dintre cele mai uşor de recunoscut telefoane cu clapetă. La 15 ani distanţă "strănepotul" său aderă la trendul pliabilelor, dar în mod total diferit faţă de Huawei Mate X şi Samsung Galaxy Fold. Judecând după avalanşa de brevete din ultima vreme şi după faptul că "imitaţia e cea mai sinceră formă de flatare", Moto face ceva bun, dacă e copiată brusc de Samsung, Huawei şi Xiaomi, aşa cum arată scăpările şi teaserele, brevetele noi (1, 2, 3).
Am o provocare pentru voi: numiţi-mi un telefon care e şi futurist, dar şi retro și nu e din seria RAZR. Cum, nu ştiţi nici unul? Cam asta separă Motorola de concurenţă... Aducem în discuţie ingineria celor de la Lenovo, care fac de atâta vreme balamale pentru produse fantastice ca Yoga Book şi înţelegem de ce avem o balama aşa specială aici. Personal, dacă m-ar fi pus cineva să creez eu acest telefon, îi puneam pe bărbia iconică un buton care acţiona un arc ce deschidea clapeta, dar nu sunt inginer şi nu am înţeles provocările.
Design/ primele impresii
Iar Moto nu a vrut să se complice cu arcuri şi mecanisme în plus, încă ceva ce s-ar fi putut strica. Primele mele impresii despre telefon? Mai lat şi mai greu decât mă aşteptam (205 grame). Când zic "greu" nu mă refer la "iPhone 11 Pro Max greu", ci greu ca siguranţă de a nu îţi scăpa din mâna când îl deschizi cu o mână. Când e închis e mic cât o scoică de pe malul mării (de aici şi clamshell). Când e deschis e un telefon îngust şi alungit cu aspect 21:9, formatul care e trendy acum să consumi feed-uri de Instagram, site-uri şi Facebook.
În spate avem pe partea de jos răşină şi policarbonat, iar sus la partea cu camera principală sticlă Gorilla Glass 5, care atrage multe amprente. Corpul e fabricat din plastic şi oţel inoxidabil şi nu am avut nici măcar o secundă senzaţia de fragilitate aici, oricât am pliat Motorola RAZR 2019 la orice unghi. Bărbia are un mare rol în ergonomie şi degetele se vor încolăci pe ea şi pe lateralele balamalei.
Ecran
Pe orizontală 21:9 e formatul cinematic ideal pentru consum de video. Cei care critică bărbia mare şi cu personalitate nu trebuie să uite că acolo stă ascunsă tehnologie importantă, care nu poate fi integrată în corpul de doar 6.9 mm în talie. Iar bretonul, oricât nu mi-ar plăcea mie, e util să ascundă camera selfie de 5 MP şi difuzorul de convorbiri. Şi MOTO RAZR V3 avea clar o bărbie mare, dar şi un pic de frunte, unde avea un logo Motorola stilat.
Am văzut ecranul de 6.2 inch 876x2142 pixeli în multiple ipostaze şi l-am pliat la multiple unghiuri, fără să remarc vreo cută. Am privit cu atenţie căutând şi ce zicea Marques Brownlee: momentul când o parte din ecran "intra" în bărbie la pliere, dar nu am remarcat foarte clar asta. Posibil să se întâmple totuşi. Display-ul mi s-a părut foarte luminos şi viu colorat, fără problemele avute de unele Plastic OLED-uri din ultimii ani, în special pe telefoane LG.
Balama
Balamaua e vizibilă pe margini, ca un soi de “laturi de cotor” şi dacă dai zoom pe fotografii hands-on, o să vezi că sunt zone mici şi goale acolo, care mă pun pe gânduri dacă nu cumva pot intra praf şi particule şi să strice mecanismul. Motorola afirmă că a făcut teste cu materiale textile şi alimentare şi nu au fost probleme. Acordă şi 2 ani garanţie telefonului pentru orice daune tipice unui smartphone.
Experţii Lenovo şi Motorola au lucrat cu materiale din plastic şi metal şi tehnologii care să ducă la răcirea rapidă a unui material care e supus la tensiune şi fricţiune în mod repetat. Avem două placi/platoşe care se tot intersectează, mediate de balama. Inginerii au lucrat 4 ani la acest design, începând din 2015. Zeci de prototipuri au fost pe masa de teste şi doar unul a trecut de test.
Balamaua include placi mobile de suport, care devin rigide când deschizi telefonul şi îl susţin. Ele se dau la o part când îl închizi.
Specificaţii
Acesta este unul dintre acele cazuri în care trebuie să vezi dincolo de specificaţii, să vezi "The Big Picture". Sigur, are procesor Snapdragon 710, adică midrange, 6 GB RAM şi baterie de doar 2.500 mAh, împărţită în două baterii mai mici. Dar îţi propune un nou mod de a folosi telefonul şi a te face remarcat în marea de "oi" cu telefoane cu camere quad, dreptunghiulare sau pliabile, ecrane curbate pe margini sau “cascadă”. Şi faţă de Mate X şi Galaxy Fold, simplul fapt că ecranele se ascund în "formatul clapetă" oferă protecţie extra pentru zgârieturi.
