În ultima vreme am avut ocazia să testăm două cameraphone-uri midrange, e drept din game diferite de preţuri. Întâi l-am testat pe ASUS ZenFone 2 Laser şi apoi pe Sony Xperia M5, în varianta dual SIM. Acesta din urmă e subiectul recenziei din rândurile următoare, iar el este urmaşul lui Sony Xperia M4 Aqua, în cazul în care vă întrebaţi. Avem de-a face aici cu un cameraphone, care a fost anunţat în august şi a debutat în septembrie.
El costă 1.999 lei la Quickmobile.ro şi designul sau aduce cu cel al lui Xperia Z3. Terminalul vine pe auriu, negru sau alb şi măsoară 7.6 mm în grosime, fiind cu 0.3 mm mai gros decât Xperia M4 Aqua şi decât Xperia Z5 de exemplu. Greutatea acestui handset cu ecran de 5 inch este de 142.6 grame, cu 7 grame mai greu deci faţă de predecesor. Telefonul adopta designul OmniBalance, cu spate din sticlă şi o talie destul de subțire, iar el include şi o ramă solidă, dar una fabricată din plastic, nu metal.
Colţurile sunt din oţel inoxidabil şi nu nylon, ca la modele Xperia precedente. În ciuda diagonalei de 5 inch, acest model este destul de lung şi deci nu e chiar uşor de folosit cu o singură mână. De asemenea Xperia M5 este şi puţin alunecos. Terminalul e rezistent la apă şi praf, cu ratinguri IP65/IP68, ceea ce înseamnă că poate fi ţinut sub apă la o adâncime de 1.5 metri timp de până la 30 de minute.
În zona frontală se află difuzorul pentru convorbiri, camera frontală, senzorii, LED-ul pentru notificări, dar şi un microfon, probabil ascuns în acea grilă din zona inferioară frontală a handsetului. Muchiile ecranului sunt destul de înguste, iar zona frontală a acestui dispozitiv e magnet de amprente. Şi spatele e magnet de amprente, iar în acea zonă găsim camera principală şi blitzul sau LED.
Sus se află jackul audio şi un microfon, iar jos difuzorul şi portul microUSB. În partea stângă descoperim un capac alungit, destul de greu de înlăturat dacă nu ai unghii lungi. Sub acest capac se află tray-urile pentru cele două SIM-uri şi cel pentru slotul microSD, la rândul lor foarte greu de scos dacă nu aveţi unghii lungi. În cele din urmă, în partea dreaptă a handsetului descoperim butonul Power, cele de volum şi cel pentru cameră, toate cu feedback bun.
Aş spune că designul e OK dacă vă plac modelele Xperia, dar telefonul rămâne puţin alunecos şi magnet de amprente, iar marea problemă a designului e accesibilitatea sloturilor. Pe partea de hardware, ne întâmpină un display de 5 inch, cu rezoluţie Full HD şi cu panou IPS LCD cu densitate de 441 PPI. La interior regăsim un procesor octa core MediaTek MT6795, adică Helio X10. Acesta e un chipset 64 bit tactat la 2 GHz şi vine cu GPU IMG Rogue G6200.
Alte dotări includ 3 GB RAM, 16 GB stocare, slot microSD cu suport pentru până la 200 GB şi o cameră principală de 21.5 MP. În față avem o cameră de 13 MP, iar pe partea de conectivitate sunt active următoarele opţiuni: LTE Categoria 4, NFC, GPS, Bluetooth 4.1, DLNA, Glonass, microUSB 2.0, WiFi a/b/g/n. Acest model are două slot-uri nano SIM, dacă vă întrebaţi.
Senzorii incluşi aici sunt accelerometru, de proximitate, busola şi în cele din urmă primim şi o baterie de 2600 mAh, care pe hârtie oferă 11 ore şi 49 minute de convorbiri, 671 de ore de funcţionare în standby, sau 62 de ore de playback muzical. Tot pe hârtie primim şi 8 ore şi 32 de minute de playback video, iar Sony promite 2 zile de utilizare mixtă aici. La testul nostru, de playback video HD, cu WiFi pornit şi luminozitate la 50% am atins 6 ore şi 34 de minute, ceea ce nu e foarte impresionant.
