5G-ul va reprezenta 20% din totalul conexiunilor mobile la nivel global până în 2025; Iată pe câte piețe este disponibilă acum noua tehnologie

735 ori
<b>5G-ul va reprezenta 20% din totalul conexiunilor mobile la nivel global până în 2025; Iată pe câte piețe este disponibilă acum noua tehnologie</b>Prin intermediul unui studiu realizat de către GSMA (asociația GSM care reprezintă interesul operatorilor mobili la nivel global și totodată organizatorul MWC) aflăm astăzi detalii importante despre

Prin intermediul unui studiu realizat de către GSMA (asociația GSM care reprezintă interesul operatorilor mobili la nivel global și totodată organizatorul MWC) aflăm astăzi detalii importante despre tehnologia 5G și modul în care suportul pentru acest standard de conectivitate se va extinde în următorii ani. Un prim detaliu comunicat este acela că în momentul de față 5G-ul este activ în 24 piețe la nivel global

Important de menționat aici faptul că prezența conexiunii 5G pe o piață nu înseamnă și acoperire universală, asta pentru că până acum am avut parte de lansarea rețelelor 5G doar în centre urbane. Fix așa stau lucrurile și în România unde accesarea 5G-ului poate fi realizată doar din anumite puncte din București după cum au confirmat și testele noastre în rețelele Orange și Vodafone România. 

Cât despre noua tehnologie, știți probabil că aceasta este capabilă să suporte viteze de 100 de ori mai rapide deât cele LTE/4G și totodată să livreze o latență de doar câteva milisecunde. Poate de asemenea suporta mai multe device-uri conectate per site celular și după cum era de așteptat, 5G va contribui și la evoluția serviciilor digitale. Deși pare greu de crezut, primele rețele comerciale 5G au fost lansate pe final de an 2018 în SUA și Coreea.

Conexiuni 5G

Acum avem peste 79 operatori la nivelul a 39 piețe care plănuiesc lansarea de servicii comerciale 5G pe parcursul acestui an. Cât despre 4G, aflăm că acest standard a devenit tehnologia dominantă la nivel global în 2019 - cu peste 4 miliarde de conexiuni și reprezentând 52% din totalul conexiunilor (exceptând pe cele IoT).

Cu toate că 5G-ul își extinde prezența, GSMA se așteaptă ca numărul de conexiuni 4G să continue să crească în următorii ani, ajungând la aproximativ 60% din totalul conexiunilor globale până în 2023. Raportat la nivelul tehnologiei 5G, estimările GSMA scot la iveală faptul că până în 2025, un procent de 20% din totalul conexiunilor mobile globale vor fi conexiuni 5G - cu creșteri mari așteptate în Asia, America de Nord și Europa. 

Cu toate acestea există și o întrebare existențială pe care asociația GSMA și-o pune, aceea fiind dacă publicul este dispus să plătească mai mult pentru 5G. Din studiul acestora aflăm că pe zi ce trece numărul de piețe 5G este în creștere și totodată și nivelul de conștientizare. Din declarația acestora de mai jos, iese la iveală și faptul că publicul este împărțit în trecerea la noul standard de conectivitate, asta și datorită prețurilor mai mari.

"Numărul de piețe în care conexiunile 5G sunt active crește pe zi ce trece și la fel și nivelul de conștientizare al tehnologiei. Cu toate acestea, există păreri împărțite la nivel global cu privire la intențiile de upgrade la 5G și disponibilitatea de a plăti mai mult pentru aceste beneficii." 

GSMA susține că în general consumatorii din Coreea de Sud și China (cei care au asistat la lansările timpurii de rețele 5G) sunt și cei mai încântați de ideea de a trece la 5G, în timp ce utilizatorii din Europa, SUA și Japonia sunt mulțumiți de ce le oferă 4G-ul în momentul de față.

5G-ul ar avea nevoie de o promovare mai agresivă din partea operatorilor, campanii prin care să fie scoase în evidență și alte beneficii ale tehnologiei, pe lângă vitezele de date mai mari. Ca avantaje avem aici acoperirea îmbunătățită, dar și noile servicii inovative pe care 5G-ul le poate livra.

Guvernele și autoritățile de reglementare vor trebui să contribuie la propagarea 5G-ului în utilizarea comercială prin implementarea de politici care încurajează aplicarea tehnologiilor avansate (AI, IoT) în toate sectoarele economice. Un alt detaliu pe care îl mai aflăm din studiul GSM este acela că tehnologia 5G va deveni "prima generație în istoria mobilă care să aibă un impact mai mare asupra mediului enterprise decât asupra consumatorilor"

Dacă vreți să aflați mai multe despre evoluția standardului de conectivitate 5G, studiul GSMA vă stă la dispoziție aici

-3% din preț pe QuickMobile.ro, cupon: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×