- Producător:
- Motorola
- Model:
- RAZR 2019
- Data anunțării:
- Noiembrie 2019
- Disponibilitate
- În curând
- Culori disponibile
- Negru
- Sistem de operare
- Android
- CPU
- Dual-core 2.2 GHz + Hexa-core 1.7 GHz
- Chipset
- Qualcomm Snapdragon 710
- GPU
- Adreno 616
- Senzori
- Accelerometru, giroscop, compas, senzor de proximitate
- GPS
- A-GPS, Glonass
- Senzor amprente
- Da
- Greutate
- 205g
- Lungime
- 172mm
- Lățime
- 72mm
- Grosime
- 6,9mm
- Număr culori ecran
- 16M
- Tip Display
- P-OLED
- Diagonală
- 6,2inch
- Rezoluție
- 2142x876pixeli
- Densitate pixeli
- 373
- Touchscreen
- Da
- Raport ecran-corp (%)
- 70,2
- Camera Principală
- 16megapixeli
- Caracteristici Video
- 2160p@30fps, 1080p@30fps, gyro-EIS
- Caracteristici Foto
- autofocus, Dual Pixel, PDAF, panoramă, HDR, bliț dual, deschidere f/1.7
- Camera Frontală
- 5megapixeli
- RAM
- 6GB
- Internă
- 128GB
- Mesaje
- SMS, MMS, Email
- Formate audio redare
- .mp3, .wav
- Formate video redare
- .mp4, .h264
- Difuzor
- Mono
- SIM
- Single-SIM
- Tip SIM
- e-SIM
- Rețea 4G
- LTE 1(2100), 3(1800), 4(1700/2100), 5(850), 7(2600), 13(700), 20(800), 28(700), 66(1700/2100)
- GPRS
- Da
- EDGE
- Da
- Viteză conexiune
- HSPA, LTE-A
- Bluetooth
- 5.0
- A2DP
- Da
- LE
- Da
- WLAN
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
- Hotspot 3G
- Da
- Hotspot 4G
- Da
- USB
- Type-C
- Tip acumulator
- Li-Ion
- Capacitate
- 2510mAh
- Încărcare rapidă
- 15W
Ecranul extern secundar de 2.7 inch are protecţie Gorilla Glass 5 şi poate fi folosit pentru navigare în meniuri şi drept catare pentru camera de 16 megapixeli, care apropo vine şi cu senzor Time of Flight ascuns pe undeva şi bliţ dual LED, plus filmare 4K. În breton avem o cameră de 5 MP, iar pe bărbie un cititor de amprente.
Pare logic aici faptul că primim doar o cameră în spate, care devine și cea de selfie, nu avem însă slot microSD, jack audio şi nici slot SIM. E un telefon cu eSIM, din câte am aflat. Ecranul extern e bun şi de afişat notificări, controale pentru playerul muzical şi informaţii utile, dar și pentru realizat selfie-uri.
Concluzii
Ce mi-a plăcut:
- ecranul e foarte luminos
- perfect pentru scrolling
- nu pare să aibă un pliu neplăcut pe mijlocul ecranului
- singurul telefon cool cu clapetă de pe piaţă
- cel mai compact telefon cu ecran 21:9, cel mai compact telefon pliabil
- modul Retro fură privirile tuturor, invocând chiar epoca tastaturii T9
- rulează un Android destul de curat
- ecran extern surprinzător de responsiv şi util dacă nu vrei să deschizi "clapeta"
- ambalaj interesant cu telefon expus vertical, caşti realizate cu un partener din Japonia, cu “ancore” cauciucate pentru urechi
Ce nu mi-a plăcut
- fără slot SIM
- fără jack audio
- nu sunt foarte convins de camere pe hârtie, dar va trebui să le testez
- un pic greu de deschis clapeta cu o singură mână (dar m-am obişnuit)
- foarte scump dacă iei în dotare strict specificaţiile
- telefonul atrage foarte multe amprente, inclusiv pe cameră
Motorola RAZR 2019 are un singur răspuns pentru hateri: "sunt fashion phone". LG Prada Phone 3.0 a avut hateri şi i-a tratat cu acelaşi răspuns, dar şi modelele Nokia Sirocco. Vine câte un moment în istorie când o companie zice "fuck it, hai să facem experimente". Şi de data asta avem o combinaţie pe care doar Motorola putea să o pună în funcţiune: chinezi + americani, lucrând împreună, nu unul împotriva celuilalt: Lenovo + Motorola.
Prezentare video Motorola RAZR 2019
Ca orice fashion phone, e scump, e retro, e rar şi e unic, e "Bravo ai Stil" şi nu e pentru toată lumea. Dar e în sfârşit diferit şi e un pliabil solid, rezistent şi bine făcut. Poţi să nu apreciezi telefonul, dar trebuie să respecţi formatul. Istoria îl va reţine cu siguranţă şi dacă lumea are bani de biciclete Pegas scumpe, de viniluri scumpe şi de alte lucruri retro futuriste de hipsteri şi fani cyberpunk, eu zic că se găsesc şi destui oameni cu 1.599 euro pentru aşa ceva.