UTOK Q5 GT Review: cel mai accesibil smartphone cu brand autohton testat de noi în ultimii ani, bateria şi camera surprinzător de bune (Video) (Introducere, Note)

2.526 ori
<b>UTOK Q5 GT Review: cel mai accesibil smartphone cu brand autohton testat de noi în ultimii ani, bateria şi camera surprinzător de bune (Video)</b>UTOK Q5 GT este un model important la Mobilissimo.ro, pentru că sincer vorbind nu &icirc;mi amintesc ultima oară c&acirc;nd am testat un telefon ce costa sub 100 de dolari. Terminalul a debutat &icirc;n noiembrie 2015 şi a ajuns de la preţul de 699...

Introducere

UTOK Q5 GT este un model important la Mobilissimo.ro, pentru că sincer vorbind nu îmi amintesc ultima oară când am testat un telefon ce costa sub 100 de dolari. Terminalul a debutat în noiembrie 2015 şi a ajuns de la preţul de 699 lei la unul de 399 lei, iar UTOK oferă bonus şi o cartelă micro SIM Orange cu 500 MB Internet gratuit. Hai să vedem ce ne aduce un model cu preţ accesibil de acest gen.

Q5 GT vine şi cu 30 de zile de abonament gratuit la serviciul muzical Zonga, iar parteneriatul dintre UTOK şi Zonga a adus şi premii de Mărţişor unor utilizatori, după cum scriam aici.

- Design -

UTOK Q5 GT privit din spate

În ce priveşte designul, avem de-a face aici cu un telefon cu diagonală de 5 inch, cu grosime de 8.8 mm şi greutate de 140 de grame. El are un spate soft touch, sasiu din material plastic şi se simte uşor în mâna utilizatorului. E un telefon destul de lung pentru diagonală sa, deci nu e uşor de folosit cu o singură mână.

UTOK Q5 GT

Am remarcat şi că e mai compact decât un Motorola Moto G de generaţie a treia şi oferă aderenta excelentă. Butoanele sunt comode, iar zona frontală e magnet de amprente. Acesta e genul de handset care nu iese în evidenţă prin design, dar e destul de comod şi bine închegat încât să îl porţi cu plăcere în buzunar şi să îl foloseşti fără probleme.

- Display -

Ecranul lui UTOK Q5 GT


Ecranul acestui telefon este un IPS LCD de 5 inch, cu rezoluţie de 540 x 960 pixeli. Nu avem player video dedicat, aşa că am folosit aplicaţia Gallery cu acest scop. Experienţa de vizualizare ne-a adus culori suprasaturate, unghiuri medii de vizualizare, dar şi un contrast nu prea bun. Astfel, în bătaia soarelui, nu se distinge mare lucru pe display, dar la interior se vede OK.

Luminozitate ecran UTOK Q5 GT

Pixelii sunt de tip RGB Stripe, iar acesta nu e un ecran luminos, fiind la coada clasamentului nostru şi la egalitate cu Coolpad Modena la testul cu luxmetrul, atingând 204 LUX. Suntem şi sub Sony Xperia E4, ca punct de reper. Un avantaj e faptul că putem personaliza experienta vizuală folosind opţiunile Miravision din Setări, printre care şi cele de contrast, claritate, saturare, temperatura culorii şi altele.

- Hardware -

Specificatii UTOK Q5 GT

E greu să critici hardware-ul unui telefon de 399 lei, pentru că primeşti ceea ce plăteşti şi aş spune că aici stă binişor acest model. Bifăm un procesor care rulează OK jocurile şi se înţelege bine cu Lollipop, cât să nu producă lag, un ecran rezonabil, deşi parcă un pic de luminozitate în plus nu strica şi o stocare care din păcate nu e suficientă în ziua de azi.

UTOK Q5 GT, speciticatii telefon

Din cei 8 GB de stocare, doar 4.32 sunt disponibili, dar partea bună e că nimeni nu o să instaleze jocuri de 2 GB aici, pentru că ele sunt cam pretenţioase cu cerinţele. Dacă ajunge şi Marshmallow pe acest model vom putea folosi şi stocarea microSD drept memorie internă, deci încă un lucru pozitiv. Cantitatea de 1 GB RAM e suficientă şi deşi pe hârtie camerele par să nu promită, au livrat destul de OK. Şi bateria a fost excelentă pentru preţul plătit.

