În ultimii 2 ani piaţa de gaming din România a crescut semnificativ, pe fondul mutării hobby-urilor legate de activităţi la exterior spre cele de la interior. Lumea a început să se joace mai mult pe PC, consola, mobil. Kingston, unul dintre numele mari din zona memoriilor şi tehnologiei a realizat un studiu cu privire la segmentul pasionaţilor de jocuri din ţara noastră. Ce a ieşit vedeţi mai jos.
Dorinţa a fost de a identifica preferinţele şi dorinţele pasionatului de gaming din România la final de an 2021 şi asta mai ales după introducerea platformei DDR5. Sondajul a fost realizat de către All For You Consulting pe baza răspunsurilor primite de la 810 respondenţi, stabilind un portret clar al gamerului şi al preferinţelor sale.
Analizând titlurile lansate în ultimii 2 ani se remarcă o dezvoltare uriaşă la capitolul detalii de joc, gameplay, tehnologii de optimizare a input lag-ului, culori sau randare. Acest lucru a dus la apariţia unui suport hardware din ce în ce mai performant. Întrebaţi dacă preferă un laptop sau un PC, 71.7% dintre cei chestionați au răspuns că folosesc un PC, în vreme ce doar 28.2% folosesc laptopul pentru gaming.
Asta arată printre altele şi predispoziţia la upgrade-uri de componente pe termen lung. Laptopurile şi desktop-urile utlizate de gamerii romani au în medie o vechime destul de mică, iar 36.8% deţin o unitate de 1-2 ani, 35.8% au o unitate de 2-4 ani şi doar 17.7% au un calculator mai vechi de 4-6 ani. Cea mai mică pondere o au calculatoarele mai vechi de 6 ani - doar 9.5%.
61.6% dintre cei chestionaţi fac upgrade la componente din sistem după câţiva ani pentru a ţine pasul cu progresul. Doar 30.9% dintre participanţi au declarat că schimbă o componentă doar atunci când ea se strică, în vreme ce doar 7.5% aleg să schimbe componentele la fiecare generaţie nouă.
Kingston oferă în acest context o gamă largă de produse optimizate pentru gaming, care oferă performanța superioară. Spre exemplu avem Kingston FURY, noul brand care include memorii DDR3, DDR4 şi DDR5, dar şi noul SSD cu interfaţa PCIe 4.0 NVMe FURY Renegade care aduce viteze de până la 7300/7000 MB/s la citire şi scriere.
Cat despre timpul petrecut în jocuri, gamerii de la noi au răspuns în proporţie de 43.3% că îşi petrec în medie între 1 şi 2 ore în jocuri, în vreme ce 36.3% petrec 2-4 ore zilnic, iar 15.3% între 4 şi 6 ore. Cât despre buget, 32.3% dintre gameri investesc anual între 300 şi 500 de lei pentru pasiunea lor, iar 30.2% investesc între 100 şi 300 lei. 26.5% sar de 500 de lei, iar 10.9% aleg să nu investească în jocuri noi.