ASUS a prezentat astăzi în cadrul unui eveniment oficial desfăşurat online noul său telefon de gaming, ASUS ROG Phone 3. Acesta este regândit de la zero faţă de ROG Phone II, urmând sugestiile şi feedback-ul fanilor, gamerilor, participanţilor eSports şi jurnaliştilor.
Ar trebui să aibă un preţ de pornire de 3999 lei din ce am înţeles şi aduce noutăţi faţă de predecesor precum: cameră triplă în spate, 5G, extra butoane de gaming, ecran de 144 Hz şi câteva modificări de design. Ce noutăţi primiţi aflaţi mai jos.
Design
Telefonul este fabricat din sticlă şi metal, doar că acum spatele e complet acoperit cu sticlă şi nu mai are inserţii metalice. Măsoară 9.85 mm în talie şi cântăreşte 240 de grame, ceea ce îl face un telefon masiv, dar la câtă tehnologie avem la interior e justificat.
Avem protecţie Gorilla Glass 6 în faţă şi Gorilla Glass 3 în spate şi o ramă metalică solidă din aluminiu. Pe lateral găsim acel extra conector, ce include şi un USB-C, dar şi butoanele tactile de gaming, cu extra zone de atingere acum, care le divizează în 4 butoane.
Display
Ecranul este un AMOLED cu diagonală de 6.59 inch şi cu rezoluţie de 2340 x 1080 pixeli. Are refresh rate de 144 Hz, timp de răspuns de 1 ms şi vine cu certificare HDR10+, dar şi touch sampling rate de 270 Hz şi latență tactilă de 25 ms. Pe hârtie promite luminozitate de 650 nits, ba chiar 1000 nits în condiţii ideale.
Acoperă 113% din spectrul de culoare DCI-P3 Delta E şi afişează 1.07 miliarde de culori. Acelaşi panou oferă un contrast ratio de 1.000.000:1 şi are protecţie Gorilla Glass 6. Nu are vreun breton sau orificiu şi vine cu un filtru special de lumină albastră TUV, plus soluţie ce reduce flicker-ul. Suportă şi atingere cu mănuşi.
Hardware
- Display: 6.59 inch, AMOLED, 144 Hz refresh rate, 2340 x 1080 pixeli, HDR10+
- Procesor: Qualcomm Snapdragon 865+
- RAM: 12/16 GB LPDDR5
- Stocare: 128/256/512 GB UFS 3.1
- Baterie: 6000 mAh cu încărcare rapidă la 30W
- Cameră selfie: 24 MP
- Cameră spate: 64 MP + 13 MP ultrawide + 5 MP Macro
- Conectivitate: 5G, WiFi 6, Bluetooth 5.1, GPS dual bând, USB-C, 4G LTE, NFC
- Altele: cititor de amprente în ecran, difuzoare stereo, încă un port USB-C lateral
Răcire
Pentru răcire avem ventilatorul ataşabil Aero Active Cooler 3, dar şi mecanismul de răcire de la interiorul telefonului, serios upgradat faţă de ROG Phone 1 şi 2. Noul Game Cool 3 foloseşte un design tip "sandwich". Implică o peliculă generoasă din grafit, apropiată de display şi răspândind căldura în mod egal aproape de ecran.
Apoi avem un vapor chamber 3D nou, care disipează căldura mai rapid, folosind un heat sink din cupru care e de până la 6 ori mai mare decât cel de pe ROG Phone II. În spate avem un orificiu de aerisire care transferă căldura la exterior.
Audio
Avem AudioWizard ca aplicaţie de tuning cu egalizator inclus. Difuzoarele frontale stereo au parte de tehnologie Dirac şi Game FX. Sunt şi tuning-uri şi profiluri speciale pentru căştile de gaming ASUS ROG Cetra, Strix şi altele. ROG Phone 3 este certificat Hi-Res Audio, însemnând că suportă acustica 24 bit.
Are un mod special de gaming, crosstalk cancellation şi boost pentru bas. Difuzoarele sunt mai mari şi au trecut acum de la un sistem cu 5 magneţi la unul cu 7 magneţi. Fiecare are propriul amplificator Smart NXP.
Cameră
Camera frontală este una de 24 MP pentru selfie, dar şi pentru streaming cu FaceCam în timpul jocurilor. În spate găsim o cameră triplă, cu senzor principal de 64 MP, un Sony IMX686, ce combina 4 pixeli pentru a face poze de 16 MP. Avem şi o cameră ultrawide de 13 MP cu unghi de 125 de grade şi una Macro de 5 MP, plus bliţ LED. Camera principală are deschidere F/1.8, pixeli de 1.6 microni.
