Motorola a lansat pe 24 februarie la nivel global flagship-ul Motorola Edge 30 PRO, un rebranding pentru Motorola Edge X30 cel din China, telefon care inaugurase procesorul Snapdragon 8 Gen 1 încă din decembrie 2021. Al treilea flagship al seriei Motorola Edge, după Motorola Edge+ şi Edge 20 Pro vine burduşit cu noutăţi, în cantitate mult mai mare decât predecesorii săi.
Acolo unde Edge+ propunea o cameră de 108 MP şi ecran ultra curbat, iar Moto Edge 20 Pro prima cameră periscopică pentru Moto, Motorola Edge 30 PRO vine cu suport pentru stylus, camera selfie de 60 MP, două camere de 50 MP şi un Ready For gata de productivitate. Are şi difuzoare stereo, un spate cu nuanţă specială şi modul de camera oval, dar şi baterie cu încărcare la 68W. Motorola pare a fi acoperit tot ce vrea publicul, mai puţin nevoia de zoom. Văd tot mai des un pas în spate la acest capitol, producătorii preferând că a treia cameră să fie cea Macro sau Bokeh.
Pentru noi acest telefon e primul contact cu procesorul Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 şi suntem tare curioşi să vedem dacă spargem milionul de puncte în AnTuTu. E şi prima oară când văd Android 12 implementat în acest mod, cu o zonă Quick Settings ce ar trebui să fie etalon pentru alţi producători, cu un look de dashboard smart home de la care şi Google poate învăţa. Dar să nu ne ante pronunţam şi hai să înceapă recenzia!
Şi nu uitaţi că telefonul costă 3.999 lei în România, iar cei care achiziţionează un Moto Edge 30 PRO până pe 8 martie 2022 au parte de serviciul de garanţie Moto Care 3 ani, cu protecţie împotriva accidentelor. Oferă şi două remedieri ale produsului, inclusiv la nivel de ecran.
O nouă abordare pentru Moto, dar oare cea corectă?
Pe hârtie o nuanţă de albastru aici, dar telefonul e mai degrabă verzui, în bătaia luminii. Are spate mat din sticlă, unul foarte rotunjit şi a cărui rotunjime continuă şi pe muchie, ba chiar Moto se laudă că a pus şi primul cititor de amprente curbat aici. E în butonul Power. Rama e din plastic, ecranul e plat şi telefonul e foarte alunecos. Nu îl ajuta la ergonomie nici butoanele Power şi de volum puse prea sus pentru a fi la îndemână.
Telefonul e plăcut la vedere, solid construit, iar priza e mai bună cu husa de la pachet aplicată. Spatele nu atrage amprente şi grăsime şi avem şi ceva protecţie contra stropirii. Modulul oval de cameră îi adăugă nişte personalitate. Sticla din spate nu atrage amprente şi grăsime, o ajuta nuanţa cred. Terminalul cântăreşte 196 de grame şi măsoară 8.79 mm, nu e din cale afară de masiv şi dacă nu ar fi aşa alunecos, ar fi chiar manevrabil.
Fata de alte flagshipuri are doar certificare IP52 şi nu IP68, deci rezistă doar la stropire. Pe lângă nuanţa Cosmos Blue pe care o avem noi, smartphone-ul se mai găseşte şi pe culoarea Stardust White. Dacă eraţi curioşi, are protecţie Gorill Glass 3 în fața şi Gorilla Glass 5 în spate. Aş mă preciza şi ca muchiile ecranului sunt destul de subţiri şi că sunt impresionat ce mic e orificiul din ecran pentru camera selfie de 60 MP.
E şi bine construit, nu da senzaţia de fragilitate. Parcă arată mai mult a flagship decât Motorola Edge 20 Pro.
Cel mai mare refresh rate dintre flagshipurile lui 2022 până acum
Motorola Edge 30 Pro are ca şi predecesorii săi un panou OLED de 6.7 inch şi rămâne tot la rezoluţie Full HD. De fapt avem un panou pOLED de 6.7 inch, cu rezoluţie de 2400 x 1080 pixeli, refresh rate de 144 Hz şi suport HDR10+. Are protecţie Gorilla Glass 3 şi muchii înguste, nu prea curbate, mai ales dacă ai ca reper un Motorola Edge+, care era ultra curbat.
Afişează un miliard de nuanţe şi oferă touch sampling rate de 360 Hz pentru gameri. Cum e panoul? În sfârşit foarte luminos, după câteva telefoane Motorola care au suferit la acest capitol. Are negru adânc, contrast excelent şi culori foarte vibrante. Unghiuri largi şi Call of Duty Mobile şi sezonul 1 de Vikings Valhalla arată delicios aici. La peste 640 de LUX te poţi uita la el şi la soare fără probleme.
Test Luminozitate ecran
1.realme GT 7 Pro2400 (LUX)
2.Google Pixel 9 Pro XL1906 (LUX)
+
132.Motorola Edge 30 Pro 5G648 (LUX)
133.ASUS ZenFone 7 Pro646 (LUX)
134.realme 7 Pro644 (LUX)
135.Xiaomi Mi 11 Ultra644 (LUX)
136.OPPO Find N 5G641 (LUX)
137.Motorola Moto Z2 Play640 (LUX)
138.Nokia 9 Pureview639 (LUX)
139.Motorola RAZR 5G639 (LUX)
140.Xiaomi Mi 10 Lite 5G637 (LUX)
Pixelii au aranjament Pentile Matrix, iar cei 648 LUX atinşi la testul nostru de luminozitate plasează telefonul peste Motorola Edge 20 Pro, care avea 581 LUX, dar şi peste ASUS ROG Phone 5s, Galaxy S21 şi S21+. E sub Huawei P50 Pro şi iPhone 13 Pro, dar şi Galaxy S22+. Ecranul are şi reglaje de culoare (mai cald sau mai rece), de refresh rate, luminozitate, font, mărime afişaj şi altele de genul.