De abia cu cateva ore în urmă acopeream scorul obţinut de Xiaomi Mi MIX 2S la testele de cameră DxOMark şi azi revenim cu încă un telefon proaspăt lansat şi deja testat de francezi. Aceştia îl plasaseră pe Mi Mix 2S la 97 de puncte, la aceeaşi cotă cu iPhone X şi Huawei 10 Pro, dar Huawei P20 Pro urcă în mod spectaculos pe locul întâi, cu 109 puncte. Care e secretul său aflaţi mai jos.
A se remarca şi faptul că Huawei P20 obţine 102 puncte în acelaşi test. E clar de ce: Huawei P20 Pro plusează faţă de orice alt flagship de pe piaţă, având 3 camere în spate. Smartphone-ul anunţat ieri combină un senzor de 40 de megapixeli cu unul secundar de 20 de megapixeli monocrom şi o cameră cu lentilă tele de 8 MP, care vine şi cu stabilizare optică. Senzorul principal, de 40 MP, are un senzor RGB de dimensiuni impresionante, 1/1.73 inchi şi e vorba de un senzor color aici cu structură Quad Bayer.
În față avem o cameră de 24 de megapixeli, capabilă de captură Bokeh şi de moduri Portrait cu iluminare specială în genul celor de pe iPhone X. La testul de captură foto la lumina zilei, P20 Pro se descurcă excelent. Expunerea e perfect calibrată conform testelor DxOMark, iar dynamic range-ul este cel mai larg măsurat pe vreun telefon vreodată.
Ce înseamnă asta? Telefonul se descurcă bine în situaţiile cu contrast ridicat, dificile pentru terminalele mobile.Zgomotul e aproape inexistent şi autofocalizarea functioneaza bine în orice situaţie. O uşoară pierdere a saturării culorii e remarcată totuşi în situaţiile cu contrast ridicat. La captura low light, senzorul cel mare reuşeşte să prindă extrem de puţin zgomot.
La cadrele comparative cu iPhone X şi Google Pixel 2 mi se pare că P20 Pro nu prinde la fel de multă lumină ca rivalii săi, dar stă mai bine la claritate şi nuanţe. Huawei P20 Pro bate şi toate recordurile la testul de zoom, detaliile fiind fără precedent pe un smartphone, conform testerilor. La portretul nocturn textura feței arată bine şi claritatea e OK, dar fundalul e puţin mişcat.
La filmare avem o stabilizare eficientă şi precisă, aşa cum se vede în clipul de mai jos, iar object trackingul e perfect. Trecerea de la momentul în care soarele era în faţă la soarele avut în spate s-a făcut fără probleme şi fără artefacte, expunerea fiind reglată rapid şi eficient. Ca neajuns la filmare este aliasing-ul şi pierderea de detalii la lumina puternică, plus culoare ciudata la iluminarea cu becuri tungsten.
Cu scor de 114 puncte la secţiunea foto şi 98 la cea video, Huawei P20 Pro e pe cai mari în acest moment şi pare foarte greu de depăşit în 2018.