România ar putea deveni producător european de cipuri, ajutând la rezolvarea crizei globale; Iată o propunere a Academiei Romane

2.245 ori
<b>România ar putea deveni producător european de cipuri, ajutând la rezolvarea crizei globale; Iată o propunere a Academiei Romane</b>Oricât de fantezist ar suna, criza actuală a cipurilor ar putea fi domolită şi temperată cu ajutorul... României. Asia este miezul producţiei de cipuri, dar nu uităm nici de Texas, care printr-un singur viscol mare a pus

Oricât de fantezist ar suna, criza actuală a cipurilor ar putea fi domolită şi temperată cu ajutorul... României. Asia este miezul producţiei de cipuri, dar nu uităm nici de Texas, care printr-un singur viscol mare a pus pe butuci o sumedenie de electronice şi producţia de automobile. Avem nevoie de linii de producţie de cipseturi în Europa, iar România ar putea veni cu un proiect de genul. Avem detalii în articol.

Totul a pornit de la acest articol pe Edupedu, care mi-a dat de gândit. Un grup de lucru sub tutela Academiei Române a propus că România să devină producător european de cipuri. Se doreşte crearea unui ecosistem naţional în microelectronică, iar grupul de lucru include profesor, cercetători şi reprezentanţi ai industriei. Poziţionarea României ca hub de producţie locală pentru componente electronice este susţinută de academicieni, profesori universitari şi reprezentanţi ai industriei.

Ministrul Cercetării, Ciprian Teleman a anunţat încă din februarie că există interes în "stimularea unor ramuri industriale cu valoare adăugată mare, de exemplu cele de microelectronica si hidrogen”. Sunt discuţii inclusiv la nivelul UE, al comisarilor UE şi al Ministrului Federal al Economiei din Germania, pentru a forma un consorţiu european sau a atrage investitori din SUA sau Taiwan. Finanţarea pentru dezvoltarea acestui domeniu în următorii 2-3 ani s-ar ridica la 145 miliarde de euro la nivel european.

România se poate implica prin contribuţii în următoarele segmente:

  • proiectare de circuite digitale
  • tehnologii avansate de încapsulare
  • fabricatie de plăci de siliciu în noduri tehnologice de vârf

Se discută despre crearea a 4-6 huburi de Inovare Digitală, în zone unde există deja activități conexe, de cercetare-dezvoltare şi inginerie. Grupul de lucru amintit mai sus este condus de către Gheorghe Ştefan, profesor la Universitatea Politehnică din Bucureşti şi membru corespondent al Academiei Române. România are o tradiţie în domeniu, găzduind deja proiecte industriale ample, în special în zona auto. Are şi unităţi de producţie şi de R&D şi poate mobiliza fonduri naţionale şi europene de 60+ miliarde de euro. Atrage investitori prin costuri sub media europeană şi are resurse umane calificate superior.

Iată şi propuneri ale grupului cu privire la activităţile desfăşurate la noi pe viitor:

  • proiectare de circuite digitale
  • tehnologii avansate de încapsulare
  • fabricație de plăci de siliciu în noduri tehnologice de vârf

Avem inclusiv cercetători implicaţi în pregătirea trecerii la generaţiile de cipuri de 3 şi 2 nm, alături de firme internaţionale. Acest proiect trebuie totuşi autorizat la nivelul legislativ şi trebuie preluat de autorităţi competente pentru a deveni realitate. Avem nevoie şi de infrastructură pentru asta, lucru care e deja tradiţional o problemă pentru România.

E nevoie şi de schimbări la nivel de educaţie, de specializare şi de investiţii în zona industriei de producţie de cipuri, în care sincer nu ştiu să activăm în mod relevant european sau global.

-3% din preț pe QuickMobile.ro, cupon: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×