Codurile QR au început să fie tot mai populare, mai ales de când cu pandemia. Acum au ajuns atât de răspândite, încât se intră cu ele la concerte și unele baruri, se ridică comenzi la restaurante și sunt folosite și pentru accesul în aeroporturi sau hoteluri. Mai nou, sunt gata să intre și în retail, unde ar înlocui codurile de bare de pe alimente și alte produse, așa cum aflăm de la pescurt.ro.
Tranziția de la codurile de bare, care datează de 50 de ani, la cele QR se va face sub tutelajul organizației GS1, care se ocupă cu standardizarea în acest domeniu. Cam în doi ani va fi gata tranziția. Avantajul? Spre deosebire de vechile coduri de bare, codurile QR pot conține mai multe date, precum data de expirare, alergeni, ingrediente sau modalități de a recicla produse.
Informațiile suplimentare ajută clienții, dar și logistica, organizând mai bine produsele. În plus, datele suplimentare contribuie la reducerea risipei alimentare și la inițiative eco-friendly. Spre exemplu, lanțul Woolworths din Australia a redus risipa alimentară cu 40% datorită codurilor QR, care permit reduceri de preț înainte ca alimentele să expire.
Deja sunt foarte multe baruri și restaurante care și-au înlocuit meniurile fizice cu coduri QR, inclusiv în România, deci nu pare să fie o problemă adoptarea acestui standard. Mai sunt și alte avantaje: codurile QR rezistă mai bine decât cele de bare la uzură, umezeală și alte condiții dificile. Coca-Cola le folosește în America Latină pentru a urmări reutilizarea sticlelor, sprijinind eforturile de reciclare.
Va fi totuși nevoie de mari investiții pentru această tranziție.