Qualcomm, gigant de nestăvilit în zona procesoarelor de pe mobile a primit o ofertă de achiziţie la acest început de săptămână, de la Broadcom. Suma este colosală, de 130 de miliarde de dolari, chiar mai mult decât aflam zilele trecute, când circulau zvonuri despre tranzacţie.
Broadcom doreşte achiziţia Qualcomm pentru a se forma un gigant şi conglomerat în zona producţiei de chipset-uri si modemuri, unul care să nu aibă rival nici pe TSMC, Intel, AMD sau NVIDIA. Gurile rele spun că Qualcomm a fost secătuită serios de procesele repetate cu Apple, cel puţin la nivel de cotaţie la bursă. Cei de la Qualcomm sunt cunoscuţi pentru puternicele procesoare Snapdragon, care pe finalul acestui an vor trece la un nou nivel.
Spre amărăciunea celor de la Intel, chipset-urile Snapdragon 835 se vor regăsi pe laptop-uri cu Windows on ARM, proiect la care Microsoft a strâns deja parteneri cu nume mari, ca Lenovo, ASUS sau Acer. Qualcomm produce şi chip-uri modem şi are un număr impresionant de brevete în această zonă, mai ales când vine vorba despre tehnologii CDMA, cele folosite de operatorii Verizon si Sprint.
Qualcomm încearcă între timp să cumpere firma NXP Semiconductor, o altă achiziție cu multe zerouri în coadă. Şi această tranzacţie ar aduce încă un partener Apple sub umbrela Qualcomm şi Broadcom, iPhone X având un controller marca NXP pentru NFC. Un gigant cu atât de multe brevete ar putea faulta serios Apple...
Broadcom este un nume nu atât de bine cunoscut de către consumatori, dar şi acesta este un gigant, care se ocupă cu infrastructura wired şi wireless, comunicaţii, stocare enterprise, zona industrială şi multe altele. Au şi chipset-uri pe multiple terminale, unele chiar dotate cu procesoare Qualcomm. iPhone X spre exemplu are un controller pentru touchscreen produs de Broadcom, dar şi unul pentru încărcare wireless şi amplificarea de energie.
Probabil v-aţi dat seama că dacă aceste firme îşi combină puterile, Apple o să aibă numai dureri de cap. Fie Broadcom stinge procesele Qualcomm după achiziţie, fie le amplifică şi tine Apple în şah, cerând tarife mai mari pentru brevete. Apple ar putea fi nevoită să apeleze la firme din Asia în aceste condiţii, deşi chiar dacă TSMC îşi combină forţele cu alţi jucători locali, le-ar fi greu să asigure chiar toate chipset-urile necesare.
Intel ar putea intra pe nişă, dar au peşti mai mari de prins în zona desktop. Ce e sigur că e directorii Broadcom au aprobat tranzacţia şi acum mingea e în terenul Qualcomm, care poate aproba sau refuza achiziţia. Apoi trebuie trecute şi procesele de aprobare din partea autoritatilor de reglementare şi antitrust. Aşteptaţi-vă ca rivali precum Intel, TSMC sau AMD să strâmbe din nas.
În altă ordine de idei 130 de miliarde de dolari este o sumă pe care ar invidia-o şi marii producători de automobile. Ar putea fi cea mai mare tranzacţie din istorie, cel puţin în zona tehnologiei.