2022 este un an important pentru Google şi Mozilla, care se pregătesc să ne ofere versiunea 100 atât pentru Chrome, cât şi pentru Firefox. Li se alătură şi Microsoft Edge, gata de un prag similar şi toate aceste update-uri vin şi cu o problemă: vor afecta negativ anumite site-uri, ba chiar le vor strica pe unele.
Dezvoltatorii celor 3 web browsere avertizează că anumite website-uri ar putea să nu mai fie funcţionale şi să se confrunte cu o problemă similară cu cea din 2010. Atunci browserele au trecut la versiunea 10 şi au apărut probleme cu bibliotecile de analiza User-Agent. Asta pentru că numărul versiunii trecea de la o cifră la două. Imaginaţi-vă o eroare în genul Y2K, care a bulversat computerele în anul 2000, unele nefiind capabile să îl distingă de anul 1900.
Browserele web au formaturi diferite pentru şirurile de cifre user-agent şi unele biblioteci nu vor putea citi versiunile cu 3 cifre (versiunea 100 aici). Dezvoltatorii încearcă acum să scadă impactul acestor update-uri. Un User Agent este un cod trimis de browser în headerele HTTP. El le permite serverelor să identifice browserul. Atunci când el ajunge la versiunea 100, User Agent-ul trimite o versiune cu 3 cifre în loc de una cu 2. Toate site-urile au fost configurate cu 2 cifre. Web developerii folosesc o varietate de tehnici pentru parsing a acestor coduri şi fiecare web browser are un sistem propriu de parsing.
În acest moment data lansării pentru Chrome 100 şi Microsoft Edge 100 este 29 martie 2022. Mozilla a programat lansarea versiunii 100 pe 3 mai 2022. Echipele de dezvoltatori au descoperit probleme până acum cu site-uri populare ca HBO Go, Yahoo, Bethesda, T-Mobile. Google are ca plan de backup şi îngheţarea versiunii la 99. Mozilla a pregătit hot fix-uri pentru site-urile stricate, apărute în timp real. Şi Microsoft ia în calcul îngheţarea versiunii browserului la 99.
Dacă ai un site şi vrei să faci o verificare în această privinţă, Mozilla a oferit aici instrucţiuni pentru testare.