Greu de crezut că o companie atât de populară ca OnePlus îşi începea existenţa în 2014. Pe atunci apărea OnePlus One şi lua cu asalt piaţa smartphone, inaugurând termenul de "iPhone Killer" şi concurând cu rivali puternici la un preţ fără precedent. Dacă îmi amintesc bine a fost unul dintre telefoanele care s-a apropiat de nota 10 la Mobilissimo.ro. Fast forward prin 2019 când OnePlus a început să ceară preţuri "ca afară" pentru flagship-uri şi să crească cotă cu 100 de euro sau chiar mai mult faţă de ce ştiam la generaţiile trecute.
Fanii au reacţionat, Pete Lau and co au luat aminte şi au creat un telefon super high midrange. Se numeşte OnePlus Nord, invocă spiritul lui OnePlus X şi este un telefon 5G cu dotări midrange din eşalonul superior. Bifează ecranul de 90 Hz, camera quad, procesorul Snapdragon 765G şi are şi două camere selfie. Vine şi cu încărcare rapidă, OxygenOS şi o nuanţă Blue Marble care îţi fură privirea. Costă 409 euro pe OnePlus.net sau 1999 lei la eMAG. Prin prisma preţului miroase a compromisuri, dar dacă te uiţi la dotări o să vezi că sunt mai puţine decât la unii rivali.
Din capul locului e clar cu cine concurează OnePlus Nord: Motorola Edge, LG Velvet, Moto G 5G Plus, Xiaomi Mi 10 Lite 5G şi Huawei P40 Lite 5G. Ce are Nord şi nu au aceste modele? Până una alta, propriul documentar, hype uriaş pe YouTube, o ramă din plastic ruptă de un YouTuber, acelaşi YouTuber care are propria husă cu skin special creată pentru acest telefon.
Privim dincolo de melodrama cu hype şi hai să vedem cât de bun e de fapt acest nou venit
OnePlus Nord nu este un telefon care să te entuziasmeze deosebit ca design. Poate doar nuanţele sale să îţi mai facă nările să freamăte puţin. Vine pe Blue Marble (îl avem noi) sau Gray Onyx. În realitate avem un telefon foarte lucios, că o bomboană, albastru-verzui şi fabricat din sticlă şi plastic. Are sticlă în faţă şi spate şi o ramă din plastic, care nu a supravieţuit testului de îndoire JerryRigEverything. Mi s-a părut că totuşi a exagerat cu forţa aplicată.
Video-review OnePlus Nord, secțiunea Design
Formatul telefonului e cam anost, l-am mai văzut la alte 20 de telefoane provenite din China. Totul e simplu, minimalist şi fără imaginaţie prea multă. Mă gândesc la abordarea Frosted din anii trecuţi şi la OnePlus cel "Thunder Purple" care erau foarte plăcute privirii. Când ţii degetele pe rama din plastic simţi telefonul că ieftin, cam ca o jucărie. Aş menţiona şi o talie de 8.2 mm şi o greutate de 184 grame, rezonabile aş zice şi acest smartphone e uşor de mânuit.
Nu are certificare IP, dar am găsit un sigiliu la slot-ul SIM, deci e posibil să aibă ceva protecţie până la urmă. Decupajul camerei selfie duale e neplăcut, dar nu aşa rău că la Huawei P40 Pro. Poate ca la Galaxy S10+... Spatele atrage ceva amprente şi telefonul poate fi uşor alunecos, deci o husă e binevenită şi avem una la pachet. Măcar ea este ceva mai... Frosted.
OnePlus Nord se încadrează în segmentul super high midrange printre altele şi prin ecranul Fluid AMOLED de 6.44 inch pe care îl are la bord. Propune o rezoluţie de 2400 x 1080 pixeli, vine cu suport HDR10+ şi refresh rate de 90 Hz. Are aspect 20:9 şi protecţie Gorilla Glass 5. Decupajul dual al camerei selfie e cam mare şi te scoate din imersiune, dar nu e aşa mare ca la alte telefoane ca Huawei P40 Pro să zicem.
Video-review OnePlus Nord, secțiunea Display
Îi apreciem simetria şi subţirimea muchiilor totuşi (nu sunt cele mai subţiri din lume, dar totuşi proporţia e OK). Am pornit câteva filme pe Netflix şi clipuri pe YouTube (trailerele noi DC The Batman şi Wonder-Woman 1984 de exemplu) şi am dat peste un negru adânc, o paletă largă de culori şi unghiuri largi de vizualizare. Ecranul este destul de luminos, dar nu memorabil de luminos şi clar nu bate recorduri şi nu ne deschide al treilea ochi. Adică, mi se pare spre slăbuţ să atingi doar 402 LUX în acest caz.
Test Luminozitate ecran
1.realme GT 7 Pro2400 (LUX)
2.Google Pixel 9 Pro XL1906 (LUX)
+
461.OnePlus Nord402 (LUX)
462.Nokia XR21402 (LUX)
463.Sony Xperia Z3401 (LUX)
464.DOOGEE Y200401 (LUX)
465.Motorola One Action401 (LUX)
466.Allview X3 Soul Style400 (LUX)
467.Motorola Moto G5 Plus400 (LUX)
468.Allview X4 Soul Vision400 (LUX)
469.Allview X4 Soul Infinity Plus400 (LUX)
Nu bate nici un rival din segmentul său: Motorola Edge are 90 LUX peste, Huawei P40 Lite 5G are 10 LUX peste, Oppo Reno 3 Pro (5G) are un uriaş 300 LUX peste! Compensează totuşi prin contrast şi acurateţea prin care reda conţinuturile, mai ales la culoare. Nu vă aşteptaţi să fie un ecran prea lizibil când afară e canicula totuşi, dar aici ne ajută reglajul Auto Brightness, care poate compensa cât de cât tăria lui Helios. În setări avem reglaje multiple precum Vivid, Natural, AMOLED Wide Gamut, sRGB şi Display P3. Sincer nu am mai văzut aşa multe nici pe flagship-uri.
Avem şi calibraje extra la unele dintre aceste setări, dacă vreţi culori mai calde sau mai reci.