Google a anunţat debutul în România al opţiunii de ruta ecologică în Google Maps. Acest debut vine şi în aproape 40 de ţări din Europa, începând din această săptămână. E vorba despre consum redus în trafic şi avem detalii mai jos.
Google Maps oferă mai multe variante de traseu în aplicaţie, afişând de obicei cea mai rapidă rută până la destinaţie. Acum afişează şi ruta cu cel mai mic consum de combustibil, denumită ruta ecologică. În acest mod utilizatorii pot alege ruta care le permite să facă economii financiare în această perioadă dificilă la nivel financiar şi la nivel de preţuri ale combustibililor.
O astfel de ruta permite şi reducerea emisiilor de carbon. Traseul cu consum de combustibil mai mic este ales în funcţie de tipul de motor. Potrivită raportului Statista pentru 2022, transportul pe şosele este cea mai mare sursa de emisii de carbon din Europa.
Cum funcţionează ruta ecologică
Pentru a ne exemplifica cum funcţionează ruta ecologică din Google Maps, avem şi un exemplu: o persoană merge cu maşina de la aeroportul Henri Coandă din Bucureşti la Călăraşi. Pentru a decide traseul, trebuie să intri în Google Maps, să introduci destinaţia şi aplicaţia îţi va oferi ruta cea mai rapidă.
Odată cu nouă funcţie, Google Maps va afişa alături de traseul cel mai rapid şi ruta cu cel mai mic consum de combustibil. În cazul rutei Henri Coandă - Călăraşi, utilizatorul va vedea că ruta ecologică este cu 7 minute mai lungă decât cea mai rapidă, dâre are un consum de combustibil cu 12% mai mic decât aceasta.
Google Maps va afişa ruta ecologică la fiecare căutare, în cazul în care aceasta este diferită de ruta cea mai rapidă. Utilizatorul va vedea afişată economia relativa de combustibil pe ruta ecologică, exprimată ca procent din consumul pe ruta rapidă, dar şi diferenţa de timp dintre cele două trasee.
Puteţi seta şi că Google Maps să afişeze mereu ruta cea mai rapidă şi asta din setări. Cea mai rapida ruta din punct de vedere al combustibilului variază în funcţie de tipul de motor al vehiculului. Motoarele diesel de exemplu sunt mai eficiente decât cele pe benzină sau pe GPL la viteze mai mari.
În acelaşi timp vehiculele hibride sau electrice performeaza mai bine în trafic aglomerat, cu multe plecări pe loc. Puteţi selecta în google Maps tipul de motor: benzină, motorină, gaz, hibrid, electric.