- Baterie -

Bateria lui UTOK Q5 GT

UTOK Q5 GT vine cu o baterie de 2200 mAh (Li-Ion), care pe hârtie oferă 6 ore de convorbiri. La testul nostru de playback video HD în bucla, cu WiFi pornit şi luminozitate la 200 LUX, am atins 7 ore şi 29 de minute de playback, ceea ce e excelent. Depăşim chiar şi modele cu pretenţii că ASUS ZenFone Zoom sau HTC Desire 820, ambele cu ecran de 5.5 inch.

UTOK Q5 GT, test baterie, playback video

UTOK Q5 GT, test baterie PCMark

UTOK Q5 GT, durata de incarcare

În PCMark iar stăm bine, cu 5 ore de utilizare continuă şi depăşim aici HTC One M9 şi Huawei P8 Lite. Încărcarea e cam lungă 3 ore şi 20 de minute, dar nu pune probleme dacă lăsaţi telefonul la încărcat peste noapte. Avem şi opţiunile stock de Power Saving, dacă vrem extra energie.

- Conectivitate -

Cred că sunt foarte puţine telefoane pe piaţa locală care la suma de 400 de lei să ofere conectivitate 4G LTE, dar UTOK Q5 GT e unul dintre ele. El oferă viteze de download de până la 150 Mbps, WiFi 802.11 b/g/n, GPS, Bluetooth 4.0, radio FM şi microUSB. Avem un slot SIM standard la dispoziţie şi un micro SIM. La apeluri volumul a fost mediu, claritatea OK, iar semnalul a fost bun.

UTOK Q5 GT, speedtest

La testul de viteză WiFi am prins 25 Mbps la download şi 22 de Mbps la upload.

- Multimedia -

Castile lui UTOK Q5 GT

Acest telefon are instalate două playere muzicale, Music şi Google Play Music. Egalizatorul e cel stock din Android, cu opţiuni pentru genuri muzicale, bass boost şi slidere în diferite frecvente. Atunci când am ascultat melodii am remarcat că difuzorul nu prea are bas şi tărie a sunetului. Totuşi sunetul e clar, dar atunci când am pus telefonul pe o suprafaţă plată, difuzorul a cam fost acoperit.

Putere volum UTOK Q5 GT

Căştile sunt unele standard, pe care le găsim la orice magazin de electronice şi se aud OK, sunt comode şi au un volum mediu şi bas OK. Primim şi radio FM, iar la testul cu decibelmetrul am atins 77.7 dBA, ceea ce poate părea slab până aflăm că depăşim Samsung Galaxy A5 sau Sony Xperia E4 de exemplu. Există în zona de Setări şi reglaje pentru amplificarea la căşti sau difuzor, opţiuni de tip BES Enhance.

Acustica e OK având în vedere accesibilitatea ca preţ a terminalului.

- Camera -

Camera lui UTOK Q5 GT

În spatele lui UTOK Q5 GT se află o cameră de 8 megapixeli, iar în faţă una de 2 MP. Interfaţa este una standard, aşa cum am văzut la 70% dintre telefoanele autohtone cu Android la bord. Avem o zonă cu moduri de captură în stânga, printre care şi Multi Angle, Panorama şi Beauty. Focalizarea şi captura în sine sunt lente şi primim şi funcţie HDR aici sau Zero Shutter Delay.

Mostra foto UTOK Q5 GT

Zoomul ajunge până la 4X şi nu avem opţiuni prea complexe. Galeria foto realizată cu acest device a fost o surpriză, cred cea mai mare pentru un model accesibil de la Karbonn Sparkle V încoace. Avem multe cadre care arată bine, dar şi câteva blurate, ce e drept. HDR-ul e cam ars, dar culorile sunt realiste şi claritatea e bună în special dacă avem răbdare să focalizăm cum trebuie.

UTOK Q5 GT, mostra foto

Texturile acelor plante şi jucării capturate arată bine şi am surprins câteva detalii bune, mai ales la jucăriile din parc, precum butoanele lor sau decoraţiunile cu sclipici. Panorama arată foarte bine, ca şi captura mulţi angle şi avem câteva prim planuri reuşite. Selfie-ul este modest, dar acceptabil pentru 2 megapixeli.

Cei care îşi postează mai toate fotografiile pe Facebook şi vor calitate nu vor fi dezamăgiţi aici. La captura video am avut parte de formatul 3GPP, dar din păcate am filmat la rezoluţie maximă 720p şi nu 1080p, cu bitrate acceptabil de 13 Mbps. Frame rate-ul a fost de 29 FPS, iar la captura video am avut culori OK, imagine cam neclară şi fundal ars, dar în mod surprinzător stabilizarea şi focalizarea au fost foarte bune.

