Trebuie să precizez că nu suport termenul de ecosistem preluat în cadrul sistemelor de operare mobile. Mai degrabă îl văd utilizat corect în geografie, geologie, etc., dar l-am văzut preluat și la nivel de CEO.
Ce se înțelege prin ecosistem în lumea tech?
Ar fi sistemul de operare propriu-zis, aplicațiile din magazinul dedicat, device-urile cu acel software. La Apple avem: iOS, App Store + iPod touch, iPhone, iPad. La ora actuală sunt comercializate:
- iPod touch 4th;
- iPod touch 5th;
- iPhone 4 de 8 GB;
- iPhone 4S în variantele de 16, 32 sau 64 GB;
- iPhone 5 de 16, 32 sau 64 GB;
- iPad 2 de 16 GB;
- iPad 3th de 16, 32, 64 GB cu sau fără LTE.
Urmează a debuta iPad 4th și iPad mini din 2 noiembrie, România face din primul val. S-ar putea conform informațiilor din piață să avem o triplă lansare. S-ar adăuga și iPhone 5, o adevărată ofensivă Apple pe plan local.
Observați că este un ecart consistent între iPhone 5 și iPad - 4 inch vs 9.7 inch. La nivelul lui martie 2012 îmi amintesc din slide-urile prezentate de Tim Cook erau peste 225.000 de aplicații optimizate pentru iPad din prima generație și iPad 2, adică pentru rezoluția de 1024x768 pixeli. iPad 3th și iPad 4th aduc retina display și o rezoluție nouă în ecosistemul Apple: 2048x1536 pixeli.
La lansarea iPad mini a ajuns a se spune că sunt 275.000 de aplicații optimizate pentru iPad. Vă dați seama că au adunat la cele din martie câteva zeci de mii și nu știu câte dintre ele au suport în mod real pentru retina display, cu siguranță că sunt câteva mii, dar îmi vine greu să cred că ar fi 50.000.
Apple avea un content în App Store care cerea monetizare. Ei sunt foarte atenți să nu ducă la o fragmentare puternică, mai ales în ce privește rezoluțiile. Măcar din acest punct de vedere să ușureze munca developerilor. și la iPhone 5 au ales să păstreze baza și să crească rezoluția doar în lungime: 1160x640 pixeli față de 940x640 pixeli.
Probabil de aici a pornit și ideea de a aduce un device nou, o tabletă mai mică cu 1024x768 pixeli. Personal, mi se pare puțin pentru 7.9 inch, dar măcar aplicațiile sunt făcute să randeze bine și am văzut deja o serie de analize prin presa tech de afară cu implicațiile pe care iPad mini le-ar avea ca și consolă de jocuri ad-hoc.
Am și văzut câteva articole legate de faptul că Apple s-ar teme de ofensiva tabletelor ieftine și de aceea ar fi scos iPad mini, se bazau și pe comparație dintre Google Nexus 7 și iPad mini de la evenimentul de lansare din San Jose din urmă cu câteva zile. Fals. Dacă Apple dorea o tabletă low-cost nu o punea la 329 dolari ca preț de bază și să ajungă în varianta cu 64 GB și LTE să urce la 659 dolari. Acesta nu-i un low-cost care să lupte cu Nexus 7 de 199 sau 249 dolari ci un device care să beneficieze de o parte din atuurile Apple, să evidențieze o parte din conținutul care-l aveau deja în App Store.
și acum vine întrebarea:
Care ar fi rolul iPad mini în ecosistemul Apple?
1. Device intermediar care să ocupe nișa dintre iPhone 5 și iPad 3th sau 4th, între 4 inch și 9.7 inch. Este evident și o oarecare creștere a tabletelor de 7 - 8 inch, mai portabile decât cele de 9.7 inch sau 10.1 inch. Sunt persoane care s-au obișnuit cu ele și preferă să lucreze cu o tabletă de 300 - 400 gr. decât cu un de 600 - 700 gr., mai ușor de strecurat în buzunarul de la haină, în rucsac sau geantă.
2. Cele peste 230.000 de aplicații din App Store pe rezoluția de 1024x768 pixeli sunt puse acum în valoare de către iPad mini cu al său display de 7.9 inch. Observați ce diagonale au ales: 9.7 inch la iPad și inversul, 7.9 inch la iPad mini.
3. Tabletă cu valențe premium cu display sub 8 inch. Majoritatea tabletelor de sub 8 inch nu se încadrează în segmentul premium ci merg spre low-cost. Aici mă refer în special la cele care s-au bucurat de succes în genul Kindle Fire, vor urma Kindle Fire HD, Nook HD. Google Nexus 7 pierde cu două elemente: spațiul de stocare limitate de maxim 16 GB, lipsa 3G sau 4G. Trebuie specificat că și iPad mini este tras puțin înapoi de rezoluția mică și de care m-am cam săturat că am dat de ea pe toate tabletele OEM made in China. Au implementat un CPU și GPU din generația anterioară.
Au pus și o cameră foto de top pe iPad mini, valenețele premium de care scriam mai sus. Majoritatea tabletelor sub 8 inch au fost concepute spre a fi cât mai ieftine, au ignorat acest capitol. Plus că iPad mini dă clasă la grosime și greutate, fiind cu adevărat portabilă. Să vedem cum stă în mod real și la autonomie.
Până la urmă s-au adaptat la cerinețele pieței. Aș face pariu că se vor bucura și de succes. 329 dolari lasă loc și de ceva profit, nu cred că iPad mini costă ca și preț de fabricație peste 150 de dolari în varianta de 16 GB cu Wi-Fi. Componentele nu sunt noi, cel mai scump cred că-i spațiul de stocare. știți că Apple scoate cei mai mulți bani din hardware, din telefoanele și tabletele propriu-zise și nu din software, deși au spus că au virat în conturile developerilor peste 6.5 miliarde dolari și gândiți-vă că 30% din orice aplicație vândută în App Store le intră în cont. Nu ajungeau la stocul de peste 100 miliarde dolari cash cu App Store.
Toate detaliile hardware legate de iPad mini:
Tablete Specificații hardware | iPad mini |
Ecran | LED-backlit IPS de 7.9 inch cu rezoluție 1024x768 pixeli |
Procesor | Apple A5 dual-core |
Memorie | 512 MB RAM, 16, 32 sau 64 GB spațiu de stocare |
GPU | PowerVR SGX543MP2 |
Sistem de operare | iOS 6 |
Conectivitate | 4G și Wi-Fi în funcție de versiune, bluetooth 4.0, jack de 3.5 mm, GPS și GLONASS |
Cameră foto și video | 5 Megapixeli și filmează la 1080p, cameră frontală de 1.2 Megapixeli |
Baterie | 16.3 Wh |
Greutate | 308 gr. |
Grosime | 7.2 mm |
Voi ce părere aveți de iPad mini?