Camera are o funcţie Mic Focus, care va da şi zoom in audio pe un subiect atunci când daţi zoom in din cameră. Avem şi filmare 8K la 30 FPS, extra setări Time Lapse, dar şi un mod Night dinamic. ASUS mai oferă şi un mod Pro de captură video, captură audio direcţională şi zoom doar pe anumite secţiuni.
Software şi Funcţii speciale
- Telefonul rulează Android 10 cu ROG UI peste, dar puteţi opta la început la setup şi pentru un look Android curat şi clasic, sau mai bine zis ZenUI. Avem şi noul OptiFlex, un engine de memory management cu machine learning care administrează eficient memoria.
- ASUS Armoury Crate: acesta este portalul principal de gaming pe telefon, cu setări şi opţiuni. Aici avem librăria de jocuri, Scenario Profiles 3 (profil cu setări pentru fiecare joc) şi Console, detaliată mai jos
- Avem şi o zonă Console, unde monitorizăm informaţii despre hardware şi umblăm la iluminarea logo-ului din spate, frecvența CPU, viteza ventilator şi altele. Putem seta şi preferinţe legate de butoanele Air Trigger şi sensibilitatea lor
- AirTriggers: butoanele laterale din dreapta acum au extra gesturi. Fiecare este împărţit în două sub butoane şi avem şi swipe pe ele pentru un total de 6 butoane simulate
- În spate avem logo-ul luminos ASUS Aura RGB, care poate fi personalizat la culoare şi ca mod de emitere a luminii (Strobe, Breathing şi Color Cycling). Puteţi activa efecte de iluminare şi la apeluri, notificări şi alte situaţii.
- X Mode: odată activat acest mod veţi activa un wallpaper mai agresiv pe telefon şi veţi aloca mai multe resurse sesiunii de gaming. Creşte frecvenţa procesorului şi RAM-ul alocat. Se activează apăsânad două butoane Air Trigger în Portrait sau din zona Armoury Crate.
- Game Genie: acest panou special lateral permite realizarea de captură video a gameplay-ului, de streaming spre Twitch şi YouTube, de schimbare de refresh şi activare de mod DND, plus multe altele.
- Telefonul are 4 antene WiFi şi 4 microfoane pentru a asigura un streaming fără cusur
Accesorii:
- Mobile Desktop Dock: acest accesoriu transformă ROG Phone 3 într-o unealtă de gaming desktop, permiţând conectarea la un monitor 4K via HDMI sau DisplayPort, dar şi la mouse şi tastatură, plus Ethernet şi jack audio. Avem şi Key Mapping în Game Genie.
- Professional Dock: acesta este practic un hub/adaptor care aduce multiple porturi lui ROG Phone 3. Este inclus un port HDMI, 2 USB-uri şi poţi conecta tastatura şi mouse spre exemplu, dar şi un HDD extern. Există şi port USB-C pentru alimentare.
- ROG TwinView Dock 3: ROG TwinView Dock 3 e practic identic cu precedenta versiune, doar că aduce un ecran de 144 Hz de această dată, un ecran extra faţă de cel de pe ROG Phone 3. Are şi o baterie de 5000 mAh integrat,a jack audio, un ventilator, LED-uri RGB. E practic un mega controller cu extra ecran şi baterie.
- ROG Lighting Armor Case 3: aceasta husă specială protejează telefonul de daune, zgârieturi, dar are şi o iluminare specială Aura pe spate şi se conectează via NFC la telefon. Aplică un wallpaper special cu vibe SF pe telefon.
- ROG Gaming Clip: e practic un mic accesoriu de conectare a telefonului la controllere de Xbox şi PlayStation, dar şi Google Stadia.
- ROG Kunai 3: controllerul Kunai în stil Nintendo Switch revine cu o nouă generaţie. Schimbă layout-ul de butoane şi include acum butoane care se aflau pe ROG Kunai Holder. S-a umblat şi la latență, feeling al butoanelor şi design. Avem şi un ROG Kunai 3 Bumper, pentru conectarea laterală a accesoriilor, dar şi un încărcător şi mânerele speciale (ROG Kunai 3 Charger şi ROG Kunai 3 Grip). Sistemul este modular şi puteţi folosi fie controllerul separat, fie ataşat la telefon ca două bucăţi laterale.
- AeroActive Cooler 3: acest ventilator montat pe spate şi conectat la portul lateral scade cu până la 4 grade Celsius temperatura la suprafaţă. Are şi port USB-C şi jack audio inclus şi un kickstand pentru consum de media mai uşor.
Preţ şi disponibilitate:
Produsul ajunge în România din septembrie de la suma de 3.999 lei pentru versiunea cu 12 GB RAM şi 128 GB stocare şi 4.999 lei pentru cea cu 16 GB RAM şi 512 GB stocare.