Suntem peste HTC One M9 totuşi, care atinge 6 ore şi 9 minute, sau peste Huawei P8 Lite, cu ale sale 5 ore şi 25 de minute. Am mai depăşit şi modelul Allview X2 Xtreme, care ajungea la 6 ore şi 11 minute playback. Xperia M5 se încadrează sub Amazon Fire Phone, ce oferă 7 ore şi 10 minute de playback, sub Xperia E4, care stă foarte bine pentru un entry level, la 7 ore şi 18 minute şi ASUS ZenFone 2 Laser (11 ore).
În testul ce simulează utilizarea continuă, PCMark am atins 5 ore şi 48 de minute, ceea ce este rezonabil. Suntem peste ASUS ZenFone 2 Laser (5 ore şi 45 minute), Huawei P8 (5 ore şi 31 de minute) şi HTC Desire 820 (5 ore şi 25 de minute). Totuşi, Xperia E4 sta mai bine, cu 5 ore şi 52 de minute, ca şi LG AKA (6 ore şi 22 de minute), Huawei Mate S (6 ore şi 26 de minute) sau Samsung Galaxy A5 (6 ore şi 51 de minute).
Încărcarea lui Xperia M5 necesită 3 ore şi 4 minute, foarte mult pentru un terminal cu ecran de 5 inch. De obicei modele cu ecran mare se încarcă atât de mult, precum iPhone 6 Plus, cu 3 ore şi 16 minute sau ASUS ZenFone 2 Laser, cu 3 ore şi 24 de minute. Şi Xperia Z3 se încarcă mai greu, cu 3 ore şi 30 de minute. Există totuşi şi modele ce se încarcă mai rapid, că HTC Desire 820, cu 2 ore şi 57 de minute, Huawei P8, cu 2 ore şi 47 de minute şi evident cele mai noi modele Samsung, cu recordurile lor de puţin peste o oră.
Aş spune că bateria lui Xperia M5 nu impresionează, nici măcar pentru un midrange. În zona Settings găsim funcţia Power Management, cu faimosul Stamina Mode, ce dezactivează WiFi-ul atunci când ecranul e oprit şi restricţionează performanţă pentru a economisi energie. Există şi Ultra Stamina Mode, care oferă doar acces la funcţiile de bază şi creşte semnificativ durata de funcţionare. Apoi există şi Low Battery Mode, care va permite să personalizaţi funcţiile sacrificate, de la luminozitate la timeout, Bluetooth şi GPS.
Queue Background Data este o altă funcţie legată de baterie, care va permite să administraţi rularea aplicaţiilor în fundal pentru extra eficientă de consum. În ce priveşte acustica, avem un difuzor singular aici, în zona inferioară, iar playerul Walkman a dispărut, fiind înlocuit de aplicaţia Music, ce îi păstrează lookul lui Walkman. Avem o interfaţă gri, mai puţin transparenta decât înainte şi un meniu amplu în stânga.
Experienţa de audiţie ne-a adus un volum ridicat, sunet clar şi melodiile au putut acoperi o conversaţie. Basul este foarte bun, iar chitara se aude excelent. Am regretat lipsa opţiunilor de egalizare tipice Sony din player, dar le-am regăsit în Setări. Căştile sunt cam banale ca design, au un fir ce se încurcă uşor şi dau senzaţia de ieftin, cu acea telecomandă masivă.
Ele cad şi uşor din ureche, dar au volum ridicat şi se aud clar, cu toate că am auzit volume mult mai înalte. Aplicaţia radio FM are un UI plăcut privirii, dar nu găseşte posturile radio destul de rapid. Măcar avem integrare Track ID pentru a recunoaşte melodiile şi un visualizer drăguţ. La testul cu decibelmetrul s-a confirmat calitatea difuzorului, cu 85.6 dBA în faţă şi 85.4 dBA în spate, ceea e bine.
Suntem peste Galaxy S6 Edge+, care atinge 85.5 dBA, peste Galaxy Note 5, care atinge 84.9 dBA şi iPhone 6 Plus, care atinge 83.8 dBA. Modele care stau mai bine sunt OnePlus One, cu 90.5 dBA, Galaxy Note 4, cu 89.5 dBA şi ASUS ZenFone 2, cu 87.6 dBA. Zona de Setări include funcţiile Clear Audio+, Sound Effects/EQ, cu 5 canale de personalizare a acusticii, plus opţiunea Clear Bass.
Există şi surround la căşti, Dynamic Normalizer şi per total am fost plăcut impresionaţi de acustică, cu toate că difuzorul e foarte uşor de acoperit în landscape, când ne jucăm sau ne uităm la un clip şi vom pune degetul peste el. Să analizăm acum ecranul!
