Samsung Galaxy A54 este parte din tripleta pe care Samsung a lansat-o la început de primăvară 2023, o tripletă de telefoane mid-range Galaxy A gândite pentru tineri în special și cu modele pentru mai toate buzunarele. Galaxy A54 este clar modelul din vârful acestui clasament, cel cu look și materiale premium, care poposește iată la recenzia Mobilissimo. De la anunț și până în prezent, deși au trecut doar câteva săptămâni, prețurile au tot scăzut, iar acum pe eMAG de exemplu, găsești telefonul la 2099 lei.
Așa cum spuneam, Samsung Galaxy A54 este un mid-range premium, iar acest statut se observă prin materiale, telefonul având un spate din sticlă. Păstrează tot ce l-a popularizat pe predesor, iar prin asta mă refer la certificarea IP67, ecranul Super AMOLED de calitate, pachetul de difuzoare stereo și camera extrem de bine pusă la punct, pe care desigur o vom testa și noi.
Legat de ecran, aici avem un Super AMOLED 120Hz de 6.4 inch, FHD+ și cu protecție Gorilla Glass 5. O controversă a fost marcată de către muchiile groase din jurul ecranului, o alegere neinspirată de către Samsung și cu un raport corp-ecran mai mic decât A53 chiar, de la 85.4% anul trecut la 82.9% pe A54. Noul telefon vine cu procesor Exynos 1380 (5nm), o altă alegere criticată de către publicul anti-Exynos, iar ca și configurații sunt alegeri pentru toată lumea, de la 6 la 8 GB RAM și 128 GB sau 256 GB stocare flash, fiind păstrat și slotul pentru card microSD.
Camera selfie pare a fi aceeași de la A53, unitate de 32 mpx cu filmare 4K. În spate se petrec schimbări și încă o dată istoria ne dovedește că nu numărul de megapixeli contează, ci calitatea senzorului folosit, astfel că Samsung trece de la 64 mpx pe A53 la cameră de 50 mpx, o schimbare pe care neștuitorii ar considera-o un downgrade deși nu este cazul. Camera wide are stabilizare optică și vine însoțită de camera macro de 5 mpx și camera ultra-wide de 12 mpx, setup ce filmează desigur 4K.
Mai avem și scanner de amprente sub ecran, plus baterie de 5000 mAh cu alimentare la 25W, cam lentă ce-i drept, dar Samsung merge în continuare pe ruta sigură. Ar fi putut constitui însă un test pentru o tehnologie de alimentare mai rapidă. În final descoperim că Samsung Galaxy A54 vine pe multe nuanțe arătoase, de la alb, gri, violet și până la această nuanță Lime care ne-a sosit și nouă la recenzie.
Cum se va descurca noul mid-range A54 aflăm împreună!
Nuanța Lime face toți banii, un telefon ce nu are nevoie de husă
Întotdeauna seria Galaxy A de la Samsung a adus influențe de la flagship-urile Galaxy S, iar modelul Samsung Galaxy A54 lansat în primăvara anului 2023 nu face excepție. Design-ul adoptat de acest terminal ai jura că este 1:1 cu nimeni altul decât Galaxy S23, cel puțin privit din spate. Un lucru este clar, va fi ușor de confundat cu S23, ceea ce pare a fi un punct forte pentru A54 dacă mă întrebi pe mine.
Pentru că tot am început să vorbim despre panoul spate, telefonul folosește sticlă, un avantaj în fața unor modele rivale din segment care se opintesc la utilizarea de policarbonat. Rama este totuși din plastic, vopsită în aceeași nuanță cu panoul din spate. Ca și culori, vei putea alege dintre nuanțele Lime (verde), Graphite (negru), Violet (mov) sau White (alb).
Mă bucur că la mine a ajuns modelul pe verde care trebuie să recunosc, arată extrem de bine. Îmi inspiră un vibe de vacanță, dimineți pe plajă în care surprinzi răsăritul și e mai mare păcatul să îi pui husă. Finisajul este glossy, dar cel puțin în varianta pe care am primit-o eu, cea verde, nu o să ai mare bătaie de cap cu amprentele. Așa cum spuneam mai sus, rama este de aceeași culoare cu restul telefonului.
