În această vară am avut ocazia să testez ineditul telefon Mstar S700. Inedit prin prisma preţului şi a dotărilor sale de calitate, evident. Acesta este un smartphone cu preţ accesibil, care are specificaţii la nivel de flagship de an 2014, plus Lollipop la bord ca bonus. Şi scannerul de amprente iese în evidenţă aici.
Noi am prins acest model la Gearbest la preţul de 137 de dolari, dar el fluctuează, gravitând uneori peşte şi uneori sub 150 de dolari, dar nu cu mult. Taxele de livrare în România au fost de 138 de lei, deci preţul rămâne accesibil. Mstar este un brand al companiei Lihua din Hong Kong, firma pornită în 2002. Brandul de telefoane Mstar a apărut în februarie 2015.
În ce priveşte designul, acest terminal măsoară 8.8 mm în grosime şi cântăreşte 173 de grame. Diagonala sa este de 5.5 inch, iar acest model este cu 1 gram mai greu decât un iPhone 6 Plus. El este şi mai subţire decât LG G4, care măsoară 9.8 mm în grosime şi decât HTC One M9, care măsoară 9.6 mm în grosime. Ca look el aminteşte de un Meizu şi un Huawei P8, cu un spate de Galaxy Note parcă.
Terminalul da senzaţia că e mai uşor în mâna utilizatorului, decât scrie pe hârtie. El are un spate soft touch fabricat din plastic, iar panoul frontal da senzaţia de edge to edge. Evident, nu toată zona din sticla e şi ecran, că la Huawei P8. În realitate marginile ecranului sunt destul de groase pentru pretenţiile de design ale lui 2015.
În zona frontală se află camera selfie, senzori, difuzorul pentru convorbiri şi butoanele capacitive, în vreme ce în spate găsim camera principală cu blitz LED, scannerul de amprente şi difuzorul. Odată capacul spate înlăturat (destul de greu de altfel), vom da peste un slot microSIM şi unul SIM standard, plus un slot microSD şi o baterie înlăturabilă.
În zona superioară se află jackul audio şi portul microUSB, iar jos avem microfonul. Terminalul adoptă o ramă metalică solidă, are o aderență bună şi poate chiar fi utilizat ușor cu o singură mână. În stânga sa se află butoanele de volum şi cel On/Off, cu feedback OK, dar amplasare ciudată pentru butonul Power, care de regulă e în dreapta.
Per total acest model are un design solid şi arătos, mai ales având în vedere preţul accesibil. În ce priveşte hardware-ul, smartphone-ul aduce un display IPS LCD de 5.5 inch, cu rezoluţie de 1280 x 720 pixeli, plus un procesor MediaTek MT6752 octa core de 1.7 GHz (64 bit). Tot la bordul lui Mstar S700 se află şi 2 GB RAM, GPU Mali T760, 16 GB stocare şi slot microSD.
În spate avem o cameră de 13 MP, iar în faţă una de 5 MP. În ce priveşte conectivitatea, beneficiem de LTE, două slot-uri SIM cu dual standby, GPS, Bluetooth 4.0, WiFi b/g/n/ac, iar senzorii sunt cel de amprente, de luminozitate, proximitate şi G Sensor. Bateria este o unitate de 3000 mAh, care la testul nostru de playback video HD în buclă, cu WiFi pornit şi luminozitate la 50% ne-a oferit 5 ore şi 55 de minute de playback, performanță bună doar dacă avem în vedere preţul.
Suntem sub HTC One M9, care atinge 6 ore şi 9 minute, dar peste Huawei P8 Lite, care atinge 5 ore şi 25 de minute. Suntem şi în zona lui HTC One M7, care atingea în jur de 5 ore şi 30 de minute, dacă îmi amintesc eu bine. Am realizat şi un test în PCMark, care simulează utilizarea continuă, cu WiFi pornit şi luminozitate la 200 LUX. În acest test am atins 4 ore şi 58 de minute, fiind peste HTC One M9, care atinge 4 ore şi 57 de minute, dar şi peste Amazon Fire Phone, care atinge 4 ore şi 38 de minute.
OnePlus One ne depăşeşte, dar nu cu mult, atingând 5 ore şi 15 minute. Încărcarea necesită 2 ore şi 45 de minute, folosind un încărcător de 5V/1.5A. Stăm mai bine decât Leagoo Lead 1, care are nevoie de 3 ore, dar mai rău decât Huawei P8 Lite, care are nevoie de 2 ore şi 41 de minute. În schimb OnePlus One sta mult mai bine, cu 1 oră şi 15 minute.
La drept vorbind performanța bateriei nu impresiona dacă nu aveam şi preţul foarte bun ca variabilă aici. În zona de Setări avem funcţia Standby Intelligent Power Saving, care va permite să dezactivaţi WiFi-ul în mod Standby. O altă opţiune de tip Power Saving este On/Off pentru Battery Saver, care reduce performanța şi limitează vibraţiile, traficul de date în fundal şi sincronizările.
