În urmă cu doar câteva zile am aflat direct din partea celor de la Samsung faptul că pe data de 23 ianuarie vom primi o explicație oficială cu privire la cauza ce a condus la exploziile terminalelor Galaxy Note 7. Acest lucru s-a întâmplat și astăzi avem la dispoziție rezultatul investigațiilor ce a implicat mai bine de 700 de cercetători, 200.000 phablet-uri Note 7 și un număr de aproximativ 30.000 baterii ce au fost testate riguros.
Pentru început Samsung dezvăluie că dintre cele 3 milioane de terminale Galaxy Note 7 vândute și activate în lume, 96% au fost deja returnate de către consumatori. După cum bine știți, problemele majore ale phablet-ului ce au dus ulterior și la retragerea acestora de pe piață au fost reprezentate de către supraîncălzirea produsului și ulterior explozia acestora.
A urmat un program de înlocuire a bateriilor, dar nici acesta nu a rezolvat problema, așa că sud-coreenii au decis mai apoi că este vremea să scoată produsul de la vânzare și să ceară consumatorilor predarea dispozitivului achiziționat în schimbul unei refinanțări complete sau a unui Galaxy S7 Edge + suma de bani diferență.
Ei bine, descoperim că problema inițială a avut de-a face cu o eroare de producție a bateriei. Vedem atât în clipul de mai jos, cât și în graficul prezentat faptul că bateriile inițiale au sosit cu un defect din fabrică în partea dreaptă-sus, unde o serie de electrozi au fost deviați de la tiparul standard și astfel s-a putut ajunge la scurtcircuite și mai apoi explozii ale terminalului.
Și în cazul versiunilor înlocuite problema a ținut tot de baterie, de această dată fiind vorba despre o serie de bavuri (porțiune de material ieșit în relief) ale stratului de electrozi pozitivi. Acestea au străpuns banda de izolare dintre electrozii negativi și cei pozitivi și astfel s-a ajuns din nou la un scurtcircuit 'fatal' pentru phablet-ul Note 7. Tot pe lista de factori ce au contribuit la această situație se numără și bateriile care aparent nu ofereau un asemenea strat de bandă izolatoare, în vreme ce altele nu aveau suficientă bandă izolatoare.
Așadar, totul a avut de-a face cu un lot de baterii defecte din fabrică, Samsung susținând faptul că nu design-ul, hardware-ul sau software-ul au avut vreo vină în situația de față. Sud-coreenii au decis să ia măsuri ca urmare a acestei pățanii și pe viitor bateriile vor trece prin 8 teste riguroase pentru a se asigura conformitatea acestora.