Amendă de 5 miliarde dolari pentru Google! Comisia Europeană penalizează gigantul pentru încălcarea legilor antitrust și pentru restricțiile Android

398 ori
<b>Amendă de 5 miliarde dolari pentru Google! Comisia Europeană penalizează gigantul pentru încălcarea legilor antitrust și pentru restricțiile Android</b>Această zi de 18 iulie 2018 se dovește a fi una neagră pentru Google pe plan european acolo unde Comisia Europeană amendează gigantul cu suma de 5 miliarde de dolari pentru încălcarea legilor antitrust și pentru restricțiile aduse

Deși în 2016 Comisia Europeană amenda Google pentru forțarea operatorilor mobili de a instala browser-ul Chrome și a altor aplicații din suita proprie drept aplicații default pe telefoanele aduse pe piață, iată că gigantul din lumea IT nu s-a învățat minte și mai încasează o amendă astăzi, una uriașă. Aflăm pe această cale faptul că Google a fost penalizată cu suma record de 4.3 miliarde euro (5 miliarde dolari) pentru încălcarea legilor antitrust din jurul lui Android.

Această sancțiune a fost dată în concordanță cu Instrucțiunile Comisiei Europene din 2006 și suma de 4.342.865.000 euro a fost calculată pe baza valorii veniturilor înregistrate de Google prin serviciul de publicitate în secțiunea Search de pe telefoanele Android active în regiunea EEA (Spațiul Economic European).

Google

Suntem informați de faptul că prin această decizie, Comisia Europeană solicită celor de la Google sfârșirea acestui comportament ilegal pentru totdeauna în maxim 90 zile din momentul de față. De asemenea, aflăm că Google a încălcat legile antitrust în 3 moduri diferite:

  • Obligarea producătorilor de smartphone-uri să preinstaleze Google Search și Google Chrome pe device-urile Android
  • Plata producătorilor și operatorilor mobili pentru instalarea exclusivă a aplicației Google Search
  • Interzicerea vânzării de terminale cu ROM-uri custom fără aprobare

În raportul emis de către CE se menționează și faptul că Google a oprit un număr mare de companii din fabricarea și vânzarea de produse Amazon Fire TV sau a altor device-uri bazate pe FireOS sau variații Android. Prin asemenea "tactici" cei de la Google s-au pus practic în calea altor platforme rivale de căutare de a concura pe piață. S-a contribuit totodată și la obstrucționarea dezvoltării de ROM-uri Android care ar fi putut lua din cota de piață Google.

Cât despre amendă, aceasta reprezintă venitul pe care Google îl obține în doar 2 săptămâni. De asemenea, Comisia Europeană îi obligă pe cei de la Google să le permite producătorilor de telefoane și operatorilor să instaleze aplicații non-Google pe terminale. 

Poziția Google:

La scurt timp de la dezvăluirea deciziei luate de către Comisia Europeană, cei de la Google au luat o poziție oficială. Compania afirmă că această decizie trece cu vederea faptul că telefoanele Android concurează cu telefoanele iOS și că Android oferă nenumărate opțiuni miilor de producători de telefoane și operatorilor de rețele de telefonie mobilă care produc și vând telefoane Android. 

Google afirmă și că oferă posibilitatea producătorilor de a alege, fiind dat exemplu tabletele Amazon Fire și stick-urile TV.  Tot aici este menționat că lipsa regulilor privind compatibilitatea de bază duce la fragmentarea platformelor open-source, lucru ce afectează utilizatorii, dezvoltatorii și producătorii de telefoane. Tot în scrisoarea Google a mai fost menționat faptul că Android oferă flexibilitate și că acesta crează oportunități. 

Și distribuirea gratuită a sistemului de operare este dată exemplu, o tactică eficientă pentru producătorii de telefoane și pentru operatori, dar și benefică pentru dezvoltatori și consumatori. Google consideră că decizia de astăzi respinge modelul de afaceri Android și afirmă că decizia va fi contestată. 

-3% din preț pe QuickMobile.ro, cupon: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×