Nokia XR21 review detaliat în limba română (Evaluare Mobilissimo) (Introducere, Design, Display)

3.591 ori
<b>Nokia XR21 review detaliat în limba română (Evaluare Mobilissimo) </b>Din partea celor de la HMD Global a sosit pe parcursul anului 2023 și smartphone-ul robust numit Nokia XR21, un upgrade destul de important pentru modelul XR20 lansat în august 2021, asta dacă facem o comparație la nivel de dotări

Introducere

Din partea celor de la HMD Global a sosit pe parcursul anului 2023 și smartphone-ul robust numit Nokia XR21, un upgrade destul de important pentru modelul XR20 lansat în august 2021, asta dacă facem o comparație la nivel de dotări și look. 

Nu am mai avut de mult timp pe mână un asemenea telefon rugged, dar iată că finalul de an îmi rezervă șansa de a-l testa și la prima vedere îl văd ca pe smartphone-ul pentru care toate grijile dispar, fie că îl scapi pe jos sau în apă, știi că va supraviețui și pentru asta plătești până la urmă. Nokia XR21 costă de la 2384 de lei pe plan local și îl vom descoperi în recenzia ce urmează.

De asemenea, aș menționa și faptul că XR21 este unul dintre primele telefoane care se produce acum în Europa, din noua eră HMD Global. 

Design Nokia XR21

Design robust, extra rezistent

Nokia XR21 este un telefon robust în adevăratul sens al cuvântului, iar asta se observă la prima vedere. Ca design, look-ul de telefon robust este vizibil de la prima vedere, poate nu atât de masiv precum arată alte modele din clasa sa, dar abordarea rugged este bifată. Asta înseamnă un corp mare și gros (231 grame, 10.5 mm) și muchii groase în jurul ecranului. Nu câștigă bile albe pentru raportul corp-ecran, de doar 77%. 

Video-review Nokia XR21, secțiunea Design

Vei avea senzația că este un telefon deja echipat cu o husă și este cam lung. Vine cu un buton power plat și adâncit care ți-ar putea da ceva bătăi de cap inițial. Ca rezistență, Nokia XR21 are certificare militară MIL-STD-810H și IP68, IP69K, astfel că va rezista la șocuri, căzături pe beton, temperaturi extreme, praf, nisip și desigur apă.

În componența sa, telefonul are elemente din aluminiu reciclat, iar la exterior avem o carcasă din policarbonat. Îl vei găsi pe verde sau negru, iar ediția specială fabricată în Europa vine pe nuanța Frosted Platinum care arată neașteptat de bine, doar că este produsă în ediție limitată de 30 de unități. 

De asemenea, mai trebuie precizat faptul că Nokia XR21 vine cu două butoane fizice extra, unul roșu plasat sus căruia îi poți asocia orice funcție/aplicație dorești, inclusiv SOS. Mai apare și al doilea buton în stânga care la fel poate fi personalizat pentru a activa funcții la orice apăsare, dublă apăsare sau pentru momentul în care faci o apăsare prelungită. Ar fi bun pentru a aprinde lanterna bliț de exemplu. 

Apropo de unboxing, aici vei avea o cutie din carton reciclat, în care descoperi destul de puține accesorii. Ai doar cablul de alimentare/transfer date de la USB-C la USB-C, cheița SIM plus un manual de utilizare. Nici urmă de husă sau încărcător din păcate.

Display Nokia XR21

Este suficientă luminozitatea?

Principala metodă de interacțiune este display-ul pe Nokia XR21 și lucrăm cu un panou interesant, deși nu știu dacă ar fi fost nevoie de 120Hz pe așa telefon. Atât este rata de refresh oferită, iar ecranul IPS LCD de față are 6.49 inch, rezoluție FHD+ de 2400 x 1080 pixeli, densitate de 406 ppi și beneficiază de protecție Gorilla Glass Victus. Așa cum spuneam mai sus, raportul corp ecran este de 77%. 

Video-review Nokia XR21, secțiunea Display

Muchiile sunt groase din orice unghi l-ai privi și au rolul de a evita atingerile accidentale. Cel mai mult ne interesează luminozitatea, iar în acest sens am scos luxmetrul din dotare și am măsurat 402 LUX. Rezultatul este cam dezamăgitor dacă mă întrebați pe mine, în ideea în care un telefon robust trebuie să compenseze la capitole precum luminozitate dacă nu prin procesorul de top.

Test Luminozitate ecran

  • 1.realme GT 7 Pro2400 (LUX)
  • 2.Google Pixel 9 Pro XL1906 (LUX)
  • +
  • 456.Nokia XR21402 (LUX)
  • 457.Sony Xperia Z3401 (LUX)
  • 458.DOOGEE Y200401 (LUX)
  • 459.Motorola One Action401 (LUX)
  • 460.Allview X3 Soul Style400 (LUX)
  • 461.Motorola Moto G5 Plus400 (LUX)
  • 462.Allview X4 Soul Vision400 (LUX)
  • 463.Allview X4 Soul Infinity Plus400 (LUX)
  • 464.Huawei Honor View 20399 (LUX)

Suntem la nivel cu telefoane de acum mulți ani și scorul pare neînsemnat dacă ne uităm la Google Pixel 8 Pro care a atins 1721 LUX la testele noastre. Trecând peste acest aspect, ecranul este un IPS tipic și are unghiuri de vizualizare bunicele. 

În zona de setări vei găsi slider-ul de luminozitate, opțiunea Luminozitate Adaptivă și poți regla și balansul de alb. Sunt și opțiuni utile lockscreen, precum double-tap to wake, lift to check, sau At a Glance. Ai și dark theme, poți ajusta dimensiunea textului iar la refresh rate fie selectezi standard 60Hz fie Adaptiv 120Hz. 

Totodată, pentru cei care folosesc telefonul cu mânuși, există o opțiune care îmbunătățește sensibilitatea la atingere. 

  • 1234
Nokia XR21
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×