Samsung Galaxy Z Fold5 review detaliat în limba română (Evaluare Mobilissimo) (Multimedia, Cameră, Benchmark-uri)

6.236 ori
<b>Samsung Galaxy Z Fold5 review detaliat în limba română (Evaluare Mobilissimo)</b>Ne-am obișnuit ca în fiecare vară să avem o actualizare de pliabile semnate Samsung, iar vara anului 2023 nu face excepție pentru că a fost perioada în care am spus bun venit telefoanelor Galaxy Z Fold5 și Galaxy Z Flip5. Recenzia de față

Multimedia Samsung Galaxy Z Fold5

Acustică stereo similară predecesorului

La fel ca multe alte smartphone-uri de pe piață și Samsung Galaxy Z Fold5 se prezintă la posturi cu o pereche de difuzoare stereo. Vestea bună este că avem difuzoare stereo dedicate, unul jos și altul sus (privit în mod portrait), ceea ce ar trebui să se traducă într-o acustică spațială mai bună. Ne convingem de asta pe seama testelor audio mai jos realizate.

Video-review Samsung Galaxy Z Fold5, secțiunea Acustică

Din start apreciez faptul că difuzoarele sunt echilibrate, astfel că la testul cu sample-ul audio am atins 81.1 dBA la difuzorul de jos, respectiv 80.8 dBA la difuzorul de jos. Sunt cifre apropiate de cele atinse anul trecut cu Fold4 și tind să cred că avem același pachet de boxe, care livrează sunet bogat, ceva bas și un volum echilibrat pentru a te bucura de o acustică stereo de calitate.

Test - Putere volum frontal (sus)

  • 1.OPPO Find X291,9 (dBA)
  • 2.Huawei nova 13 Pro89,7 (dBA)
  • +
  • 132.Samsung Galaxy Z Fold580,8 (dBA)
  • 133.Xiaomi Mi 10T80,7 (dBA)
  • 134.Motorola RAZR 202280,7 (dBA)
  • 135.Redmi Note 12 Pro+ 5G80,7 (dBA)
  • 136.HTC U Ultra80,6 (dBA)
  • 137.Xiaomi Mi 1180,6 (dBA)
  • 138.Apple iPhone 880,5 (dBA)
  • 139.Sony Xperia 1 III80,5 (dBA)
  • 140.Samsung Galaxy Z Flip 380,5 (dBA)

Test - Putere volum frontal (jos)

  • 1.OPPO Reno6 5G98,6 (dBA)
  • 2.Huawei nova 13 Pro97,3 (dBA)
  • +
  • 463.Samsung Galaxy Z Fold581,8 (dBA)
  • 464.Samsung Galaxy S2481,8 (dBA)
  • 465.OnePlus Nord 481,8 (dBA)
  • 466.Samsung Galaxy Z Flip681,8 (dBA)
  • 467.Apple iPhone 6s81,7 (dBA)
  • 468.Lenovo Moto G481,7 (dBA)
  • 469.Sony Xperia X Compact81,7 (dBA)
  • 470.Apple iPhone 1181,7 (dBA)
  • 471.OPPO Reno5 Lite81,7 (dBA)

La testul multimedia, am ajuns la 87.1 dBA, la nivelul lui Motorola RAZR 40 și ceva mai puțin decât am înregistrat anul trecut cu Fold4 (94.3 dBA). Per total acustica livrată de Samsung Galaxy Z Fold5 clar nu te va dezamăgi, reușind să livreze acel efect stereo pe care cu toți îl dorim și asta cu difuzoare dedicate.

Test - Putere volum multimedia

  • 1.ASUS ROG Phone107,5 (dBA)
  • 2.Nokia 8.1107,2 (dBA)
  • +
  • 457.Samsung Galaxy Z Fold587,1 (dBA)
  • 458.Nubia Focus Pro87,1 (dBA)
  • 459.Motorola RAZR 4086,8 (dBA)
  • 460.Samsung Galaxy A3586,6 (dBA)
  • 461.Motorola Moto G1486,5 (dBA)
  • 462.Sony Xperia XZ Premium86,4 (dBA)
  • 463.Honor Magic5 Lite86 (dBA)
  • 464.HMD Pulse Pro85 (dBA)
  • 465.Motorola Edge 4084,9 (dBA)

Sunetul este detaliat, ai și bas plus claritate, iar volumul este suficient de tare pentru a te asculta muzică sau mesaje vocale chiar și în medii zgomotoase. 