Acesta este un display de 5 inch, un IPS LCD Full HD, iar pentru playback video am folosit aplicaţia Video, cu setări ample pentru subtitrări şi opţiuni acustice generoase. Experienţa de vizualizare a fost clară, culorile vii şi realiste, iar comportamentul în bătaia soarelui a fost OK. Unghiurile de vizualizare sunt largi, iar frame rate-ul este bun, ca şi contrastul.
Pixelii sunt de tip RGB Stripe, iar la capitolul luminozitate am atins 430 LUX, deci stăm bine. Am depăşit OnePlus One, cu 404 LUX ai săi, sau HTC One M9, care atinge 362 LUX, dar şi Galaxy A5, cu 370 LUX. Suntem sub HTC One M8 ca luminozitate (463 LUX), Huawei Mate S (455 LUX) sau LG G4 (432 LUX). Există şi puţin light bleeding pe margini, după cum se vede în captura foto de mai jos, dar asta nu afectează experienţa de utilizare, ci mai degrabă estetică pentru cârcotaşi.
Nu avem obiecţii la capitolul ecran, iar trecând la Settings, găsim Mobile Bravia Engine 2 şi Super Vivid Mode, care amplifică culorile şi claritatea, dar şi un mod de utilizare cu mănuşi. Balansul de alb poate fi reglat cu slidere RGB, iar o altă opţiune este Adaptive Brightness, care reglează luminozitatea în funcţie de iluminarea din jur, plus Smart Backlight Control şi mărimea fonturilor.
Şi acum să vorbim despre principalul punct de atracţie aici: camera. Avem de-a face aici cu telefonul cu cea mai mare camera frontală testat vreodată la Mobilissimo.ro, cu senzor frontal de 13 MP. În spate se află o cameră de 21.5 megapixeli, cu senzor Exmor RS, autofocus hibrid, 5X Clear Image Zoom, captură video 4K, video HDR, stabilizare SteadyShot.
Camera frontală are rezoluţie de 13 MP şi e capabilă de captură video Full HD. Ce înseamnă autofocalizare hibrid? Ei bine, această funcţie a debutat pe Xperia M5 dacă nu mă înşel şi permite autofocalizare în 250 de milisecunde. Ea combină ideea de autofocalizare contrast şi autofocalizare phase detection. 5x Clear Image Zoom înseamnă păstrarea calităţii imaginii chiar şi la zoom 5X. E bizar că primim doar un singur blitz LED aici şi atât de îndepărtat de cameră, deși s-ar putea să fie plasat pe partea opusă a logo-ului Sony, ca să nu prindă lumină directă camera, ca în cazul lui Xperia Compact.
Interfaţa e cea tipică pentru un Xperia, iar aplicaţia Camera nu se deschide foarte rapid, nici măcar din butonul fizic. În mare avem aceeaşi experienţă software că pe Xperia Z3. Am remarcat şi că zoomul touch e foarte lent şi sacadat, deci butonul de volum e sfânt la zoom. Modurile de captură principale sunt Superior Auto, Manual, Style Portrait, AR Mask, Face în Picture, Sound Photo, Mulţi Cameră, 4K video, Timeshift Video, AR Effect, Creative Effect şi Sweep Panorama, plus altele descărcabile.
Modul Auto e capabil să recunoască foarte uşor Scena în care vă aflaţi, fie că e vorba de captură foto a mâncărurilor, în mod Gourmet sau captură nocturnă. În modul Manual, avem numeroase opţiuni şi reglaje, precum balans de alb, expunere, 5 opţiuni pentru blitz şi 15 moduri scenă. Rezoluţia este de 21.5 MP (5312 x 3984 în 4:3 sau 16 MP în 16:9). Focalizarea poate fi: single AF, face detect, touch focus sau object tracking, iar alte opţiuni includ Self Timer, Smile Shutter, HDR, ISO până la 3200 şi Metering (Center, Spot, Average).
Există şi opţiuni pentru stabilizarea imaginii, preview şi recunoaştere facială. Pe partea de video putem regla balansul de alb, expunerea, moduri scenă şi rezoluţia: Full HD la 30 FPS sau 60 FPS, eventual filma HDR. Stabilizarea SteadyShot are şi ea opţiune dedicată şi putem regla focalizarea şi metering-ul iar. Style Portrait e probabil cea mai fistichie opţiune văzută de mine pe un telefon, permiţând să ne facem irisul albastru, să ne punem inimioare pe irişi, să ne bronzăm digital sau să adăugăm bule şi ruj virtual la selfie.
