Comisia Europeană a lansat luni două noi alianțe industriale, potrivit unui nou comunicat de presă. Una dintre alianțe este pentru tehnologiile procesoarelor și ale semiconductorilor, iar cealaltă pentru date industriale. Se pare că acestea sunt deschise pentru participarea tuturor entităților publice și private cu un reprezentant legat în Uniune și cu activități relevante. Aflăm că UE ar urma să producă până la 20% din cipuri la nivel global, până în 2030. Avem detalii mai jos.
Cele două noi alianțe vor oferi UE capacitățile necesare pentru a-și consolida infrastructurile, produsele și serviciile digitale critice. De asemenea, ele vor avansa următoarea generație de microcipuri și tehnologii de stocare de date. Alianțele ar urma să reunească întreprinderi, reprezentanți ai statelor membre, mediul academic, utilizatori, precum și organizații de cercetare și tehnologie.
„Alianța industrială privind procesoarele și tehnologiile semiconductoarelor va fi un instrument cheie pentru continuarea progresului industrial în UE în acest domeniu”, transmite Comisia Europeană. De asemenea, potrivit executivului european:
„Alianța va identifica și aborda blocajele actuale, nevoile și dependențele din întreaga industrie asigurându-se că Europa are capacitatea de a proiecta și produce cele mai avansate cipuri, reducând în același timp dependențele sale strategice generale, prin creșterea ponderii sale din producția globală de semiconductori la 20% până în 2030.”
Pe de altă parte, alianța europeană pentru date industriale va încuraja apariția unor tehnologii cloud și edge perturbatoare, care sunt extrem de sigure, eficiente din punct de vedere energetic și din punct de vedere al resurselor și pe deplin interoperabile, încurajând încrederea utilizatorilor de cloud din toate sectoarele.
Condiții de participare la alianțe
Aceste alianțe sunt deschise pentru participarea tuturor entităților publice și private cu un reprezentant legat în Uniune și cu activitățile relevante. Totuși, ele trebuie să îndeplinească condițiile definite în Termenii de referință. Apartenența la alianțe este astfel condiționată de respectarea mai multor condiții. Trebuie să fie îndeplinite în principal criterii legate de securitatea cibernetică, securitatea aprovizionării, protecția IP, protecția datelor și accesul la date și utilitatea practică a Alianței.
Dincolo de tehnologiile care urmează a fi dezvoltate, Uniunea Europeană duce lipsă de materie primă pentru confecționarea semiconductorilor. În prezent, China reprezintă aproximativ 70% din exploatarea metalelor rare la nivel global și între 85% și 90% din prelucrarea acestora. Pentru UE, China livrează 98% din necesarul său de aprovizionare.