Deși ca diagonală, 6.4 inch pare mult, Samsung Galaxy A54 reușește să rămână compact și ușor de manevrat cu o singură mână, chiar și de o mână mică, fiind iată un telefon bun și pentru domnișoare. Ajută la grip marginile plate și per total Galaxy A54 mi-a dat siguranța unui telefon foarte bine construit, comod și clar arătos privit din spate, mai ales pe acest colorit de primăvară.
Apropo, smartphone-ul se laudă și cu certificare IP67, care ar putea reprezenta pentru tine punctul de plecare în alegerea unui terminal, fie el și de buget. Ca dimensiuni este ceva mai greu decât predecesorul la 202 grame vs 189 grame, iar asta se datorează trecerii de la spatele din policarbonat la cel din sticlă. E o greutate însă bine distribuită și nu îl vei simți atât de greu în mână.
Cum spuneam, un design arătos, de nota 10 privit din spate. Ceva "probleme" vizuale vei avea dacă te uiți frontal și descoperi marginile mai generoase din jurul ecranului, aș zice mai mari chiar și decât la predecesor. Dovadă stă raportul corp-ecran de 82.9% pe A54 vs. 85.4% pe A53. O alegere controversată, care ar putea avea de-a face cu dorința de a nu ajunge la nivelul lui S23 și păstra publicul interesat de flagship-uri pentru experiența vizuală mai imersivă.
Samsung Galaxy A54 calcă pe urmele predecesorilor săi și oferă desigur un ecran Super AMOLED ca parte din pachetul hardware livrat cumpărătorilor. Are totuși o ajustare de diagonală, astfel că de la cei 6.5 inch ai predecesorului ajungem aici la 6.4 inch, fiind desigur păstrată rezoluția Full HD+ de 2340 x 1080 pixeli. Sunt și ceva discuții controversate despre care discutăm mai jos.
Fiind un Super AMOLED știi din start la ce să te aștepți dacă vei cumpăra acest smartphone - luminozitate ridicată, culori vibrante cu negru adânc și rată de refresh mare. Protecția este Corning Gorilla Glass 5, iar unghiurile de vizualizare sunt largi, fiind o plăcere să urmărești conținut pe acest ecran mare.
Test Luminozitate ecran
1.Google Pixel 9 Pro XL1906 (LUX)
2.Google Pixel 91753 (LUX)
+
73.Samsung Galaxy A54798 (LUX)
74.Motorola Edge 50 Fusion798 (LUX)
75.Motorola RAZR 50798 (LUX)
76.Apple iPhone XS Max788 (LUX)
77.Huawei P50 Pro786 (LUX)
78.Samsung Galaxy A34781 (LUX)
79.Honor 90780 (LUX)
80.Redmi Note 12 5G778 (LUX)
81.Apple iPhone 16776 (LUX)
La testul de luminozitate am atins 798 LUX, un rezultat excelent care plasează telefonul pe un loc mai mult decât bun, un loc 13 în clasamentul nostru. Este peste HUAWEI P50 Pro, Redmi Note 12 și peste Pixel 7 Pro. Deasupra sa apar modele precum Galaxy S23 Ultra, Xiaomi 13 Pro sau vivo X90 Pro, fiind iată un ecran care la luminozitate se ia la trântă cu flagship-uri.
În setări vei găsi opțiuni Dark sau Light Mode, slider pentru ajustarea luminozității sau poți bifa luminozitate adaptivă. Ca refresh rate fie alegi Adaptive (urcă până la 120Hz) fie Standard (urcă până la 60Hz). Ai și moduri de culoare, Eye Comfort, Edge Panels, poți îmbunătăți răspunsul tactil și ai și Always on Display.
Un ecran de calitate, pe care îl vei privi cu plăcere și savura și conținut în HDR10+. O problemă de care te-ai putea lovi sunt marginile groase din jurul ecranului, o alegere intenționată aș crede dacă mă uit la A53 care avea 85.4% raport corp ecran, iar A54 atinge doar 82.9%. O modalitate de a nu face publicul să aleagă A54 în loc de S23? Posibil!