Toate automobilele noi vândute în UE vor trebui să aibă limitatoare de viteză inteligente, activate automat

3.588 ori
<b>Toate automobilele noi vândute în UE vor trebui să aibă limitatoare de viteză inteligente, activate automat</b>UE se pregăteşte de un viitor al şofatului mai sigur, poate chiar autonom într-o bună zi. Până atunci Uniunea impune implementarea de limitatoare de viteză inteligente pe vehiculele noi vândute în Uniune Măsură a intrat deja în vigoare, dar se va aplica o

UE se pregăteşte de un viitor al şofatului mai sigur, poate chiar autonom într-o bună zi. Până atunci Uniunea impune implementarea de limitatoare de viteză inteligente pe vehiculele noi vândute în Uniune. Măsura a intrat deja în vigoare, dar se va aplica obligatoriu de abia din iulie 2024. Practic de atunci nu mai poţi vinde maşini noi în UE fără acest sistem.

Tehnologia despre care scriem aici se numeşte "Intelligent Speed Assistance" sau ISA. Reglementările UE menţionează că implementarea sistemului va fi un pas mare în faţă pentru reducerea numărului de accidente cu fatalităţi şi răni grave. ISA este un acronim care integrează de fapt o multitudine de sisteme care pot detecta automat semnele cu limite de viteză folosind camere, date GPS sau ambele. În funcţie de varianta de ISA şi configurarea de către şofer, tehnologia poate oferi remindere cu privire la limită până la care poţi ca o calci sau chiar să scadă puterea motorului pentru a încetini. 

Mulţi şoferi din Europa au deja vehicule cu ISA, iar producătorii mari, precum Honda, Ford, Jeep şi Mercedes-Benz vând anumite modele cu aceste sisteme deja. O analiză a celor de la PROSPER a arătat că după ce ISA devine obligatoriu numărul de fatalităţi pe şosele ar putea scădea cu 26%-50%. Tehnologia nu e totuşi perfectă, iar la unele teste ISA a fost prea lentă pentru a răspunde la timp şi alteori prea zeloasă, setând limita de viteză la 100 km/h într-un sătuc britanic părăsit.

Mai apar câteva probleme aici: ce te faci cu drumurile fără semnalizare potrivită? Ce te faci dacă un hack sau un glitch strică sistemul? Sau dacă apare romanescul "am eu un băiat care dezactivează sisteme"? Ca să înţelegeţi spre merge UE, după implementarea unui şofat autonom de nivel superior şi a acestor sisteme UE, ținta Uniunii este să aibă zero fatalităţi pe tot continentul până în 2050.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile.ro dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×