Până şi unele telefoane cu pretenţii au probleme la stabilizare şi focalizare la filmare, deci iarăşi o surpriză. Păcat că nu filmează Full HD totuşi... Aş spune că în mare captura foto/video e bună având în vedere segmentul în care se încadrează handsetul.

- Benchmark-uri -

Q5 GT aduce un procesor quad core MediaTek 6735 64 bit de 1 GHz, 1 GB RAM DDR3, 8 GB stocare şi slot microSD. Terminalul nu are lag, deşi imediat după boot şi atunci când realizăm un download sau update poate apărea o lentoare a sistemului. Interfaţa e fluidă, iar jocurile precum Riptide GP2 rulează fără probleme. În benchmark-uri am fost la egalitate cu iHunt X200 şi cu Allview X1 Soul, dar şi surprinzător de aproape de Galaxy A5 2015, ba chiar peste el la unele teste.

Benchmark-uri UTOK Q5 GT

Şi pe Huawei P8 Lite l-am depăşit la unele testări. Nu avem obiecţii la performanţă, iar web browserul de la bord, deşi nu are rezultate strălucite în benchmark-uri a încărcat destul de rapid site-ul Mobilissimo.ro.

- Temperatura -

UTOK Q5 GT nu se supraincalzeste

Am jucat titlul Riptide GP2 timp de 15 minute şi am atins o temperatură de 38.8 grade Celsius, care deşi e aproape de limita de 40 de grade pe care nu o apreciem, înseamnă totuşi că acest model nu suferă de supraîncălzire. Am mai jucat şi alte 2 jocuri şi nu am avut parte de temperaturi extreme.

- OS, UI şi aplicaţii -

UTOK Q5 GT Review

UTOK Q5 GT rulează Android 5.1 Lollipop, în mare într-o versiune stock, cu widgeturile standard şi aplicaţiile standard. Avem parte de multitasking în formă de carusel şi o zonă dropdown stas, cu notificări, Quick Settings şi slider pentru luminozitate. Primim 39 de aplicaţii preinstalate, deci nu există prea mult bloatware aici, majoritatea fiind softuri standard pe un device Android.

Aplicatii preinstalete pe UTOK Q5 GT

De remarcat şi includerea lui Elefant Reader, cu 100 de cărţi digitale la pachet, iabilet.ro, Seenow cu o lună de seriale şi filme gratuite şi Zonga, cu 30 de zile de melodii gratuite. Avem şi aplicaţia UTOK Now, prin care suntem la zi cu informaţii de la UTOK, legate de acest device şi nu numai.

Şi acum hai să trecem la verdict şi la aspectele Pro şi Contra.

Iată aspectele Pro:

  • preţ atractiv
  • design comod
  • camera OK
  • fără lag
  • performanţa bună
  • baterie excelentă
  • interfaţa şi OS stock

Şi cele Contra:

  • captură video doar 720p
  • luminozitatea scăzută a ecranului
  • lipsa de bas la difuzor
  • volumul putea fi mai ridicat
  • încărcare de lungă durată

UTOK Q5 GT Review: cel mai accesibil smartphone cu brand autohton testat de noi în ultimii ani, bateria şi camera srprinzător de bune (Video)

Nota finală este de 8.69 din 10, iar acesta e probabil cel mai accesibil mode smartphone testat de noi în ultimii ani şi la aspecte precum baterie sau cameră e o surpriză plăcută. E un device comod, excelent drept prim telefon al unui copil de şcoala generală să zicem. Cum liceenii vor smartphone-uri, cei care abia au luat buletinul vor prefera să înceapă cu un model entry level, iar UTOK Q5 GT e perfect pentru asta. Pentru poze de Facebook şi gaming casual va fi exact ce căutaţi.

Prețul actualizat al lui UTOK Q5 GT, îl puteți afla de pe site-ul UTOK România.

UTOK Q5 GT Video Review

Note UTOK Q5 GT

  • Design8,5/10
  • Display7,5/10
  • Hardware8/10
  • Baterie9,2/10
  • Connectivitate8,5/10
  • Multimedia7,5/10
  • Cameră8,9/10
  • Benchmark-uri8,5/10
  • Temperatură10/10
  • OS, UI & Apps9/10
  • Preț10/10
  • Total8,69/10
  • 1
UTOK Q5 GT8,6910
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×