În această seară, Sony a prezentat noul lineup de televizoare Sony Bravia XR. Aceasta include 5 modele: Z9J, A80J, A90J, X90J și X95J. La interiorul acestora se află primul procesor cognitiv din lume - Sony XR care ne-a fost prezentat în cadrul evenimentului. În rândurile ce urmează aflăm ce funcționalități aduce noul CPU Sony XR.
Sony a combinat tehnologiile de inteligență artificială (AI) cu cele de inteligență cognitivă (CI) pentru prima dată. Aceasta ar fi în mare și diferența dintre noul CPU XR și lineup-ul X1 regăsit până acum pe Smart TV-urile Sony.Astfel, au încercat să creeze un sistem bazat pe machine learning care analizează semnalele și datele afișate pe ecran, adăugând și partea de inteligență cognitivă. Aceasta se ocupă de simțurile omenești, în speță cum percepem imaginea și sunetul, în încercarea de a reda o experiență cât mai realistă.
Sony a adus odată cu noul CPU Sony XR pachetul XR Pictures care cuprinde tehnologiile care se ocupă de imagine și XR Sound, prin intermediul căruia oferă un sunet și o experiență cinematografică. Noul CPU utilizează un sistem de detecție bazat pe Cross Analysis. Acest procedeu implică analiza imaginii în timp real: culoare, detaliu, textură și poate chiar identifica subiectul principal din imagini cu ajutorul funcției Focal Point Detection. Această tehnologie se bazează pe inteligența cognitivă despre care vorbeam mai sus.
La acestea se adaugă și tehnologiile XR Triluminos Pro (care utilizează un algoritm complex pentru a analiza culoarea) și XR Upscaling, care permite reducerea zgomotului. Totodată, nivelul de detaliu este îmbunătățit, corectând inclusiv textura în funcție de subiectul afișat pe ecran. Astfel, compania japoneză a reușit să creeze un ansamblu de caracteristici care funcționează simultan, toate fiind controlate de noul CPU Sony XR.
Și contrastul este îmbunătățit prin intermediul tehnologiei XR Contrast Booster. Aceasta se asigură că lumina este redată precis în funcție de subiect. Desigur, după cum am menționat mai sus, toate aceste caracteristici funcționează simultan și se bazează pe datele AI și ale inteligenței cognitive. Ideea acestei tehnologii ar fi că se pot aplica corecții doar în anumite zone. Astfel, AI-ul detectează subiectul principal de pe ecran și echilibrează lumina sau contrastul fără a afecta fundalul. Această tehnologie ar fi vizibilă în principal la fețele personajelor, AI-ul având capacitatea de detectare facială.
Tehnologia XR Contrast Booster va fi regăsit pe întreaga serie de televizoare LED Sony Bravia XR. Toate utilizează procesarea cognitivă, pentru a oferi un contrast cât mai bun, însă în funcție de model, panourile oferă niveluri variate de luminozitate:
- Contrast Booster 5 pe modelul X90J
- Contrast Booster 10 pe modelul X95J
- Contrast Booster 15 pe modelul de top, Z9J
Desigur, Sony oferă aceleași funcții și pe modele sale cu ecrane OLED (A90J și A80J). Modelul A90J este cel mai luminos televizor creat vreodată de Sony. Nu ni s-au dezvăluit valori, însă tehnologia XR OLED Contrast Pro ar beneficia complet de acest ecran. Pentru a obține o asemenea luminozitate, compania japoneză a utilizat un sistem WRGB.
Totodată, aceste modele au și un sistem de distribuție a temperaturi, dar și un strat laminat de aluminiu sub panou. Procesorul Sony XR și optimizarea software se dovedesc cu adevărat inedite, dar Sony nu ar reuși să ofere o asemenea calitate a imaginii fără un hardware pe măsură.
Un alt aspect important pentru o experiență cât mai bună este sunetul. Noul CPU aduce XR Sound și XR Surround, alături de tehnologiile Acoustic Surface Audio, Acoustic Multi-Audio și 3D Surround Upscaling.
Sistemul de difuzoare integrat pe noile modele este unul foarte interesant. Există difuzoare “invizibile”, ascunse în muchiile foarte subțiri ale modelelor A90J și A80J (OLED). Acestea transmit vibrații către ecran, practic transformându-l într-un difuzor.
În combinație cu AI-ul și tehnologiile de mai sus, sursa sunetului se schimbă în funcție de subiect. Modelele LED folosesc un sistem numit “Acoustic Multi-Audio”. Difuzoarele de pe aceste modele nu transmit vibrații către ecran. În schimb, modelele LED reușesc să simuleze experiența de redare a sunetului din ecran.
Noul procesor Sony XR din acest an se dovedește a fi foarte puternic. Faptul că poate analiza în timp real imaginea, scenă cu scenă, pe mai multe niveluri este cu adevărat spectaculos. Toate funcțiile sunt controlate cu precizie de acest CPU, optimizat pentru noul hardware.