Pe masa noastră de teste sosesc smartphone-uri, tablete și gadget-uri de la o mulțime de producători. Parcă n-am mai testat de mult totuși smartphone-uri Allview. Compania brașoveană a anunțat recent noi terminale, însă, iar la mine a ajuns astfel Viper V10. Vorbim despre un model accesibil ce vine într-o nuanță electrizantă atractivă, cu dotări modeste, dar cu asistent AVI GPT, bazat pe inteligență artificială, integrat. L-am testat în ultima perioadă, iar acum a venit momentul să vedem ce oferă acest telefon. Mai jos am toate detaliile!
Unboxing și design
Allview Viper V10 sosește într-o cutie compactă, de culoare neagră, care ne oferă informații legate de hardware-ul telefonului. Dacă ne uităm pe spate observăm că ni se oferă 500 de credite pentru utilizarea asistentului AVI GPT, suficiente pentru 1 milion de cuvinte. Formulăm astfel fraze și întrebări pentru chatbot-ul cu AI al companiei după bunul plac.
Smartphone-ul e bine protejat în timpul transportului, iar în cutie vom găsi încărcător, cablu de alimentare (USB-A la USB-C), dar și o cheiță pentru SIM. Trecând la design, avem de-a face cu o nuanță numită „Blue Mirror” în acest caz. După cum îi spune și numele, e vorba despre un albastru electric, cu finisaj lucios, care se comportă fix ca o oglindă în încăperile luminoase. Formează diferite pattern-uri interesante în funcție de cum pică lumina și avem un modul foto oval în partea din spate.
Muchiile din jurul panoului sunt destul de groase, apare o bărbie pronunțată în partea de jos, dar și un decupaj picătură pentru camera selfie. Allview a reușit să creeze o identitate solidă pentru smartphone-urile din gama Viper de-a lungul timpului. Sunt modele cu design tineresc, atractiv, iar Viper V10 nu dezamăgește la acest capitol. Are margini și colțuri rotunjite, detaliu ce contribuie la ergonomie și la o mânuire ușoară a terminalului.
Dacă sunteți interesați de dimensiuni, aflați că Allview Viper V10 măsoară 165.2 x 76.8 mm, are o talie de 8.9 mm și cântărește 185 de grame. O veste bună e că avem jack de 3.5 mm pentru căști undeva în partea superioară, dar și un senzor pentru amprente integrat în butonul power.
Display
Vorbim despre un smartphone accesibil al cărui display măsoară 6.5 inch în diagonală. El are rezoluție HD+ (720 x 1600 pixelI) și e reprezentat de un panou TFT IPS cu rată de refresh standard, 60Hz. E suficient de luminos dacă manevrezi telefonul atât la interior, cât și la exterior, în mod surprinzător. Luminozitatea atinsă de mine cu luxmetrul din dotare este de 581 LUX, rezultat excelent pentru un panou IPS.
Panoul e laminat, e suficient de responsiv, iar unghiurile de vizualizare sunt suficient de largi. În zona de setări putem activa luminozitatea adaptivă, tema întunecată (Dark Theme), dar și mărimea fontului și a textului. Există și Night Light pentru protejarea ochilor prin reducerea emisiilor de lumină albastră și putem activa funcția „Lift to wake” pentru a aprinde ecranul de-îndată ce ridicăm smartphone-ul de pe masă.
Mi s-a părut puțin ciudat că nu putem folosi gesturi pentru control, existând doar bară de navigație „clasică” ce include comenzi back, home și recents.
Hardware
Telefonul se vinde într-o singură configurație ce implică 4 GB de memorie RAM și 64 GB de stocare. Aduce un slot pentru carduri microSD de până la 256 GB dacă alegem să îl folosim în mod single-SIM. Procesorul este un MediaTek Helio P22, un cipset de buget lansat în 2018, realizat pe un proces de litografiere de 12nm. Deși nu e tocmai un cipset puternic, face față la sarcini de bază, aplicații și jocuri simple precum Candy Crush sau Subway Surfers.
Am realizat și un test în aplicația GeekBench 6 pentru cei curioși de benchmark-uri, iar astfel am obținut 181 puncte în testul single-core și 515 puncte în cel multi-core. Sistemul de operare e apropiat de cel stock de la Google, dar recunosc că am întâmpinat ceva lag în timpul folosirii, în special imediat după bootare. Dacă ne rezumăm la aplicatii simple și nu îl „forțăm”, avem o experiență suficient de lină.
