Google are un început ocupat de săptămână, tocmai lansând două ramificaţii importante de Android. Pe de o parte a sosit actualizarea la Android 8.1 Oreo şi pe de alta a sosit Android Go, un OS light pentru terminalele low midrange şi low end. Acesta din urmă e totuşi doar în faza de Developer Preview.
Începem totuşi cu Android 8.1 Oreo, evident doar un update mic faţă de cele clasice. Vine cu noul emoji pentru cheeseburger, legat de care s-a făcut atât de mult tam-tam, cu poziţia brânzei. Mai oferă şi noul Neural Networks API, care le permite aplicaţiilor să folosească din plin accelerarea hardware, pentru a reduce latența. Google a decis şi să să deschidă Pixel Visual Core, tehnologie de coprocesare video către dezvoltatori third party, permiţând utilizarea de algoritmi avansaţi machine learning şi procesare de imagine.
Practic veţi putea avea HDR+ şi pe alte aplicaţii decât cea nativă Camera. Android 8.1 afişează nivelul de baterie al unui device conectat via Bluetooth în zona Quick Settings, oferă Safer Browsing, pentru a fenta URL-urile cu malware şi are şi o funcţie de dezactivare a scannerului de amprente dacă se încearcă o amprentă străină de prea multe ori.
Sunt incluse şi fix-uri legate de bug-uri audio pe Nexus 5X şi distorsiuni audio pe Pixel 2 şi Pixel 2 XL. Deocamdată au acces la noul update telefoanele LG Nexus 5X, Nexus 5P, Pixel, Pixel XL, Pixel 2 şi Pixel 2 XL, începând de pe 5 decembrie.
Cât despre Android Oreo Go, acesta este disponibil doar pentru dezvoltatori şi producătorii hardware deocamdată. Pe viitor vom vedea telefoane cu Android Go preinstalat şi un prim avantaj e că totul ocupă mai puţin: aplicaţiile de sistem, OS-ul în sine şi actualizările. Veţi putea şi descarca conţinuturi via WiFi pentru vizionarea mai târziu, cum e cazul aplicaţiei YouTube Go spre exemplu.
Aceasta e destinată celor care stau în zone cu conexiuni celulare instabile. Mai sunt şi alte funcţii pentru acei utilizatori, precum cea care trece toate paginile web din Chrome printr-un server dedicat Google care le reduce mărimea înainte de a le livra spre telefon. Android Go aduce foarte mult cu Android One, trebuie să o recunoaştem, ambele fiind variante light de Android.
Marea diferenţă e că Android Go oferă variante hibrid sau diferite de aplicaţii stock şi face unele compromisuri, deci va rula pe device-uri şi mai modeste. Cert e că poate rula şi pe telefoane cu 512 MB RAM, poate dubla spaţiul de stocare liber şi are aplicaţii cu 50% mai mici. Maps, Google Assistant, Gmail şi altele vin în variante light. Va sosi în 2018 pe primele handset-uri compatibile.