Marile companii tech de pe glob se grupează în alianţe pentru proiecte AI; Iată cum arată "bisericuţele" inteligenţei artificiale

445 ori
<b>Marile companii tech de pe glob se grupează în alianţe pentru proiecte AI; Iată cum arată "bisericuţele" inteligenţei artificiale</b>S-a vorbit mult despre AI (Inteligența Artificială) pe parcursul acestui an și am văzut primele companii din zona smartphone ce au adus chipset-uri cu unități de procesare NPU destinate acestei tehnologii. Acum aflăm și faptul că marile firme

Inteligenţa artificială pare a fi fost cuvântul cheie pentru companiile tech mari în anul 2017. Cum concurenţa în această zonă nu mai este de ajuns dacă se doresc salturi mari, s-a ajuns şi la cooperare şi formarea de alianţe. Aflaţi care e starea ecosistemului AI în acest moment şi cum evoluează proiectele asociate, în următoarele rânduri.

Trebuie să ştiţi că deschiderea este cheia pentru evoluţie, lucru înţeles de Google, care îşi distribuie SDK-ul pentru Google Assistant către numeroşi producători de telefoane. Tool kit-ul a fost pus la bătaie şi folosit de către dezvoltatori din Marea Britanie, Canada, Germania, Australia sau Japonia. Qualcomm între timp a realizat un parteneriat strategic cu Baidu, motorul de căutare numărul unu în China, dezvoltând soluții Internet of Things, servicii de recunoaştere vocală şi asistenţi pe bază de AI pentru telefoane.

Huawei AI

Aceste tehnologii vor fi integrate pe viitoarele smartphone-uri cu procesoare Qualcomm Snapdragon 845 lansate în 2018. Lucrurile se mişcă şi în zona auto, cu BMW colaborând cu Amazon, pentru a oferi asistentul Alexa pe automobilele vândute în Marea Britanie şi Germania, dar şi SUA începând cu mijlocul anului viitor. Odată Alexa inclusă în automobil, şoferul va putea naviga spre o anumită adresă prin comandă vocală şi afla vremea şi ştirile în acelaşi mod. Şi Ford a apelat la Amazon pentru aceeaşi sarcină.

În China a fost creată o alianţă a producătorilor de electronice şi electrocasnice, avându-i pe cei de la Haier în prim plan. Pe listă se afla şi motorul de căutare Sogou, gigantul e-commerce Alibaba sau Sound Conex, provider de servicii de recunoaştere vocală. Instituţii de cercetare din China sunt implicate pentru a dezvolta împreună cu această alianţă soluţii smart home bazate pe AI. Huawei şi Baidu au la rândul lor un proiect cu privire la AI, iar iniţiativa e menită ca rival pentru Apple.

În vara acestui an guvernul chinez anunţat susţinerea mediului de dezvoltare AI local, generând o piaţă care ar putea valora 150 de miliarde de dolari până în 2030. Baidu joacă la multe capete, având un pact pe bază de AI şi cu Xiaomi, anunţat în noiembrie. Baidu face de ceva vreme tranziţia de la un motor de căutare la o companie AI, urmând modelul Google. Cât despre Huawei prima sa mişcare în zona AI a fost lansarea procesorului Kirin 970, cu al său NPU şi capacitate de a recunoaşte imagini şi a personaliza modul de funcţionare a telefoanelor în timp real, plus traducere în timp real.

Samsung AI

Nici Coreea de Sud nu e lipsită de parteneriate şi alianţe de gen, astfel ca operatorul LG U+ şi Naver au lansat difuzoare inteligente şi servicii smart home bazate pe AI. Asta în vreme ce Samsung şi firma Kakao colaborează pentru integrarea lui Bixby cu platforma AI Kakao I şi se tinde şi spre integrarea lui Bixby pe electrocasnice sau automobile Hyundai. Se discută și despre un Samsung Galaxy AI UX care ar putea ajunge pe viitoare terminale. 

Cu toate aceste proiecte, alianţe şi planuri măreţe, studiile Counterpoint arată că tot Apple va fi liderul în zona chip-urilor AI până în 2020, Bionic fiind adaptat la multiple platforme si terminale. Nu pot să nu îmi pun şi întrebarea firească şi anume dacă în România există vreun plan sau investiţie în AI... sau ne mulţumim să preluăm sarcini de outsourcing. Ceva s-ar putea mișca totuși la Allview… 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×