2016 s-a încheiat, dar telefoanele reprezentative din ultimele 365 de zile continuă să sosească. E păcat că acest Motorola Moto Z a debutat la noi în ţară de abia în decembrie, pentru că e un terminal excelent, ce ar fi meritat o perioadă mai lungă să se afirme, înainte să îl acopere valuri de noi lansări la început de 2017. E şi primul smartphone cu modularitate implementată coerent, nu bâlbâit şi bâjbâit ca la LG G5.
Proiect al Motorola, cu tutelaj, supraveghere şi finanţare Lenovo, Moto Z a sosit în România în exclusivitate prin Orange România, care îl vinde la preţul de 564 de euro. Îl puteţi cumpăra de la acelaşi operator şi cu abonament Orange Me 42 la 227 de euro. Terminalul reprezintă şi o premieră pentru noi, fiind cel mai subţire smartphone testat la Mobilissimo.ro, mulţumită unei talii de doar 5.2 mm.
Vine în combinaţii de culori negru/gri, negru/auriu rose, negru/auriu şi alb, iar modulele i se pot ataşa în spate prin pini şi magnetism. Ele includ un modul foto Hasselblad, difuzoare JBL, baterie Incipio Power Pack, proiector şi nişte Style Shells arătoase, ele primind deja clipuri hands on de la noi luna trecuta. Hai să vedem ce poate acest telefon modular ultra-subţire!
Masculul alfa al designurilor din 2016
Se puteau găsi o mie de glume despre Moto Z dacă avea un design neinspirat, inclusiv să zicem că provoacă un "Zzzzzz" de somn dacă nu arată bine. Din fericire nu e cazul de aşa ceva şi Motorola dovedeşte că îşi păstrează blazonul de companie care a inventat telefonul mobil totuşi. Ei au reuşit în anul 2016 să ofere tehnologie de vârf pe un terminal cu o talie de doar 5.2 mm, sub tutelajul şi cu finanţarea Lenovo.
Rezultatul e fantastic ca dimensiuni, un smartphone cu ecran de 5.5 inch şi cântărind doar 136 de grame, ceea ce e cu adevărat uimitor. La aşa o diagonală ne-am obişnuit să vedem şi telefoane de 160 sau 170 de grame, deci ce avem aici e cu adevărat impresionant. Fabricat din aluminiu şi oţel inoxidabil, Motorola Moto Z e construit foarte solid şi deşi camera iese în relief mult, asta se rezolvă cu un Style Shell aplicat în spate.
Singurul aspect care strică atractivitatea acestui model ar fi scannerul de amprente frontal, pe care l-am găsit inestetic şi pe Moto G4 Plus de altfel. În spate se află două ferestre din sticlă ce permit realizarea unei conectivităţi fără picaje sau Antennagate-uri, iar tot spatele are şi tendinţa de a se murdări uşor şi a atrage amprente.
În plus, handsetul e puţin alunecos, dar problema cu amprentele şi alunecarea dispare odată cu ataşarea capacului spate oferit la pachet. De remarcat şi că deşi e zvelt, Moto Z e totuşi un phablet, un telefon lung şi lat, nu chiar uşor de folosit cu o singură mână. Are butoane comode lateral, dar sunt cam uşor de încurcat între ele, mai ales cel volum jos cu Power.
În față avem un panou din sticlă uşor curbat pe margini şi la pachet cu telefonul vine şi o husă bumper cu protecţie pentru muchii. Acest smartphone e o realizare tehnologică, o realizare şi la capitolul design şi o evoluţie binevenită pe piaţa oarecum stagnantă a ultimilor ani, în care inovaţia se rezumă la a curba sticla şi atât.
Fără compromisuri, deşi modulele erau gata să compenseze
Cred că nu se supăra nimeni dacă Motorola făcea nişte compromisuri şi oferea un hardware mai apropiat de midrange pe Moto Z, pentru a compensa apoi cu module, evident si cu preţ mai mic pentru handset. În schimb, ei au preferat să ofere pachetul complet, cel de flagship de prima jumătate a lui 2016 şi în ciuda faptului că două aspecte sună modest pe hârtie, ele livrează din plin.
Camera de 13 MP e teoretic modestă pentru un flagship, dar în realitate produce rezultate excelente, în vreme ce bateria de 2.600 mAh pare a avea o capacitate foarte scăzută pentru un model cu ecran de 5.5 inch, dar în realitate oferă un timp de funcţionare excelent. În rest, cei 4 GB RAM în tandem cu procesorul Snapdragon 820 oferă suficientă putere de procesare pentru o performanţă de flagship de an 2016.
Informații Generale- Data anunțării:
- Iunie 2016
- Disponibilitate
-
Disponibil cu preț începând de la 2,526.68 lei
- Sistem de operare
-
Android
- CPU
-
Dual-core 2.15 GHz + Dual-core 1.6 GHz
- Chipset
-
Qualcomm Snapdragon 820
- Senzori
-
Accelerometru, senzor de proximitate, giroscop, compas
Display- Rezoluție
-
2560x1440pixeli
- Protecție Ecran
-
Corning Gorilla Glass 4
Camera- Camera Principală
-
13megapixeli
- Caracteristici Video
-
1080p@30fps, 1080p@60fps, 2160p@30fps, HDR
- Caracteristici Foto
-
autofocus, bliț dual, geo-tagging, deschidere f/1.8, detectare față, HDR, panoramă, telemetru laser
- Camera Frontală
-
5megapixeli
Memorie- Slot Card
-
microSD, până la 256 GB ★ Cumpără un card de aici!
Multimedia- Mesaje
-
SMS, MMS, Email, Push Email
- Formate audio redare
-
.mp3, .wav, .eaac, .flac
- Formate video redare
-
.mp4, .h264
Rețele- Rețea 2G
-
GSM 850, 900, 1800, 1900
Conectivitate- Viteză conexiune
-
HSPA, LTE
- WLAN
-
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
Diverse
Detalii smartwatch
Ecranul AMOLED Quad HD livrează exact ce ne aşteptăm de la el, claritate şi luminozitate, dar şi culori bune, iar pe partea de conectivitate suntem complet acoperiţi, inclusiv cu port USB Type-C şi adaptor USB Type-C to 3.5 mm la pachet, pentru a suplini lipsa de jack audio. Avem şi 64 GB stocare, slot microSD şi dacă ar fi neapărat să fiu cârcotaş, cred că totuşi camera selfie a fost lovită de un acces de modestie de la Moto.
În mare un hardware pe măsură aşteptărilor.