Termenul Open Source este cel mai utilizat când vine vorba de descrierea sistemul de operare Android. Nu numai atât, acesta este și unul din cei mai importanți factori care-l diferențiază de alte sisteme de operare mobile, cum ar fi iOS sau Windows Phone. Haideți să vedem ce reprezintă.
Mulți ar defini un software (aplicație) sau OS (sistem de operare) oferit în regim Open Source folosind un singur adjectiv: Gratuit. Și în proporție de 50% ar avea dreptate. Vorbim de munca unor dezvoltatori, lansată pe piață în regim complet gratuit, oferind șansa tuturor să-l/o folosească. De ce ar face asta? Ei bine motivele sunt multiple. în primul rând, pe termen lung succesul unei astfel de inițiative poate reprezenta un câștig financiar considerabil. Acesta poate veni din surse multiple, fie în baza companiilor care îl/îi contractează pentru a le recomanda produsele prin publicitate, fie prin simpla donație a utilizatorilor mulțumiți.
Cum rămâne cu ceilalți 50%? Open Source nu înseamnă doar gratuit, ci și oportunitatea ca respectiva creație să fie preluată de alți dezvoltatori sau utilizatori, modificată și distribuită cum cred de cuviință. Astfel, sistemul de operare Android este furnizat de Google în regim Open Source, de la interfață și până la aplicațiile de bază, cum ar fi Gmail sau Calendar etc. Apoi un producător, cum ar fi Samsung sau HTC, modifică acest sistem de operare, schimbându-i interfața și adăugând aplicații noi. Astfel avem TouchWiz, SENSE, sau alte interfețe cunoscute, implementate pe cele mai cunoscute dispozitive mobile.
Ce înseamnă Open Sourcepe Internet. în acest caz vorbim de un website ce nu numai că poate fi accesat de oricine, însă oferă și posibilitatea ca oricine să contribuie pentru a-l îmbunătăți. în acest sens avem site-uri cum ar fi LaunchPad, BitBucket sau chiar YouTube - care permite îmbunătățirea conținutului prin adăugarea de materiale video de către … oricine!
iOS, Windows Phone și altele? Nefiind furnizate în regim Open Source, orice tentativă de a le modifica sau distribui fără autorizație este calificată drept o ilegalitate și respectivul/respectivii sunt pasibili de judecată. Mai mult, în cele mai multe cazuri, acest software sau OS este plătit pentru a fi folosit. Aceasta inclusiv în cazul iOS, unde în prețul dispozitivului intră și OS-ul/software-ul preinstalat. Astfel își câștigă aceste companii veniturile necesare pentru a îmbunătăți ceea ce oferă, odată cu trecerea timpului.
Open Source a început să câștige din ce în ce mai mulți adepți, datorită unor eforturi din partea companiilor cum ar fi Google - Android, Canonical - Ubuntu / Ubuntu Touch sau Mozilla - Firefox / Thunderbird ș.a. Să sperăm că ascensiunea va continua în același ritm sau poate și mai rapid.