Google tocmai a lansat prima versiune de Android 12 Developers Preview, după o serie de scăpări din ultimele zile. Noua versiune este disponibilă momentan doar pentru telefoanele Pixel și doar pentru cei care sunt înscriși în programul pentru dezvoltatori al celor de la Google. Cei de la XDA Developers au postat deja un video hands-on pe YouTube în care explică majoritatea schimbărilor apărute în noua versiune a sistemului de operare. Avem și clipul mai jos.
După cum era de așteptat, Google a introdus un nou design, numit “Material NEXT”, interfața și UI-ul fiind modificate. Se pare că gigantul adoptă o abordare concentrată pe comunicare. Astfel, notificările push din partea aplicațiilor de mesagerie au prioritate, față de cele ale aplicațiilor third-party de alt gen. Sunt multe schimbări și în ceea ce privește confidențialitatea.
Noul design Material NEXT
De-a lungul anilor, Google a introdus mari schimbări în ceea ce privește interfața, încercând să facă toate opțiunile cât mai ușor de accesat pentru utilizatori. Odată cu Android 10, Google a lansat Dark Mode. Ei bine, contrar faptului că în imaginile de acum câteva zile am putut vedea o interfață cu tentă gălbuie, Android 12 sosește cu o interfață care adoptă o nuanță albastră. Aceasta se observă în principal în zona de notificări, setări și în UI. Inclusiv ferestrele de diagol păstrează această culoare. De asemenea, nu este inclus încă acel sistem de teme despre care se vehicula în trecut.
Totodată, pictogramele din zona Quick Settings par să se fi păstrat de la Android 11. Acestea adoptă acum, de asemenea, o nuanță albastră, atât cât sunt active, cât și când sunt inactive. Mai avem și o opțiune nouă prin care putem reduce luminozitatea ecranului în mod instant. Pentru a accesa facil această funcție, avem posibilitatea de a trage cu două degete de jos în sus de bara de navigare aflată la bază.
Setările de accesibilitate
Setările au primit o reorganizare, în special cele de accesibilitate. În noul Android 12, opțiunile sunt grupate. De exemplu, funcțiile “Mărimea fontului, Mărimea display-ului, Corecția de culoare” sunt acum grupate într-un meniu separat “Text și Ecran”. De asemenea, tot în meniul de setări, avem acum toggle-uri mai mari de activare / dezactivare pentru opțiunile importante.
Performanță și opțiuni speciale
Avem un mod de utilizare cu o singură mână, însă nu seamănă cu cel adoptat de Samsung, OnePlus sau alte brand-uri. Aduce mai mult cu funcția “reachability” implementată în iOS. Totodată, Google a introdus și posibilitatea de a face capturi de ecran alungite, prin opțiunea de scrolling și widget-uri îmbunătățite. În plus, avem posibilitatea de a edita captura imediat după realizarea acesteia și putem adăuga emoji-uri care sunt afișate în josul paginii.
La fel ca în iOS 14, putem avea mai multe widget-uri într-unul singur și comuta între ele prin glisare orizontală. O altă schimbare ar fi la opțiunea Picture-in-Picture. Deși implementată încă din Android Oreo, funcția permite acum mărirea sau micșorarea ferestrei. XDA spune că nu funcționează însă foarte bine, dar într-o nouă versiune s-ar putea adăuga posibilitatea modificării mărimii printr-un gest cu două degete (pinch-to-zoom).
Se confirmă un alt zvon, posibilitatea de a distribui parole Wi-Fi prin opțiunea “Nearby Share”. Astfel, procesul de conectare la rețea este mult mai facil.
Avem opțiuni și pentru gameri. Deși speram să vedem un Game Mode deja implementat, acum putem direcționa vibrațiile telefonului în controller-ul conectat (haptic feedback). Desigur, va funcționa atât în Stadia, cât și cu alte jocuri third-party, native Android.
Securitate și confidențialitate
Se pare că Google va adăuga posibilitatea de a accepta permisiuni inclusiv în aplicațiile native, precum camera. Dialogul de permisiuni se păstrează, având posibilitatea de a le acorda o singură dată. Observăm aceeași nuanță albastră de care aminteam mai sus și în acest caz.
Funcții pentru siguranță
Google a introdus opțiunea “Car crash detection”, astfel că telefonul poate detecta accidente și să sune automat serviciile competente în caz de urgență. Opțiunea poate fi găsită pe prima pagină din setări, primind îmbunătățiri față de opțiunea simplă, regăsită în Android 11. Totuși, aceasta se limitează la câteva țări și nu este disponibilă global.
În schimb, avem funcția “SOS” prin care utilizatorul poate chema o ambulanță apăsând butonul de blocare de 5 ori consecutiv. De asemenea, avem posibilitatea de a modifica numărul standard (112 sau 991).
Android 12 Developer Preview 1 este momentan disponibil pe următoarele smartphone-uri:
- Google Pixel 3 XL
- Google Pixel 3
- Google Pixel 3a XL
- Google Pixel 3a
- Google Pixel 4 XL
- Google Pixel 4
- Google Pixel 4a
- Google Pixel 4a 5G
- Google Pixel 5