Trecem la acustică, unde ne întâmpină difuzorul singular din spate. Playerul muzical vine cu o interfaţă minimalistă şi este o aplicaţie standard în mare. La ascultarea de melodii am avut parte de un volum ridicat, iar basul a fost OK, sunetul clar şi vocea de calitate. Per total difuzorul s-a comportat bine. Egalizatorul este cel stock, cu 5 canale şi setări legate de genuri muzicale.
Există puţină distorsionare la volum maxim, totuşi. Căştile oferite la pachet au construcţie solidă sunt fabricate din plastic şi au un fir destul de gros. Remarcăm şi telecomanda mare a căştilor, iar accesoriul oferă o experienţă comodă, volum ridicat, sunet clar şi note înalte bune. Basul nu prea străluceşte la căşti. Radio-ul FM vine sub forma unei aplicaţii stock, cu obişnuitele funcţii Speaker şi Record.
Am realizat şi testul cu decibelmetrul, atingând o discrepanţă mare între valoarea din spate 89.2 dBA şi cea din faţă, 79.9 dBA, semn că difuzorul e acoperit serios pe o suprafaţă plată. Volumul e impresionant, fiind peste Galaxy S6 cu puţin, în condiţiile în care acel telefon atinge 89 dBA fix. Am depăşit şi HTC One M9, cu ai săi 86.9 dBA şi iPhone 6 Plus, cu ai săi 83.8 dBA.
Acustica e de calitate, iar în zona de Setări avem şi funcţii Sound Enhance, precum BES Audio Enhance special pentru difuzor şi căşti. Există şi BES Surround şi opţiunea High Quality BT Music. Trecem acum la display, un panou de 5.5 inch, cu rezoluţie de 1280 x 720 pixeli, densitate de 320 ppi şi panou OGS IPS LCD. Playerul video este aici galeria, iar experienţa vizual implica culori destul de reci (în sensul bun), luminozitate bună, contrast OK şi unghiuri largi de vizualizare. Pixelii sunt de tip RGB Stripe.
La testul cu luxmetrul am atins 390 de LUX, depăşind telefoane ca Huawei Honor 6, cu ai săi 383 LUX sau HTC One M9, cu ai săi 362 LUX. Suntem sub OnePlus One, are atinge 404 LUX, dar şi puţin sub HTC Desire 820, care atinge 396 LUX. În zona de Setări avem opţiunile pentru luminozitate, cu menţiunea că nu există o diferenţă prea mare între luminozitatea dată la maxim şi la minim.
Există aici şi funcţia Adaptive Brightness, care optimizează luminozitatea pentru lumina disponibilă. Alte opţiuni oferite sunt mărimea fontului, calibrarea G Sensor şi a senzorului de proximitate, dar şi S View cover. Trăgând linie, putem spune că ecranul este unul de calitate şi nu avem obiecţii legate de el. În ce priveşte cameră, primim un senzor de 13 MP cu blitz LED şi un senzor frontal de 5 MP.
Camera nu se activează chiar lent, fiind destul de rapidă şi am remarcat că deşi telefonul rulează Lollipop, nu primim interfaţa stock a camerei, ci mai degrabă o versiune personalizată din KitKat. În stânga ecranului se află modurile de captură: Normal, Live Photo, Face Beauty, Panoramă şi Multi Angle. În zona superioară găsim funcţii că HDR, Gesture, opţiuni pentru blitz şi shortcut către camera frontală.
În zona inferioară se află filtrele, iar apoi printre setări găsim: GPS, expunere, scene, balans de alb, claritate, nuanţa, saturare, luminozitate şi contrast. Şi lista continuă cu Anti Flicker, Voice Capture, Face Detect, Smile Shot, Auto Scene Detect, Self Timer, Continuous Shot, mărimea fotografiei (13 MP, 8 MP sau 5 MP), preview (Full sau 4:3), ISO până la 1600 şi Face Beauty (forma, înlăturare riduri, albire).
În secţiunea video avem opţiuni precum reducere a zgomotului, stabilizare electronică, microfon, mod audio, Time Lapse Interval, calitate video (fine, high şi altele mai scăzute). Camera suporta zoom până la 4X, zoom destul de lent de altfel. Focalizarea este lentă şi la fel şi realizarea capturii foto. Fotografiile arată mai rău pe ecranul telefonului decât pe PC, am remarcat.
Trecem la galerie, realizată într-o zi însorită de iulie, cu menţiunea că avem şi câteva capturi realizate la interior, ce au culori bune, detalii clare şi un uşor gloss. Afară fotografiile au fost iniţial albicioase, iar HDR-ul a ars primele cadre. Panorama are o rezoluţie nu foarte impresionantă, de doar 3488 x 464 pixeli. Culorile fotografiilor sunt realiste, iar selfie-ul arată bine, camera de 5 MP generând culori bune, o textură OK a pielii şi un cer care arată bine.
