Ediția de toamnă Rabla pentru Electrocasnice 2022 a început pe 21 noiembrie. Românii au avut timp până pe 25 noiembrie să își creeze conturi pe platforma AFM, urmând ca pe 5 decembrie să înceapă prima etapă de selecție a voucherelor, cea pentru achiziționarea mașinilor de spălat rufe / vase și a frigiderelor / congelatoarelor. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, pare revoltat, declarând vineri la TVR INFO că programul „Rabla pentru electrocasnice” va fi regândit, iar cei care au solicitat vouchere și nu le-au folosit vor primi interdicție de a mai participa. Detalii avem mai jos.
Vă reamintesc că în prezent, cei ce generează vouchere și nu le folosesc, nu mai au voie să se înscrie în program pentru același tip de aparatură electrocasnică la următoarea sesiune.
Totuși, s-ar dori interzicerea permanentă a celor care „și-au bătut joc de posibilitatea de a beneficia de un asemenea sprijin financiar din partea statului”, conform Ministrului. Iată ce a declarat acesta:
„Lucrurile se vor schimba, pentru că noi am introdus o interdicţie de a mai participa pentru acelaşi tip de aparatura electrocasnică la următoarea sesiune. Acest lucru îi va descuraja pe cei care se înscriu, dar nu folosesc voucherul respectiv. (...) Se poate extinde fără nicio problemă. Până la urmă anul viitor, dacă continuăm programul, putem să spunem că cei care au blocat programul şi practic şi-au bătut joc de posibilitatea de a beneficia de un asemenea sprijin financiar din partea statului să nu mai aibă dreptul să participe”
O veste bună e faptul că Ministrul Mediului a explicat că valoarea voucherelor ar putea fi majorată, având în vedere că electrocasnicele eficiente din punct de vedere energetic sunt din ce în ce mai scumpe. Programul ar urma să primească modificări deci, iar unele categorii ar putea fi eliminate. Iată ce mai spune Minstrul:
„Anul viitor cu siguranţă va trebui să reanalizăm şi condiţiile de piaţă, pentru că într-un an de zile se schimbă foarte multe lucruri. Există posibilitatea creşterii valorii. (...) Putem analiza şi eficienţa pe fiecare componentă, privind aspiratoarele sau aparatele de aer condiţionat, acolo unde nu există un interes mare putem să luăm aceeaşi decizie pe care am luat-o în cazul televizoarelor, de a scoate anumite echipamente electrocasnice din program şi să ne focusăm pe ce prezintă un interes şi au un efect mare asupra facturilor (la energie, n. red.)”