AR Mask aduce o serie de măşti cu animale sau fetele altor oameni tot pentru selfie, iar restul de Moduri de captură le ştiţi de la precedente modele Xperia. Captură selfie nu a ieşit prea bine în prima fază, posibil din cauza unei murdăriri a lentilei frontale, având tendinţa de a albi prea mult fundalul. Apoi când în sfârşit a început să arate OK, am avut senzaţia că textura pielii nu prea e naturală.
Chiar şi cele mai bune selfie-uri realizate cu Xperia M5 nu ajung totuşi la calitatea celor realizate cu camera de 5 MP de pe Galaxy S6, consider eu. Camera frontală realizează capturi de 13 MP în 4:3, sau 9 MP în 16:9 şi suporta şi HDR şi captura video Full HD. Experienţa de utilizare a camerei ne-a adus o focalizare nu atât de rapidă precum cele 250 de milisecunde promise, iar realizare unei fotografii durează destul de mult.
Pot să spun că nici 5X Clear Zoom nu e chiar 100% real. Galeria foto realizată cu această cameră implică o serie de cadre din Timişoara şi Bucureşti, într-un octombrie înnorat, dar cu câte un petic de soare. Captura la interior este relativ clară şi are culori bune, dar parcă e uşor gălbuie. Primele flori fotografiate arată bine, dar am văzut şi claritate mai bună de atât.
Nivelul de detalii este OK, iar culorile sunt realiste. Şi la zoom se păstrează bine detaliile, iar fotografiile landscape au ieşit fără cusur aici. Ei bine, după ce terminăm cu capturile landscape şi trecem în acel parc din Timişoara încep problemele. Fie din cauza unui bug software sau pur şi simplu din vina acestei unităţi de test, avem cel puţin 15 capturi cu zona superioară a fotografiei albă/albicioasă.
Astfel se creează un efect de imagine spălăcită cam neplăcut. Focalizarea rămâne bună, după cum se vede în acele capturi cu banca de lemn, iar textura arată excelent la acele postere sau ziduri. Prim planurile sunt şi ele reuşite, dar din nou de la un telefon de 1.999 lei nu te aştepţi la atât de multe cadre albicioase cum dă de puţin soare. Nu pot să nu mă gândesc cum s-ar descurca într-o vară torida...
Avem şi câteva fotografii foarte reuşite, precum acelea cu frunze, evident realizate mai degrabă la umbra decât la lumină. Nuanţa de verde arata foarte bine şi acele fructe verzi au ieşit cu o textură foarte bună. Capturile din Bucureşti sunt spălăcite, dar au detalii şi culori bune. Prim planurile "gourmet" cu mâncare au ieşit fără cusur, pot spune, deşi multe telefoane din ziua de azi se pot lăuda cu această performanţă.
Şi selfie-urile sunt în cele din urmă OK, dar "OK" nu este de ajuns la o cameră frontală de 13 megapixeli. Subliniez încă o dată faptul că acel 5X Clear Zoom e o promisiune prea curajoasă de la Sony şi deşi la primele nivele de zoom detaliile arată bine, claritatea se pierde până la 5X. Pe timp de noapte am înregistrat la luminile stradale o captură gălbuie şi cam neclară.
La întuneric beznă telefonul scoate destul de bine la lumina captura şi blitzul e destul de capabil. Culorile arată bine şi am avut ocazia să punem Xperia M5 la treabă la un concert, unde s-a ridicat peste condiţia sa de până acum. Că Batman, adevărata sa putere se vede noaptea, capturile low light arătând mult mai bine faţă de cele pe timp de zi (păstrând aşteptările faţă de respectivele condiţii). Culorile şi detaliile sunt excelente şi camera nu are probleme cu mulţimea de reflectoare de la concert.
La captura stradală în schimb apar halo-urile iluminării stradale şi neclarităţi. Cu toate aceste laude, îmi amintesc că Nexus 6 spre exemplu a stat mai bine la fotografierea nocturnă, mai ales la culori şi nuanţe de albastru în special. Aş spune că suntem cam la nivelul lui Xperia Z3 per total, dar cu destul de multe cadre albicioase ca minus şi cu mai puţină claritate decât la Z3.