Cameră Samsung Galaxy Z Fold5

Un setup foto familiar, cu îmbunătățiri pe alocuri

Samsung Galaxy Z Fold5 rămâne destul de apropiat de predecesorul chiar și la capitolul cameră, unde pe hârtie lucrurile rămân neschimbate. În realitate se petrec ceva modificări și acestea sunt meritul procesorului Snapdragon 8 Gen2 for Galaxy care oferă puterea de procesare necesară pentru a îmbunătăți captura foto și video în low-light, folosindu-se și tehnici ce țin de AI.

Video-review Samsung Galaxy Z Fold5, secțiunea Cameră

Avem un algoritm ISP AI care va corecta zgomotul apărut în imaginile low-light și totodată îmbunătăți tonurile de culoare și detaliile. Samsung promite și un zoom digital 10x care livrează imagini mai clare, iar un alt capitol la care s-a umblat este mutarea ajustărilor de tonuri de culoare în zona superioară a display-ului, pentru a ajusta balansul de alb direct din interfață fără a intra la setări.

Setup-ul foto din spate este unul triplu care se prezintă astfel: 50 mpx wide (f/1.8, pixeli de 1.0µm, Dual Pixel PDAF, OIS, echivalent 23mm) + 10 mpx telephoto (f/2.4, PDAF, OIS, zoom optic 3x) + 12 mpx ultra-wide (f/2.2, 123 grade, 23mm). Se poate filma până la rezoluție 8K@24fps, sau 4K@60fps, cât și slow-motion până la 960fps în HD. Avem și stabilizare gyro-EIS plus captură HDR10+.

În ecranul pliabil avem integrată o cameră selfie UD (Under display) de 4 mpx identică celei de pe Fold4 și ușor de observat, în timp ce pentru ecranul secundar avem cameră de 10 mpx wide. Partea bună este că poți face fotografii selfie utilizând setup-ul foto din spate, deși e cam complicat să ții telefonul deschis cu o singură mână încercând să realizezi o astfel de imagine.

Selfie

Ca de fiecare dată, primul tip de capturi pe care îl discutăm este cel din categoria selfie-uri, capitol unde Galaxy Fold5 livrează imagini de calitate pe care le poți folosi fără probleme pentru a le posta pe rețelele de socializare. Vei avea și detalii, ai filtre multe la dispoziție, iar ceva de care sunt încântat este faptul că și fundalul este bine redat, chiar și atunci când ai soarele în spate, care la unele telefoane este echivalent cu fundal ars și pierderi de detalii.

Modul Portrait scoate în evidență și mai bine aceste detalii de care vorbeam mai sus și livrează o decupare aproape perfectă, Vei vedea fiecare fir de păr, textura tenului, a tricoului și ai ulterior opțiuni pentru a modifica efectul de adâncime după bunul plac. Acestea au fost asociate camerei selfie de la exterior, iar când ne referim la camera de sub ecran, aici vei avea imagini întunecate, cu tonuri gri și multă procesare, o cameră pe care aș evita-o strict pentru selfie-uri.

Noaptea singurul scenariu în care vei avea imagini cât de cât potrivite pentru postare online este cel în care vei folosi bliț-ul ecran pentru a lumina cadrul. În rest, în zonele întunecate va fi mult zgomot, tonuri de galben și culori șterse. 

Culori

Mai departe discutăm despre culori, care în stilul caracteristic Samsung sunt culori aprinse și vibrante. Așa stau lucrurile și pe Samsung Galaxy Z Fold5 unde avem culori arătoase surprinse în fotografii, în condiții de lumină variate, atât la umbră cât și în bătaia razelor de soare.

Avem mai multe mostre foto în galeria de mai sus și sunt mulțumit de cum arată și roșul, fix precum în realitate, poate o tonalitate mai vibrantă în condițiile în care acel gard colorat sau piciorul din beton al podului din parc au fost expuse zi de zi soarelui și și-au mai pierdut din tărie. 

