Samsung Galaxy S6 Edge a stat în redacţia Mobilissimo.ro două zile după prezentarea sa oficială în România şi a fost o companie excelentă. Am testat versiunea pre release a acestui model şi avem pentru voi câteva impresii, pe care le găsiţi în rândurile de mai jos. Nu e momentul pentru specificaţii sau termeni rigizi, ci pentru o analiză colocviala după utilizare (frenetică) timp de 48 de ore.
În primul rând Galaxy S6 Edge se califica drept un terminal "sexy", genul de telefon pentru care nu mai contează preţul. Îl doreşti? Îl ai şi dacă presupune rate şi o vacanţă în minus. iPhone şi Galaxy Note stârneau de obicei astfel de pasiuni... Sticlă curbată e în primul rând mai puţin curbată decât se aşteaptă ORICINE a văzut terminalul în fotografii, clipuri video sau de la distanţă.
Momentul în care realizezi utilitatea curburii e când ţii telefonul în mână şi îl priveşti din faţă. În primul caz handsetul pare foarte compact şi spatele său mai lat decât fată creşte stabilitatea în palma utilizatorului, iar în al doilea caz, iluzia optică a lipsei marginilor ecranului creează o experienţă fluidă. Astfel imaginea pare a se extinde în mediul din jurul telefonului, în lipsa acelor margini.
Deşi Galaxy S6 Edge e fabricat din sticlă, el nu este alunecos şi nici fragil, cum poate părea la prima vedere. De asemenea, foarte subţirile sale butoane fizice sunt comod de apăsat pe laturi. Difuzorul sau singular din zona inferioară, cea care seamănă cu un iPhone 6 se aude excelent, fiind peste ce oferă un Galaxy Note 4, S5 şi iPhone 6.
Sunetul are un volum ridicat, acoperind o conversaţie, iar basul este foarte bun. Ecranul arată şi el excelent, dar am sesizat rapid că nu suntem la acelaşi nivel (uriaş) de luminozitate de pe Galaxy Note 4. Cu toate acestea, ne încadrăm în nivelul de luminozitate oferit de Galaxy S5 de exemplu, iar rezoluţia Quad HD este evident un plus, mai ales că bateria nu e sacrificată şi atingem aproape 11 ore de playback video HD.
Camera a fost mult, mult peste aşteptări şi nici nu ştiu cu care să încep sincer. Oare cu cea frontală, care e cea mai bună cameră selfie testată la Mobilissimo.ro? Felul în care filmează de exemplu, e multe clase peste camerele de 8 MP de pe telefoane midrange şi aici mă refer la camere principale. Ca să nu mai vorbim de selfie-urile clare şi luminoase. Iar camera din spate permiteţi-mi să spun că e cu mult mai bună decât cea de pe iPhone 7 şi da, am zis 7, pentru că îmi este foarte greu să cred că Apple va duce la un prag atât de înalt captura foto/video.
E vorba despre abordare. Samsung şi Apple livrau mereu o captură foto uşor nerealistă, culori prea vii, imagini "umflate" artificial, care mereu ne furau privirea. Galaxy S6 şi S6 Edge renunţa la această abordare şi stârnesc comparaţii cu un DSLR, mai ales în captura low light, macro şi la detaliile obţinute. Cum poate Apple contracara asta? În fine, să nu divagăm. Filmarea arata excelent şi dacă Galaxy Note 4 şi S5 deja filmau perfect, ei bine Samsung a reuşit cumva să îl facă pe S6 Edge să captureze video şi mai clar, cu detalii şi mai bune şi stabilizare şi focalizare perfecte.
Adăugăm aici bonus un procesor Exynos 7420 foarte puternic, care spulberă concurența, plus 3 GB RAM şi o nouă interfaţa TouchWiz, acum mătură şi fluidă. În primul rând, nu mai există iconuri bombastice, ci o abordare pragmatică. Interfaţa foto e acum pe baza text alb şi transparentă, cu un meniu pursânge Lollipop dedicat setărilor accesate mai rar. În zona audio avem "rotiţe" virtual, că butoanele de volum de pe combină Kenwood de când eram mici. Aplicaţiile principale au primit noi iconuri şi milisecundele de tranziţie între homescreenuri sunt acum mai puţine.
Sunt utile acele margini curbate? Merită să cumpăr un Galaxy S6 Edge în loc de Galaxy S6? Să fim sinceri şi corecţi: pe partea de software acele margini nu sunt perfect exploatate încă. Putem folosi doar una şi nu ambele simultan şi o vom face doar pentru a afişa o listă de contacte, notificări de la ele sau vremea şi ştirile când ecranul nu e pornit.
Au apărut deja şi aplicaţii în Galaxy Apps Store care afişează pe acele margini RSS feeduri sau fluxul de statusuri de pe Facebook, dar la drept vorbind aceste margini curbate nu au un rol vital în experienţa de utilizare a handsetului. Le rămâne doar rolul de estetică, pe care şi-l împlinesc cu brio. În concluzie, poţi cumpăra un Galaxy S6 Edge şi nu un S6 dacă vrei un telefon cu care să ieşi în evidenţă în faţa tuturor posesorilor de HTC, iPhone, Xiaomi sau Lumia. Telefonul sta altfel în mână decât orice model rival şi poate fi privit cu o operă de artă a designului industrial.
Ca de obicei, arta are preţ mare şi funcţionalitate puţină, dar ochiul tău va rămâne încântat. Nu acordăm încă o notă acestui terminal, pentru că mai avem teste de efectutat pe versiunea sa finală, dar reţineţi că designul lui S6 Edge este unul unic, plăcut privirii şi atingerii, iar telefonul în sine este foarte bine dotat. Rămâne la latitudinea voastră dacă vreţi puţină "poezie" de design sau doar funcţionalitate.
Samsung Galaxy S6 Edge prețuri actualizate:
Samsung Galaxy S6 Edge video review