În bătaia soarelui camera principală a făcut faţă fără probleme. Imaginile sunt clare, poate prea bine iluminate unele dintre ele. Prim planurile arată bine, cele cu flori mai ales şi avem şi o expunere, balans de alb şi focalizare OK. La zoom în pe o fotografie vom observa că detaliile se văd OK. Textura cadrelor cu graffiti a fost bună şi din nou subliniez că imaginile cu flori au ieşit bine.
Surprinzător de puţine capturi au fost arse chiar şi în acea zi toridă. HDR-ul cu acea statuie a arătat bine şi o menţiune necesară la acest telefon este să avem grijă unde şi cum focalizam, pentru că expunerea se schimbă imediat ce apăsam pe ecran. Pe finalul sesiunii foto, am realizat şi capturi într-o zonă umbroasă, unde apa şi copacii au avut o textură bună.
Aş spune că Mstar S700 s-a comportat admirabil având în vedere preţul plătit, cel puţin în zona foto. Captura video se realizează la rezoluţie Full HD, frame rate de 30 FPS şi bitrate de 17 Mbps. Formatul este 3GPP, din păcate. Primul clip aduce o stabilizare slabă, schimbare OK a expunerii şi culori realiste. Claritatea este bună, dar există puţină pierdere a focalizării.
Clipul doi aduce iar pierdere a focalizării, culori realiste şi claritate bună. Nivelul de detaliu e rezonabil şi sincer vorbind am văzut 3GPP-uri care arătau mult mai rău. Clipul 3 e puţin cam prea albicios, dar are nivel rezonabil de detaliu la zoom. Am remarcat la această cameră tendinţa de a supracompensa în zonele întunecate cu o expunere prea mare.
În afară de pierderea de focalizare, şi filmarea este OK pentru preţ. Editarea se face cu o serie de opţiuni stock, printre care şi filtre, rame foto, crop, mirror etc. La testul de performanţă, am atins o temperatură de 45.2 grade Celsius, după 15 minut de jucat Riptide GP2, deci telefonul se supraîncălzeşte şi asta se cam simte.
Browserul web nu este foarte rapid, iar tastatura stock virtuală din Lollipop este comodă şi bine spaţiata. Pe partea de telefonie avem un sunet clar, volum nu foarte ridicat, dar semnal OK. Nu există anulare a zgomotului de fond aici. Trecând la benchmark-uri, am comparat Mstar S700 cu Allview P6 Qmax şi HTC Desire 820. Bătălia se da între un octa core MediaTek MT6752, cu un octa core MediaTek MT8392 şi un octa core Snapdragon 615, toate cu 2 GB RAM.
Iată rezultatele:
Mstar S700 câştiga 5 din 11 dueluri şi se pare că îl trag în joc browserul şi GPU-ul. Terminalul nu suferă de lag şi rulează jocuri că Riptide GP2 fără probleme, în afară de creşterea temperaturii. În ce priveşte platforma de la bord, S700 rulează Android 5.0 Lollipop, cu unele mici modificări, precum interfaţa camerei de exemplu. Avem parte de multitasking sub formă de carusel, widgeturi stock şi o zonă dropdown în două drepte (notificări şi Quick Settings).
Şi zona de Setări e stock Android 5.0, iar scannerul de amprente e singura opţiune insolită aici. El implică un senzor de 508 DPI, are un setup rapid şi permite o deblocare rapidă a telefonului prin plasarea degetului pe spatele handsetului. Mstar a promis deblocarea în doar o secundă şi pot confirma că senzorul e rapid. Puteţi înregistra până la 5 amprente în memorie.
Alte opţiuni includ şi Gesturile, precum dublu tap pentru a activă ecranul din standby şi posibilitatea de a desena diferite litere pe ecran pentru a activa anumite aplicaţii. Avem şi veşti bune şi anume faptul că nu avem bloatware pe acest model. Lista de aplicaţii preinstalate include strictul necesar: calculator, calendar, File Manager, Gmail, Maps, Sound Rec, iar suita Play pare a lipsi, evident în afară de Play Store.
Puţine aplicaţii au Material Design aici. Şi acum iată şi verdictul pentru Mstar S700!
Aspectele Pro sunt:
- preţul foarte accesibil
- scannerul de amprente rapid
- cameră bună pentru preţ
- volum ridicat
- ecran luminos
- design solid
- fără bloatware
- Lollipop la bord
Şi aspectele Contra:
- timpul de playback video putea fi mai bun
- amplasarea neobişnuită a butonului On/Off
- supraîncălzirea
- încărcarea lungă
- browser lent
Mstar S700 primeşte un 9 pentru design, un 8.9 pentru hardware şi un 9.6 pentru OS şi UI. Adăugăm şi un 10 special pentru preţ şi facem media, obţinând un foarte bun 9.37 din 10 pentru primul telefon Mstar testat la Mobilissimo.ro. El este o alternativă solidă pentru HTC Desire 820, are un scanner rapid de amprente şi la sub 200 de dolari este o ofertă imbatabilă. Designul a fost în special o surpriză plăcută.
Puteți comanda telefonul de aici.
Mstar S700 Review