Nu sunt foarte impresionat, pentru că aşteptările erau mari aici. Aş zice că suntem peste HTC One M8 de exemplu, dar puţin sub HTC One M9 şi aş aprecia mai mult camera dacă ar fi constantă. Selfie-urile sunt sub cele realizate de flagship-urile acestui an de la Samsung şi ne putem mulţumi doar cu captura de noapte, prim planuri, culori bune şi detalii arătoase.
Pe partea de video, putem filma în 4K, Full HD la 30 sau 60 FPS şi HDR. Primul clip este unul Full HD, MP4, la 30 FPS şi cu bitrate bun, de 17 Mbps. Din păcate, filmarea este albicioasă, nu e bine stabilizată şi chiar arsă la un moment dat. Culorile sunt realiste. Clipul doi înregistrează o pierdere serioasă a calităţii imaginii la zoom şi rămâne nestabilizată. Ca și în cazul lui Allview X2 Xtreme, Sony folosește pe Xperia M5 un codec nou (MPEG-H Part2/HEVC (H.265) (hevc)), cel puțin în cazul capturii video Full HD la 60 FPS și al celei 4K. Noul codec nu este recunoscut de YouTube și filmările pot fi vizualizate doar cu playere video aduse la zi. Puteți descărca aceste capturi de aici și aici.
Al treilea clip e cel 4K, care arată foarte bine, reglează expunerea OK şi are bitrate de 57 Mbps. Avem parte şi de claritate şi culori excelente. Clipul 4 e Full HD şi e realizat fix în aceeaşi zonă cu cel 4K, doar că reuşeşte să arate ca o filmare 480p cumva... dezamăgind deci. Clipul 5 e cel Full HD la 60 FPS, cu look cinematic, claritate bună, dar şi unele exagerări cu expunerea.
La concert se schimbă lucrurile, iar noaptea iar se descurcă bine Xperia M5. Iluminarea şi culorile nu par a avea cusur, dar microfonul nu face faţă la basul puternic, spre deosebire de cel al lui HTC One M7 împrumutat de la Nokia de exemplu. Am remarcat şi că există o uşoară "trepidaţie" a imaginii din cauza basului, dar claritatea nu e afectată. Aş îndrăzni să spun că Xperia M5 filmează cam ca LG G4 pe timp de noapte şi păstrează calitatea chiar şi la zoom.
Concluzia e clară: telefonul prefera condiţii low light şi nu pe cele de zi, el strălucind mai degrabă noaptea. Ziua au fost momente când acest model filma mai slab decât Samsung Galaxy A5 şi ASUS ZenFone 2 Laser şi pot garanta acest lucru. Sony Xperia M5 Dual rămâne în zona de captură un "Xperia Z3 Lite", când vine vorba de calitate şi poate acele imagini albicioase se vor regla cu un update software.
Editarea foto se realizează prin intermediul a 3 aplicaţii: Photos, Sketch sau Photo Editor. Opţiunile includ filtre, rame, crop, colaje, efecte de culoare şi multe altele. Trecem acum la temperatură, acest model atingând 38.7 grade Celsius, după 15 minute de jucat Riptide GP2, ceea ce înseamnă că nu se supraîncălzeşte. Terminalul vine cu Chrome că web browser standard, iar el nu e prea rapid.
Tastatura virtuală a acestui handset e bine spaţiată şi include şi suport Swype. Pe partea de telefonie avem o funcţie de robot telefonic, un egalizator pentru convorbiri cu opţiuni că Normal, Bright şi Smooth, plus o funcţie ce îmbunătăţeşte calitatea vocii şi anulare a zgomotului de fond. Apelurile au volum ridicat, sunt clare şi au zgomotul de fond excelent anulat.
Iată-ne ajunşi şi la benchmark-uri, cu Xperia M5 duelându-se cu Allview X2 Xtreme, pentru că împart acelaşi CPU şi cantitate de RAM, dar şi cu ASUS ZenFone 2 Laser, care vine cu 2 GB RAM şi procesor Snapdragon 615, plus Huawei Honor 6, care vine cu CPU Kirin 920 şi 3 GB RAM. Iată rezultatele:
Faţă de Allview X2 Xtreme, acest model câştiga 2 din 11 bătălii, în vreme ce faţă de ASUS ZenFone 2 Laser Xperia M5 câştiga 6 din 11 teste, iar în comparaţie cu Huawei Honor 6 tot 6 din 11. Rezultatele nu sunt foarte impresionante, iar telefonul suferă de lag uneori, în special atunci când are procese în fundal şi când are de procesat fotografii. Jocuri cu grafică 3D că Riptide GP2 rulează fără probleme totuşi.
