Începând de anul trecut, cei de la DxOMark au devenit cunoscuți datorită faptului că tot mai mulți producători au apelat la testele lor pentru a-și lăuda camerele de pe smartphone-uri. Primii care au menționat vreodată într-o prezentare numele aceste companii, a fost Google, când a prezentat primul Google Pixel, având un număr record de 89 de puncte, iar anul acesta, Pixel 2 a devenit din nou „cea mai bună cameră” cu 98 de puncte. Samsung la fel s-a lăudat cu rezultatele sale, acumulând 94 de puncte și mulți alți producători au făcut-o. Întreg clasamentul îl puteți vedea aici.
Cei de la Huawei la fel nu au ezitat să se laude cu rezultatul lor, noul Mate 10 Pro acumulând 97 de puncte, peste iPhone 8 Plus și Galaxy Note 8. Huawei Mate 10 Pro are 2 camere. Prima de 20 mpx cu un sensor monocrom și a 2-a de 16 mpx, ambele cu o deschidere incredibilă de f/1.6.
DxOMark au fost impresionați zoom și bokeh, menționând faptul că ambele camere au aceeași distanță focală. Cu un f/1.6, evident au rămas impresionați și de rezultatele la lumină slabă. La partea video a fost lăudat autofocusul și stabilizarea. Puteți vedea o explicare amănunțită aici. Însă în toată istoria asta apare un mare „dar”. Rezultatele DxOMark nu reflectă cu exactitate ceea ce are nevoie cu adevărat fiecare utilizator în parte.
DxOLabs este o companie privată care testează camere ce apar pe piață, nu neapărat la smartphone-uri. Aceștia au o mulțime de laboratoare unde pot testa cu exactitate anumiți parametri. Inginerii DxOLabs fac peste 1500 de teste foto cu fiecare cameră pentru a testa fiecare aspect. Există algoritmi și ecuații concrete în baza cărora ei stabilesc un scor pentru fiecare cameră. Dar asta nu înseamnă că scorul definește cât de bună e o cameră sau alta. Din toate rezultatele se crează o medie aritmetică, care este prezentată pubicului drept scor.
Un simplu exemplu:
La capitolul Bokeh, Mate Pro 10 are doar 50 de puncte, dar în schimb restul testelor compensează acest minus. iPhone 8 Plus are 55 dar din cauza rezultatelor mai slabe la alte capitole, pierde puncte. Din această cauza fiecare cameră este bună pentru un anumit tip de utilizatori, iar o notă generală care ar determina cât de bună e o cameră, e o aberație.
Eu spre exemplu mă orientez mai mult spre rezultate bune la portrete, decât la lumină slabă, în acest caz, iPhone 8 Plus e mult mai potrivit pentru ce vreau eu (stați că încă nu am testat Pixel 2).
O explicație mai detaliată puteți vedea în videoul făcut de MKBHD, aici totul e explicat clar, pe puncte.
Așa că data viitoare, chiar dacă vă bazați pe DXO Mark, intrați la review-ul făcut de ei și dați scroll până la capătul paginii, acolo veți vedea mai multe detalii și după, neapărat urmăriți câteva video review-uri!