Autonomie baterie
Bateria lui Allview Viper V10 are 3900 mAh, iar alimentarea se realizează lent (5W). Mă bucur totuși să văd un port USB-C pentru încărcare în partea de jos. Am pornit un test de playback video pentru a testa capacitatea și am obținut 14 ore și 28 de minute în acest caz.
Rezultatul e doar OK, poți viziona câteva ore de filme și seriale sau să stai la „taclale” cu asistentul AVI preț de câteva ore bune. În setări am găsit opțiuni Power Saving, dar și o funcție de optimizare a consumului prin suprimarea anumitor aplicații ce consumă multă energie în fundal.
Cameră
Ajungem și la capitolul Cameră și începem cu cea selfie. E un senzor de 2 MP cu deschidere F/2.0. Nu am găsit prea multe detalii legate de această cameră, dar filmează la rezoluție de 1600 x 1200 pixeli. În spate descoperim un senzor principal de 13 MP (Samsung S5K3L2) cu deschidere F/2.0 și un bliț LED.
Capturile sunt rezonabile, chiar privite pe un monitor extern de mari dimensiuni. Au ieșit bine pozele din centrul Ploieștiului, am prins clădiri redate OK, dar și fântâna de lângă Palatul Culturii. Sunt și câteva capturi cu porumbei, ceva mai slabe pentru că subiectul se afla în mișcare, dar și frunze de un verde radioactiv, la final de toamnă. Selfie-urile sunt mai slabe decât mă așteptam.
Am și fotografii pe timp de noapte, dar acestea chiar sunt slabe. De multe ori în preview părea că am realizat o captură OK, dar cumva ieșea mișcată și mult mai întunecată decât m-aș fi așteptat. Nu avem OIS, deci la testul de stabilizare telefonul nu face față. Am însă o filmare tip panorama prin care am surprins mai multe detalii în centrul orașului. Filmarea selfie e OK, doar că eu m-am poziționat greșit, cu soarele în spate. Spre final avem ceva detalii, iar stabilizarea nu e rea.
Clar nu vei vrea să filmezi noaptea cu acest telefon, însă. Aceste clipuri sunt extrem de întunecate, deși zona unde au fost făcute e suficient de luminată.
Asistentul AVI
Selling point-ul telefonului ar fi asistentul AVI GPT, bazat pe inteligență artificială. Într-un fel mi se pare ciudat că aplicația nu e preinstalată din fabrică, dar ce-i drept, nici bloatware nu avem. Am instalat AVI GPT din Google Play și apropo, o poți face și tu, indiferent de telefonul cu Android pe care îl utilizezi.
AVI este primul asistent vocal în limba română, dezvoltat de către Allview. A primit integrare ChatGPT de ceva timp, astfel că a devenit mult mai inteligent și îți oferă răspunsuri prompte. Achiziția telefonului Allview Viper V10 îți aduce 500 de credite cadou pentru a conversa cu AVI în varianta ChatGPT.
Pe lângă faptul că îți va răspunde la întrebări, AVI are rol de asistent virtual. Îți poate citi notificările, îl poți folosi pentru a apela contacte prin comenzi vocale sau pentru a răspunde la un SMS rapid. Știe limba română, vocea e puțin robotică, dar cu siguranță vei înțelege ce îți spune de fiecare dată.
Dacă ești elev / student poți căuta rapid informații, iar el fie le va găsi pentru tine și vor fi afișate în secțiunea de chat, fie vei fi ghidat spre o pagină web sau chiar un clip video pe YouTube spre rezolvare. Am căutat chiar o rețetă de ciorbă de pui și am fost dus spre un clip al Jamilei. Dacă vrei rezultate text, cel mai bine e să folosești cuvântul „scrie-mi” înainte de a căuta.
AVI GPT are o scurtătură sub forma unei bule, ca cea folosită pentru conversațiile Messenger. Astfel poate fi accesat indiferent de aplicația în care te afli.
Concluzii
Allview Viper V10 e un smartphone low-end cu design plăcut, tineresc. Va face față la sarcini de bază și jocuri simple (browsing, câteva apeluri, SMS-uri, WhatsApp). Atuul său principal e asistentul AVI GPT în limba română, iar avantajul e că primești 500 de credite la achiziția telefonului. Dacă tot ne aflăm în perioada Back to School, poate fi o alegere bună ca prim smartphone pentru cei mici, mai ales că nu e tocmai scump, deci nu va da gaură în buget în cazul în care vor apărea accidente nedorite.
Preț și disponibilitate
Allview Viper V10 se vinde pe site-ul Allview pentru 699 de lei în această perioadă. L-am găsit și la următorii retaileri din online, însă: