Nothing are planuri mari pentru 2025, an în care va lansa primul său flagship pe piață și dacă mai era nevoie de o dovadă în acest sens, modelul Phone (3a) Pro e semnul cât se poate de clar. Avem primul Pro din seria "a" de la Nothing și numele Pro nu este alăturat degeaba aici, pentru că primim și alte premiere pentru brandul lui Carl Pei, precum este cazul camerei periscop telephoto.
Nothing Phone (3a) Pro este un smartphone mare, de-a dreptul mare chiar, iar un capitol la care nu se face rabat de calitate îl consider a fi design-ul pentru că Nothing putea binemersi să livreze un panou frontal cu muchii babane cum am tot văzut la Pixel 9a sau Galaxy A56. Dar nu, stă mult mai bine la acest capitol.
Noul smartphone schimbă multe lucruri nu doar la partea vizuală ci și la hardware, iar cea mai notabilă este detașarea de MediaTek și optarea pentru Snapdragon. Nu se renunță la elementul care face un telefon Nothing un telefon Nothing și mă refer aici la iluminarea Glyph din spate, ce-i drept concentrată doar în zona superioară.
Cel mai curios sunt de ce poate camera telephoto periscop, fiind marea noutate de aici. Clar că avem și boost de performanță față de Phone (2a) și Phone (2a) Plus, iar de acest aspect ne vom convinge în secțiunea dedicată de benchmark-uri. Prețul telefonului este de 2249 lei la eMAG.
Design
Anul 2025 este marcat de premiere în portofoliul celor de la Nothing și pe lângă introducerea camerei periscop telephoto, avem și schimbări vizuale. Nothing Phone (3a) Pro beneficiază de un astfel de facelift, aplicat în partea din spate mai degrabă - acolo unde găsim un ditamai modulul de cameră, circular și gros, aș zice că 3-4mm.
Sunt extreme de la Pixel 9a anterior testat care avea spatele complet plat, la acest Nothing care pare pus pe un stand dacă îl ții pe birou. Nothing Phone (3a) Pro vine pe negru sau gri și sunt dezamăgit că aici nu apare nuanța de albastru văzută la modelul de bază 3a (care apropo în România nu este disponibil pe albastru).
Aș zice că publicul s-a cam plictisit de telefoane albe și negre, iar acum la 3 ani de la apariția primului Nothing cu spate "transparent", ar cam fi nevoie de un suflu nou. Mai multe culori, mai multă personalizare în spate, dacă tot acesta este într-un fel modalitatea prin care Nothing se remarcă între milioanele de smartphone-uri de pe piață.
La mine a ajuns varianta pe gri, iar ca materiale, telefonul are sticlă în spate, ba chiar și ramă metalică din aluminiu 100% reciclat, la fel și pentru butoane. Nu avem antene vizibile și la atingere nu se simte tocmai precum aluminiul. Telefonul este masiv, mare și clar nu pentru cei cu palma mică, fiind nevoie de două mâini pentru utilizare.
Măsoară 163.5 x 77.5 x 8.4 mm grosime și cântărește 211 grame. Simt că greutatea este concentrată cam 60% în zona superioară și 40% în zona inferioară, ca feeling la ținerea în mână, iar motivul este modulul de cameră. Fiind un Nothing asta înseamnă că avem și iluminare Glyph, în variantă lite, cu doar 3 benzi LED în spate.
Se pot activa jocuri de lumini pentru notificări, muzică, cameră (pe post de bliț video sau fill light), iar în setări mai ai și opțiuni precum Glyph Progress și poți vedea parcursul unei mașini Uber spre tine cu o bară Glyph care se umple în spate. Se utilizează Glyph și la timer, pentru indicator volum și avem și Glyph Composer pentru a compune un ringtone și seta iluminarea din spate în secvența dorită.
Ecranul crește ca diagonală și luminozitate
Sunt surprins să văd că modelele de bază Nothing testate anterior nu au impresionat la capitolul luminozitate, dar cumva variantele "a" au făcut asta. Iată cum au arătat testele noastre cu luxmetrul:
- Phone (1): 611 LUX
- Phone (2): 858 LUX
- Phone (2a): 1169 LUX
Și acum vine rândul lui Nothing Phone (3a) Pro care urcă la 1240 LUX, ceea ce este fantastic pentru un smartphone de aproximativ 2000 de lei, poate chiar și sub acest prag dacă știi să cauți mai bine. Ocupăm locul 20 în clasament și ce-i drept nu depășește recordul recent bifat de Pixel 9a cu 1821 LUX (locul 3), dar depășește toate smartphone-urile mid-range anterioare și multe, multe flagship-uri!
Ca detalii tehnice, telefonul are ecran AMOLED de 6.77 inch (vs. 6.7 inch 2a Plus), panou cu HDR10+, luminozitate de 1300 nits maxim (HBM) sau 3000 nits în peak la conținut HDR. Avem raport corp-ecran de 88% care comparat cu 87.7% pe A56 nu pare uriaș, dar muchiile sunt mai înguste - ajută la această percepție și varianta pe negru de la noi. Un Pixel 9a are 83.5% screen to body ratio.
Personalizarea este la ea acasă și legat de rata de refresh, avem aici 120Hz cu modurile Dynamic, High (120Hz) sau Standard la 60Hz. În setări avem și bifa HDR, opțiuni AOD, contrast culori, Night Light, tonuri culori, cât și opțiune de luminozitate adaptivă.
Un ecran spectaculos pentru un model "a" de la Nothing și chiar am fost surprins de luminozitate în special.