Close-up, portrait

Un capitol la care camera lui Samsung Galaxy Z Fold5 se descurcă de excepție este captura close-up și bokeh, astfel că poate înlocui de minune o cameră dedicată macro. Te poți apropia mult de subiect, iar dovadă stau numeroasele fotografii din galeria de mai sus, cea mai de efect fiind după mine fotografia cu acel șurub pe care se pot remarca și firele de iarbă sărite de pe gazon, cât și textura metalului. De excepție este și fotografia cu gardul viu și pânza de paianjen.

Cât despre fotografiile pe care le vei realiza cu mod Portrait și aici vei fi mai mult decât mulțumit de ce poate camera lui Fold5. Sunt multe cadre cu flori, excelent decupate, atât floarea propriu zisă cât și bobocii plantei, iar aici culorile sunt mai spre tonalitate naturală, ceea ce nu poate decât să te bucure dacă vrei un look mai aproape de cel văzut de tine.

Wide și ultra-wide 

În continuare discutăm despre capturile ultra-wide realizate cu Galaxy Z Fold5, camera reușind să livreze cadre pe care le poți posta fără probleme pe rețelele de socializare. Îmi place să văd că se păstrează culorile între wide și ultra-wide, cât și calitatea generală, deși avem un senzor complet diferit și cu 12 mpx la îndemână. Verdele capătă o culoare mai aprinsă atunci când soarele este pe cer, dar așa stau lucrurile și când vorbim de wide.

Se observă texturi, culori plăcute și un dynamic range bogat, plus un HDR bine aplicat. Pe margini apare o deformare a subiecților, iar asta se remarcă cel mai bine la fotografia cu acel Spring, mult mai lat decât în realitate. Efectul de față poate fi apreciat de unii utilizatori, iar fotografiile vor fi cu siguranță unele spectaculoase, dacă îl vei lua pe Fold5 într-o vacanță urbană prin orașe cu zgârie-nori.

Captura wide am realizat-o folosind camera principală de 50 mpx (f/1.8, 23mm, Dual Pixel PDAF, OIS), iar rezultatele indică pe cât se poate de clar faptul că ai un senzor de calitate aici. Sunt detalii cât cuprinde, texturi surprinse perfect, cadre bokeh cu subiecți excelent decupați și un HDR aplicat corect. Îmi place și efectul cinematic pe care îl au fotografiile în care umbra joacă pe asfalt alături de soarele puternic de vară.

Sunt fotografii care spun o poveste și dacă îți plac culorile mai vibrante, atunci Fold5 îți este companionul ideal. Nu remarc diferențe de culoare între wide și ultra-wide ceea ce este o veste bună. 

Zoom

Te poți bucura și de fotografii de calitate realizate cu zoom, asta pentru că Samsung Galaxy Z Fold5 pune la bătaie o cameră telephoto dedicată, cu zoom optic 3x, autofocus și stabilizare optică chiar. Are 10 mpx, deschidere f/2.4, iar fotografiile realizate astfel mi-au plăcut poate cel mai mult, oferind un efect cinematic similar cu ce am văzut pe Honor Magic5 Pro, mai ales când în cadrul tău sunt mașini sau persoane în mers.

Undeva pe la 3x-4x ai super imagini, dar poți urca și mai sus pentru a prinde anumite subiecte de la distanță, caz în care calitatea are desigur de suferit, cu acel efect de tip pictură după cum se poate observa în fotografiile din parc și angajatul care folosește un aparat de spălat cu presiune pentru a curăța fântăna. Poți folosi zoom-ul și pentru a te apropia de subiecte precum porumbei și obține fotografii arătoase. 

Night Mode

Avem desigur și un mod Night dedicat, iar în funcție de condițiile de luminozitate vei fi tentat uneori să nici nu îl folosești, asta pentru că și în mod standard se întâmplă ceva magie pentru optimizarea cadrelor. Deși eram tentat să cred că la ultra-wide rezultatele nu vor fi pe măsura așteptărilor, mi-a fost demonstrat opusul, pentru că în condiții de luminozitate bună, mai spre înserat, ai imagini chiar de calitate, de apreciat fiind și cadrele zoom. 

