Smartwatch-urile s-au dovedit a fi un trend nu atât de popular pe cât s-au așteptat corporațiile lumii. Cam toți în afară de Apple se pare că se îndepărtează un pic câte un pic din această nișă. Însă există multe branduri care au încercat să orienteze utilitatea unui smartwatch pentru supravegherea copiilor. Astfel că în ultimul timp, chiar și eu am văzut destui copii ce aveau la mână gadget-uri zdravene și colorate. Tot mai mulți părinți caută cum să își supravegheze mai eficient odraslele, însă uneori asta poate face mai mult rău decât bine.
În Germania, Agenția Federală de Rețele - Bundesnetzagentur (succes la pronunțare) a interzis ceasurile inteligente destinate copiilor între 5 - 12 ani, mai mult ca atât, au cerut insistent părinților să le distrugă. Totodată școlile au fost atenționate să interzică aceste device-uri la ore. De asemenea autoritățile au început să se ocupe și de magazinele care vând astfel de ceasuri.
Potrivit organului de conducere, părinții unor copii foloseau ceasul pentru a asculta ce vorbesc copiii și profesorii în timpul orelor, fără ca aceștia să știe. Respectiv, acest fapt este catalogat drept dispozitive de spionaj. Agenția Federală de Rețele din Germania a subliniat că problema se referă doar la smartwatch-urile care au opțiunea de monitorizare prin voce și care lucrează de la distanță, fără a fi conectate cu smartphone-ul copilului.
Pe de o parte, mamele super-grijulii ar sări cu gura înainte spunând că securitatea copilului este mai presus de orice, însă ce nu își dă seama un părinte, este că aceste device-uri sunt extrem de vulnerabile și devin o pradă foarte ușoară pentru hackeri. E îndeajuns să arunci o privire la calitatea lor pentru a-ți da seama că cei care fabrică astfel de device-uri nu prea își bat capul de securitatea sistemului.
Puțini părinți se gândesc la faptul că și altcineva ar putea accesa datele de pe ceasul copilului, așa că nemții ca de obicei sunt foarte precauți și știu foarte bine ce fac. Ăsta nu e primul caz în care autoritățile intervin pe acest subiect, în 2016 a fost interzisă jucăria “Prietena mea Cayla”. Copiii puteau adresa întrebări acestei păpuși, după care se pornea funcția de voice recognition, iar păpușa căuta răspunsuri conectându-se la internet printr-o conexiune Bluetooth foarte vulnerabilă. Astfel, exista posibilitatea ca hackerii să folosească aceeași conexiune pentru a prelua informații personale despre copii
Voi totuși ce credeți? Are rost să umplem copiii cu tot soiul de tehnologii numai pentru ca noi să ne simțim mai liniștiți?