Luând în considerare situațiile ce au apărut recent la nivel internațional, viitorul combustibililor fosili pentru producția de energie electrică este incert din cauza costurilor tot mai mari. Aflam recent două vești importante: UE ar pregăti o lege ce impune instalarea panourilor solare pe toate clădirile noi, pentru a compoensa criza energetică, iar Allview a intrat oficial pe piața panourilor solare.
Tot despre aceste panouri discutam azi întrucât oamenii de știință de la Universitatea New South Wales (UNSW) din Australia au reușit să dezvolte o tehnologie care le permite să se încarce chiar și în timpul nopții. Iată cum funcționează!
Conform Ziare.com, cercetarea energiei regenerabile ar putea lua o întorsătură neașteptată datorită acestei descoperiri. Producția energiei în timpul nopții ar fi posibilă deoarece planeta noastră stochează energia Soarelui sub formă de căldură în perioada zilei, iar aceasta radiază după lăsarea întunericului. Astfel, poate fi folosit un dispozitiv semiconductor numit diodă termodiantă pentru a genera energie din lumina infraroșie emisă noaptea.
Iată ce spune Ned Ekins Daukes, liderul echipei de cercetare de la Universitatea UNSW:
”Folosind camere de imagine termică se poate vedea cât de multă radiație există noaptea, dar doar în infraroșu, mai degrabă decât în lungimile de undă vizibile. Ceea ce am făcut este să facem un dispozitiv care să poată genera energie electrică din emisia de radiație termică infraroșie”
Cantitatea de energie produsă în acest fel este totuși destul de scăzută. E de aproximativ 100.000 de ori mai mică decât cea obținută cu panouri solare în timpul zilei. Cercetătotii sunt însă de părere că rezultatul poate fi îmbunătățit în viitor, odată ce vor găsi materiale mai bune pentru transformarea razelor infraroși în electricitate.