Night Mode face ce știm deja de ani buni, atenuează luminile stâlpilor de iluminat, îmbogățește cadrele și îți permite să vezi clar textul de pe un banner sau logo luminos. Fără Night Mode nu îți poți da în unele scenarii seama nici de culoarea unui astfel de logo luminos și mi-a plăcut să văd cât de bine sunt redate culorile, inclusiv roșul pe timp de noapte. Mai sunt ceva aberații uneori, cu dâre de lumină de la stâlpi sau ceva efect de culoare mov.

Galaxy Z Fold5

Galaxy Z Fold5

Un exemplu excelent pentru ce poate face Night Mode este cel de lângă blocuri cu vegetația în vânt, unde fără acesta întreg cadrul este întunecat și abia poți repera câteva mașini și vitrinele luminoase ale magazinului de lângă. Cu el activat pare că ai o fotografie complet diferită și ți-aș recomanda să încerci activarea/dezactivarea Night Mode pentru a te familiariza cu modul de funcționare. 

Video

Pentru final am lăsat partea video și primele cadre luate la rost sunt cele de tip selfie, unde putem filma și 4K. Aici vei avea o mulțime de detalii și culori mai bine prezentate, cu mențiunea că stabilizarea mai are ceva de suferit. Se descurcă bine și la trecerea de la umbră la soare, iar în scenarii cu mult soare ce pică pe background vei întâmpina și supraexpunere, ca exemplu de față blocurile super luminoase.

Și filmarea frontală Full HD este de admirat, poate cu mai puține detalii ceea ce era de așteptat și cu aceleași neajunsuri în cadre însorite, plus un verde foarte aprins. Stabilizarea este mai bună chiar și dacă ești în mers și miști brusc telefonul în timpul filmării. O cameră frontală (ecran exterior) de calitate la video pe timp de zi, iar despre cea de sub ecranul principal nu sunt prea multe de spus, maxim folosită pentru apeluri video dar atât.

Mai departe privim asupra unui clip menit să ne dezvăluie cum preia camera din spate culorile la filmare, unde sunt complet mulțumit, asta ținând cont de stilul caracteristic Samsung pentru culori vibrante vs. naturalețe. Soarele poate da bătăi de cap și strica videoclipul dorit, astfel că ar fi bine să eviți captura zonelor în care razele bat puternic pentru a avea cadre reușite în vacanță.

În continuare sunt diferite cadre de stabilizare, FHD, 4K, filmate fie la 30 fie la 60fps, cu mențiunea că avem și Super Steady pentru extra stabilizare. Galaxy Z Fold5 se descurcă de minune mai ales în Full HD dacă vrei stabilizare de calitate și în unele materiale video ai jura că telefonul este pus pe un gimbal sau că plutește, oferind materiale demne de admirat și postat online.

Poți filma și 8K dacă îți dorești asta și avem o astfel de mostră în galeria de pe YouTube. La focalizare nu am nimic de reproșat, fiind de excepție așa cum ne-a obișnuit Samsung pe flagship-uri. Îmi place și cum se descurcă la zoom chiar și la praguri avansate de 8-10x, cu o tranziție lină, detalii și culori bine redate. Peste acest prag apare tremurul și acel efect de pictură de unde nu mai poți observa mare lucru.

Trecem la cadre de noapte unde camera lui Fold5 face de asemenea o impresie plăcută, cea principală wide. Sfatul ar fi să rămâi în zone ceva mai luminoase, pentru că la întuneric vei da peste niște neajunsuri precum tremur, acel efect de jeleu. De apreciat panoramarea pe timp de noapte, cu atenuare a siglelor luminoase, halouri de lumină păstrate în condiții optime și detalii totodată.

De asemenea, arată bine și zoom-ul pe acea biserică, chiar și la prag mai mare. Se remarcă implicarea AI-ului la cadrele de noapte și per total îmbunătățiri la general pentru camera lui Fold5 în comparația cu predecesorul. Este un upgrade minor ce-i drept dar niciodată Fold-urile nu au adus maximul în materie de cameră și nici iterația 5 nu te va surprinde peste măsură la acest capitol. 

