În cazul în care nu sunteți la curent, vă reamintim că încă de anul trecut eMAG a început să aducă schimbări asupra politicii de livrare, astfel că în cazul achitării produselor prin ramburs la curier aveam de plătit o extra taxă de 5 lei pentru procesarea plății. Nu a durat mult și retailerul a ajuns să schimbe și regulile pentru transportul gratuit, suma minimă pentru care se oferă acest beneficiu urcând la 1.500 lei.
Pentru comenzile cu valoarea de sub 1.500 lei se va achita 15 lei în cazul coletelor standard, dar suma poate crește mult peste acest prag dacă este vorba despre electrocasnice mari și obiecte de mobilier. Recent am avut un material dedicat aici pe Mobilissimo în care am discutat despre retailerii care oferă transport gratuit și în ce condiții, dintre toți aceștia eMAG având cele mai "aspre" condiții așa cum ați aflat de aici.
"Tarifele din partea curierilor automat au crescut, crescând şi calitatea, după care am venit şi am spus că ar trebui ca o parte din aceste costuri să fie reflectate în preţul pe care îl plăteşte clientul. Este ceva sănătos şi asta se întâmplă în toate pieţele." (declară CEO eMAG)
Acum eMAG prin persoana CEO-ului Iulian Stanciu dezvăluie într-un interviu ZF.ro motivul pentru care au fost necesare aceste schimbări. Aflăm că politica de livrare gratuită a fost modificată cu scopul de a susține investițiile companiei și firmele de curierat în creșterea calității serviciului. De asemenea, oficialul eMAG spune că pe măsură ce curierii au crescut tarifele a crescut și calitate serviciilor, astfel că din punctul său de vedere este ceva normal ca o parte din aceste costuri să fie reflectate în prețul pe care îl plătește clientul.
"Noi presăm - «vrem un cost bun» - pentru că dădeam totul gratuit, la care curierii spuneau: «OK, îţi dăm un cost bun, dar livrăm şi noi când putem pentru că ne presezi să nu luăm suficienţi oameni, suficiente maşini."
Același CEO declară faptul că fără introducerea acestor taxe, calitatea serviciilor la nivelul întregii piețe ar fi scăzut. Oficialul spune că eMAG a tot negociat cu curierii pentru obținerea unui cost bun, dar în final s-a decis schimbarea politicii de transport gratuit pentru ca livrările să fie realizate în timp util. Iulian Stanciu afirmă totodată și faptul că atât eMAG, cât și curierii au investit mult în creșterea calității de livrare, care s-a tradus în costuri mai mari din partea retailerului, dar și a curierilor ce au fost nevoiți să angajeze mai mulți oameni și să cumpere noi mașini.
Ca fapt divers aflați că Dante Internațional, firma care administrează retailerul online eMAG şi compania Fashion Days (axată pe comercializarea de articole vestimentare), a fost evaluată în 2019 la peste 1 mld. euro, după ce valoarea a crescut cu 11% faţă de 2018. Între timp ceilalți retaileri continuă să ofere transport gratuit pentru sume de sub 300-500 lei, chiar și livrare mai rapidă. Acum să sperăm doar că aceștia nu vor urma exemplul eMAG..