Pe partea de OS şi UI avem la dispoziţie Android 5.0 Lollipop cu una din cele mai noi versiuni de UI Xperia. Interfaţa este destul de glossy, cu multe contururi albe şi influenţe de Material Design, influenţe şi de la interfaţa consolei PlayStation şi o abordare plată de design pentru iconuri. Dacă ţineţi ecranul apăsat veţi accesa zona de widgeturi (mai arătoase chiar şi decât cele din TouchWiz), wallpaper-uri şi teme.
Zona de multitasking/recents oferă un carusel şi un sistem de Small Apps, mici aplicaţii care vor pluti pe ecran deasupra celor deschise deja şi vor oferi încă un "strat" de multitasking. Zona dropdown oferă acces la notificări şi o zonă Quick Settings stock pentru Lollipop. Setările includ opţiuni de conectivitate şi streaming (throw, media server), Simple Home/Xperia Home (pentru cei care vor o interfaţă mai simplă), Ţap + Pay şi funcţii de securitate.
Pe lista de aplicaţii preinstalate se află destul de mult bloatware, iar aici găsim următoarele aplicaţii:
- Chrome
- Play Store
- Messaging
- Phone
- Music
- Album
- Video
- PSN
- Playstation
- What's New
- Social Life
- YouTube
- Calendar
- Calculator
- Backup
- Maps
- Track ID
- Smart Connect
- Support
- Gmail
- Google Voice Search
- Hangouts
- Party Share
- Spotify
- AVG
- Office Suite
- Google Settings
- Movie Creator
- Sketch
- Play Memories Mobile
- Xperia Lounge
- TV Side View
- Photos
- File COmmander
- Audio Recorder
- Drive
- AR Effect
Aplicaţiile tipice Sony, Music, Video şi Album au interfaţă similară, cu un meniu amplu în stânga, fundal gri şi integrare Facebook, Picasa şi Crackle. Social Life e un fel de Flipboard, iar Movie Creator are rolul de a crea mici filmuleţe rezumat din galeriile voastre de fotografii şi clipuri video, cam ca HTC Zoe. Şi acum hai să vedem verdictul pentru acest telefon.
Iată aspectele Pro:
- design destul de arătos
- acustică excelentă
- ecran de calitate şi luminos
- captură nocturnă de calitate mai ales la concert
- captură 4K arătoasă
- interfaţă glossy şi plăcută ca design
- rezistent la apă şi praf
Şi aspectele Contra:
- scump pentru ce oferă
- bateria nu impresionează
- light bleed al ecranului
- autofocalizarea hibrid şi 5x Clear Zoom nu livrează chiar ce a promis Sony
- fotografii spălăcite destul de multe
- microfonul nu face faţă basului de la concert
- puţin lag uneori
- capacul lateral greu de înlăturat, acces îngreunat la slot-uri
- bloatware
Xperia M5 Dual primeşte de la noi o notă de 8.7 pentru design, un 8.3 pentru hardware şi un 9.3 pentru OS şi UI. Nota finală este de 8.76 din 10 pentru acest model, dar descoperind că Xperia Z2 costă fix cât acest device, am decis să îi scădem nota la 8.5 din 10. Ideea e că Xperia Z2 oferă o experienţă superioară faţă de Xperia M5. Din păcate acest telefon Sony nu are un selling point foarte clar. Teoretic ar fi camera, dar ea nu livrează chiar experienţa de "cea mai bună cameră de pe un telefon midrange", pe care o aşteptam.
Pot zice că am realizat capturi mult, mult mai spectaculoase cu Huawei Honor 6 Plus de exemplu. De asemenea în vreme ce Galaxy S5 costă cu 300 de lei mai puţin, superioritatea sa la capitolul camera e evidentă faţa de acest device. Acestea fiind spuse, nota finală a lui Xperia M5 este de 8.5 din 10 şi doar actualizările care vor rezolva problemele camerei pot împinge notă mai sus. [FORUM]
Prețul actualizat al lui Sony Xperia M5 îl puteți afla de pe QuickMobile.ro
Sony Xperia M5 Video Review