Benchmark-uri Samsung Galaxy Z Fold5

Ce poate Snapdragon 8 Gen2 pe un pliabil?

Samsung Galaxy Z Fold5 nu are pe atât de multe upgrade-uri vizuale pe cât s-ar fi așteptat fanii și nici la hardware nu sunt noutăți uriașe, în afara procesorului Snapdragon 8 Gen2, care și-a demonstrat performanța și eficiența energetică pe zeci de telefoane. Avem varianta mai sus tactată, cea de pe seria S23, un cipset de 4nm care ajunge la 3.36 GHz pe nucleul Prime.

Video-review Samsung Galaxy Z Fold5, secțiunea Benchmarks

Primim o unitate GPU Adreno 740, iar configurațiile implică 12 GB RAM și până la 1 TB stocare UFS 4.0. Acestea fiind spuse, aș zice că e momentul să descoperim cum stă Galaxy Z Fold5 cu performanța, iar primul test pe care îl luăm în considerare este AnTuTu v10, acolo unde am atins 1.412.810 puncte, oprindu-ne pe locul 4 în clasament, după liderul Zenfone 10, Xiaomi 13 Ultra pe 2, iar Xperia 1 V pe locul 3.

Samsung Galaxy Z Fold4Huawei Mate X3Samsung Galaxy Z Fold5Motorola RAZR 40 Ultra3DMark Wild Life Extreme2397×382028273DMark Wild Life Unlimited××146912540AITuTu Benchmark53812292095039974503009580AnTuTu v10××1412810×AnTuTu v10 - CPU××380086×AnTuTu v10 - GPU××470908×AnTuTu v10 - MEM××294960×AnTuTu v10 - UX××266854×AnTuTu v990766810639501181270981198AnTuTu v9 - CPU195019257823254508241288AnTuTu v9 - GPU388987461308502764386124AnTuTu v9 - MEM168594177659244829176044AnTuTu v9 - UX155068167161179173177742Basemark OS II7512811084766875FPS Test 3D - Average FPS×58 (FPS)119 (FPS)×FPS Test 3D - Average Score×29735980×GeekBench 5 - Multi-Core384341764886×GeekBench 5 - Single-Core133513061429×GeekBench 6 - CPU Multi-Core×460253584520GeekBench 6 - CPU Single-Core×178920171790GeekBench 6 - GPU OpenCL×509495436036GeekBench 6 - GPU Vulkan××8904×JetStream2123,8789038176833×PCMark Work 3.014498115521750714562RealPi Benchmark0,981,121×TOTALURI1123

Baza de date este destul de restrânsă aici ținând cont de noutatea benchmark-ului, astfel că am realizat și un test în AnTuTu v9, acolo unde am atins 1.181.270 de puncte, peste Xperia 1 V, OnePlus 11 și cu puțin sub ce a livrat Samsung Galaxy S23 Ultra, așadar un nivel de performanță susținut chiar și pe acest pliabil. 

Mai departe avem GeekBench 6, cu un scor single-core de 2017 puncte respectiv 5358 puncte multi-core, scoruri de locul 2 în clasamentul nostru, la mică distanță de liderul Xiaomi 13 Ultra. Depășim toate celelalte flagship-uri testate în acest benchmark, de la Edge 40 Pro, la Xperia 1 V, Magic5 Pro și lista poate continua. Avem și date din GeekBench 5 dacă vrei să compari rezultatele cu mai multe telefoane din baza de date.

Galaxy Z Fold5

Suita de benchmark-uri include și teste 3D de grafică, PC Mark Work 3.0, iar pe toate le vezi în pagina dedicată a telefonului, sau în tabelul comparativ de mai sus. Nu am uitat de CPU Throttling Test, acolo unde după 15 minute de rulare, am pierdut doar 22% din performanță, oprindu-ne la 78%. 

Temperatura atinsă a fost de 41.6 grade Celsius, căldură care s-a disipat rapid odată ce am lăsat telefonul în pace, deci fără îngrijorări la acest capitol. După 15 minute de gaming, am atins maxim 34.2 grade Celsius. 

  • 1234
Samsung Galaxy Z Fold59,3010
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×