La Olimpiadele de Iarnă din 2018 vom vedea un demo al tehnologiei 5G realizat de operatorii sud coreeni, iar până în 2020 vom vedea tehnologia în mainstream. Între timp operatorii de telefonie din Europa s-au mobilizat şi pregătesc şi ei dezvoltarea acestui standard, cu aportul Comisiei Europene.
Comisia Europeană va trebui să reglementeze serviciile 5G şi să discute toate condiţiile de utilizare şi implementarea sa pe teritoriu european. Printre companiile cu interes aici se număra BT, Deutsche Telekom, Telecom Italia şi Vodafone Group. Acestea au de gând să lanseze reţele 5G în cel puţin un oraş în fiecare ţară europeană până în 2020.
Reprezentanţii operatorilor sunt îngrijorati că investiţia nu va fi fructuoasă după implementarea 5G, în ideea că anumite reguli de tip net neutrality vor afecta profiturile. Autorităţile de reglementare trebuie să ia măsuri pentru a promova inovaţia, altfel tehnologia de generaţie a cincea va sosi mai târziu în Europa.
5G e vital nu doar pentru telefonie, ci şi pentru automobile autonome, Internet of things, soluţii smart home şi chiar domeniul medical. Unul din punctele pe care operatorii insista cel mai mult e că aplicaţiile de comunicare online precum Whatsapp, Facebook Messenger şi Skype să fie supuse la aceleaşi reguli ca şi serviciile operatorilor.