Samsung Galaxy S24 Ultra ne-a sosit într-o perioadă de efervescență a pieţei smartphone, când ea începe să arate semne de creştere şi când flagship-urile se lansează mai devreme că niciodată, lăsând MWC-ul de-a dreptul golaş. Acest flagship şi ai şi doi acoliţi, Galaxy S24+ şi S24 au debutat în SUA de data asta, în San Jose, California şi am bătut multe mii de kilometri să le văd. M-am întors de acolo cu un hands on, cu o impresie... ciudățică despre SUA şi cu credinţă că vom avea un an în care toţi producătorii vor călări trendul AI. Samsung prima, se pare...
Samsung Galaxy S24 Ultra este, cum spuneam şi în unboxing, la prima vedere un Galaxy S23 Ultra mai pătrăţos, cu extra AI, cu ecran LTPO, rama din titaniu şi camera periscop schimbată. Ah da, era să uit, şi procesor Qualcomm Snapdragon nou, ceea ce nu putem spune şi despre S24 şi S24+, care s-au întors la Exynos. S24 Ultra trece la o cameră periscop de 50 MP cu zoom optic 5X, dar promite să ofere în continuare zoom "la nivel de cel optic 10X". Evident, am testat această promisiune, dar şi ce poate vapor chamber-ul cel nou şi mare, care ajută la răcirea lui Snapdragon 8 Gen 3.
Video-unboxing Samsung Galaxy S24 Ultra:
Am avut şi teste acustice, de conectivitate, de productivitate, pentru că trebuia să lucrăm şi cu stylusul. Şi apoi... Galaxy AI şi Circle to Search. O nouă paradigmă de a traduce spusele oamenilor, a rezuma şedinţe şi cursuri la facultate, a lua notiţe şi a schimba tonul unui mail. Şi de a afla ce haine poartă o persoană pe care ai pozat-o.
Dacă toate acestea compun un flagship la fel de chitit să devină "telefonul anului" ca şi ultimele 3 Galaxy S-uri aflaţi în recenzie. Telefonul costă 7099 lei.
Ca design consider că s-a atins apogeul acestui format și chiar nu se poate mai bine. Telefonul de faţă este frumos, elegant și serios în același timp. Ecranul perfect plat e binevenit, el place mai mult majorității. Gusturile nu se discută, iar colegul Ervin spre exemplu prefera micile curbe pe margini. Eu personal prefer abordarea plată, pentru că e mai comodă la gaming şi arată mai business telefonul. Dar am iubit şi eu curbele lui Galaxy S7 Edge cândva...
Am și o mică problemă cu plasarea modulului camerei, care face ca telefonul să nu stea fix pe masă cu spatele în jos. Aş zice că eu caut nod în papură, dacă e să mă iau de asta. Samsung Galaxy S24 Ultra e un S23 Ultra mai pătrăţos şi cu ramă din titaniu, practic. Are ecranul complet plat şi muchiile de asemenea plate. Măsoară 8.6 mm în talie, acolo unde predecesorul se ducea la 8.9 mm. Cântăreşte 232 de grame, acolo unde S23 Ultra avea 234 de grame, deci tot pe acolo. Păstrează diagonală de 6.8 inch şi vine cu certificare IP68, putând fi scufundat până la 1.5 metri adâncime timp de 30 de minute.
Are parte de noua protecţie Gorilla Glass Armor, care nu doar creşte rezistența la zgârieturi şi scăpări, ci şi oferă extra protecţie anti glare. Aparent Gorilla Glass Armor oferă o rezistenţă de 4 ori mai mare la crăpături decât soluţiile rivale pe bază de aluminosilicat şi are proprietari cu 75% mai mari anti glare decât sticla clasică.
În spate avem Gorilla Glass Victus. Am aflat recent ca rama din titaniu e Grade 2 şi nu Grade 5 ca la iPhone 15 Pro, adică e Titaniu pur, nu aliaj ranforsat ca la Apple.
