ANCOM și-a stabilit prioritățile pentru 2025: reglementări în telecomunicații, servicii poștale și digitalizare

434 ori
<b>ANCOM și-a stabilit prioritățile pentru 2025: reglementări în telecomunicații, servicii poștale și digitalizare</b>Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a adoptat planul de acțiuni pentru 2025, document care vizează reglementarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice, administrarea spectrului radio și aplicarea

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a adoptat planul de acțiuni pentru 2025, document care vizează reglementarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice, administrarea spectrului radio și aplicarea legislației europene privind serviciile digitale. Totodată, ANCOM intenționează să revizuiască reglementările din domeniul serviciilor poștale, în contextul unei noi perioade de desemnare a furnizorului de serviciu universal.

Reglementări în telecomunicații

În domeniul comunicațiilor electronice, ANCOM își propune să revizuiască implementarea serviciului universal, astfel încât utilizatorii să beneficieze de un set minim de servicii de acces la internet în bandă largă și de servicii de voce la un nivel de calitate adecvat. De asemenea, Autoritatea va publica lista zonelor fără servicii de internet fix de bandă largă și va analiza acoperirea rețelelor publice fixe.

Pentru protejarea utilizatorilor împotriva fraudelor de tip CLI spoofing (falsificarea identității apelantului), ANCOM va propune măsuri pentru monitorizarea și reducerea acestui fenomen. Alte inițiative includ elaborarea unui ghid pentru interconectarea rețelelor de comunicații electronice și revizuirea pieței serviciilor de acces local la puncte fixe.

Reglementări în serviciile poștale

În sectorul poștal, ANCOM va revizui condițiile de evaluare a furnizorului de serviciu universal pentru perioada 2025-2029, precum și tarifele aplicate de acesta. În plus, Autoritatea intenționează să actualizeze reglementările privind raportarea financiară a furnizorului desemnat și să monitorizeze aplicarea Regulamentului european privind livrarea coletelor transfrontaliere.

Printre alte inițiative, se numără realizarea unui studiu privind implementarea serviciilor self-service pentru livrarea trimiterilor poștale și a unui raport despre impactul comerțului online asupra sectorului poștal.

Reglementări în domeniul digital

ANCOM va continua elaborarea legislației secundare necesare aplicării Regulamentului privind Serviciile Digitale (DSA). Un obiectiv important este stabilirea cadrului normativ pentru derularea inspecțiilor de către personalul ANCOM. În acest context, Autoritatea va colabora cu reprezentanți ai platformelor digitale mari (TikTok, Google, Meta) și ai Comisiei Europene pentru a clarifica rolurile entităților implicate în aplicarea legislației în România.

Administrarea spectrului de frecvențe și monitorizarea pieței

În 2025, ANCOM va revizui Tabelul Național de Atribuire a Benzilor de Frecvențe Radio și regulamentele privind utilizarea frecvențelor exceptate de la licențiere. Totodată, Autoritatea va efectua măsurători pe principalele artere feroviare pentru a monitoriza spectrul radio și va verifica respectarea obligațiilor contractuale de către marii furnizori de comunicații electronice.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×