Şi că de fapt avem un schelet compus din bucăţi de aluminiu şi titaniu injectate cu plastic, care le ţine împreună. Oricum ar fi, telefonul rămâne masiv, greu, gros, dar încă manevrabil. Îţi poate pune probleme dacă ai mâinile mici. Ce nu poate contesta nimeni este elegantă să. Mă intrigă foarte mult nuanţa galbenă. Mie îmi place, dar am găsit hateri gârlă. Poate sunt eu mai ciudat, dar şi acum îmi amintesc că S20 Ultra venise doar pe negru şi gri. Mai bine aşa, mai bine mai multe culori.
Iată variantele în care vine acest model: Titanium Black, Titanium Gray, Titanium Violet, Titanium Yellow, Titanium Blue, Titanium Green, Titanium Orange. Şi ca să fie clar camerele din spate au acelaşi design ca şi cele de pe S23 Ultra, de aici şi potenţială confuzie între ele privite din spate.
Ecranul lui Samsung Galaxy S24 Ultra rămâne în mare neschimbat de la predecesor, doar că primeşte panou LTPO de 6.8 inch, care duce refresh rate-ul la 1 Hz, când este afişată o imagine statică. Avem de-a face cu un Dynamic LTPO AMOLED 2X, cu rezoluţie de 3120 x 1440 pixeli, cu refresh rate de 120 Hz, suport HDR10+ şi luminozitate până la 2600 nits. Ce e inedit e că în ciuda a ceea ce am zis eu iniţial la hands-on, muchiile ecranului sunt de fapt mai groase decât la S23 Ultra şi avem un raport ecran-corp cu 1.4% mai mic (88.5% versus 89.9%)
Este important de menționat în cazul ecranului faptul că acesta a devenit mai puțin reflectiv cu până la 75% mulţumită lui Gorilla Glass Armor. Primim ca de obicei unghiuri largi de vizualizare, negru perfect, culori vii şi aprinse, luminozitate ridicată. Luminozitatea este una excelentă, măsurată la interior, iar la soare cu siguranță s-ar fi dus și mai sus. Vorbim despre 1061 de LUX aici, valoare excelentă, dar nu un record, trebuie spus.
E pe locul 7, sub OnePlus 12 şi Google Pixel 8 Pro, dar peste S23 Ultra, care atingea 824 LUX. Bate şi iPhone 15 Pro.
Test Luminozitate ecran
1.Google Pixel 9 Pro XL1906 (LUX)
2.Google Pixel 91753 (LUX)
+
19.Samsung Galaxy S24 Ultra1061 (LUX)
20.Honor 200 Pro1053 (LUX)
21.Honor Magic6 Lite1031 (LUX)
22.Huawei Pura 70 Ultra1017 (LUX)
23.Sony Xperia 1 V1007 (LUX)
24.realme GT 61004 (LUX)
25.Infinix Note 40 Pro 4G1003 (LUX)
26.Honor 200989 (LUX)
27.realme 12+973 (LUX)
Tot legat de display trebuie spus că a existat și un bug pe unele unităţi legat de modul Vivid în zona de gestionare a culorilor. Acolo de fapt nu se activa acel mod. Nu a fost cazul din partea unității noastre de test, acolo unde totul a fost în regulă.
Evident este vorba de o problemă ce poate fi eliminată printr-un update, care mai mult ca sigur va sosi până la data primului boot, la scoaterea din cutie. Deşi... Samsung a declarat la un moment dat ca ecranul ar fi mai "spălăcit" în mod intenţionat, mai precis un pic mai puţin săturat, pentru o precizie mai bună a culorii şi un efect mai puţin nociv asupra ochilor.
Setările includ Refresh Rate Adaptiv sau Standard. Cel Adaptiv se poate duce la 120 Hz său mult mai jos, şi la 24 Hz de exemplu. Always On Display-ul pare că foloseşte un astfel de refresh. Avem şi setări legate de culoare, luminozitate automată şi luminozitate în bătaia soarelui.