A existat o tabără destul de puternică de posesori de modele iPhone care au strâmbat din nas atunci când Apple a lansat iPhone 6 şi 6 Plus şi a făcut trecerea la diagonale superioare. Acea tabără a stat în umbră, a fermentat dispreţul pentru diagonalele mari şi aştepta revenirea marelui iPhone mic, ce avea să vină într-o bună zi ca învierea lui Jon Snow în Game of Thrones. Acel moment a fost în martie 2016, când a debutat iPhone SE, aprinzând privirea şi imaginaţia celor ce vor un "telefon mic şi de calitate".
Avem de-a face cu un smartphone cu ecran de 4 inch şi performanță de top, ceva ce nu găsim în ecosistemul Android. iPhone SE costă 2.198 lei la Marketonline.ro şi a fost subiectul unei farse de 1 aprilie la Mobilissimo.ro, dar de această dată îl avem pe bune, serios, chiar e cel real acum.
Şi nu orice variantă, ci chiar cea rose gold!
Mâinile mici jubilează
iPhone SE e identic cu iPhone 5s ca dimensiuni, vă spun asta din start. Cele două sunt foarte uşor de confundat, dacă nu ar fi nuanţa rose gold să le separe. Telefonul cel nou vine pe argintiu, auriu, space gray şi auriu rose, iar el măsoară 7.6 mm în grosime şi cântăreşte 113 grame. Asta îl face teoretic cu un gram mai greu decât iPhone 5s.
Cele două modele au fix aceeaşi lungime şi lăţime, plus construcţie metalică unibody. Corpul lui iPhone SE e fabricat din aluminiu, minus zona frontală, unde se află un panou din sticlă, sau spatele, unde sus şi jos se află un panou din sticlă sau ceramică. Acest telefon cu ecran de 4 inch are construcţie solidă, e foarte comod şi are o aderență excelentă.
Utilizarea cu o singură mână e perfectă, dar pentru cineva care vine de la un phablet poate părea o "jucărie", mult prea uşor de scăpat din mână şi având nevoie disperată de o husă care să îl facă mai uşor de apucat. Am remarcat şi că muchiile drepte nu sunt la fel de plăcute la atingere cu degetele precum cele rotunjite de pe iPhone 6.
Butoanele sunt comode şi familiaritatea rămâne cuvântul cheie aici, dacă aţi mai folosit vreodată un iPhone cu ecran de 4 inch. În plus, pot spune că handsetul arată chiar elegant pe auriu rose.
Cel mai bun ecran de 4 inch, cu o mică hibă
Datele problemei sunt aici cam ca la iPhone 5 şi 5s pentru că primim un ecran de 4 inch cu fix aceeaşi rezoluţie, de 640 x 1136 pixeli. Nu avem parte de 3D Touch în cazul iPhone SE, iar panoul este un IPS LCD cu iluminare LED. Acest ecran oferă un contrast ratio de 800:1, are muchii destul de groase pentru pretenţiile anului 2016 şi adoptă standardul full sRGB.
Protecţia oleofobică ţine departe KFC-ul şi jeleurile de ecran. Atunci când am privit clipuri pe YouTube sau obişnuitul nostru clip de test pe acest ecran, nu am observat nimic în neregulă, beneficiind de luminozitate bună, culori foarte bine calibrate şi unghiuri largi de vizualizare. Ba mai mult decât atât, în soare ecranul se comportă excelent şi are un contrast bun.
Test Luminozitate ecran
- 1.Google Pixel 9 Pro XL1906 (LUX)
- 2.Google Pixel 91753 (LUX)
- +
- 301.Apple iPhone SE479 (LUX)
- 302.ASUS ZenFone 5z (ZS620KL)479 (LUX)
- 303.Sony Xperia XA2478 (LUX)
- 304.Huawei Mate 20 Pro478 (LUX)
- 305.Razer Phone 2478 (LUX)
- 306.Sony Xperia 5 II478 (LUX)
- 307.HMD Pulse Pro478 (LUX)
- 308.Samsung Galaxy S6475 (LUX)
- 309.Nokia 8 Sirocco475 (LUX)
Pixelii sunt de tip RGB Stripes şi problemele au apărut la testul cu luxmetrul. Aici am descoperit că zona superioară a ecranului e mai gălbuie şi oferă doar 266 LUX, în vreme ce porţiunea mediană şi de jos atinge 479 LUX, un rezultat bun de altfel. Poate de aceea vrea Apple să treacă la OLED... În fine, luând în calcul doar luminozitatea cea mare, am depăşit OnePlus 2 şi Lenovo Vibe X3, dar am fost sub Huawei P9.
În zona de Setări avem reglaje pentru luminozitate, mărimea textului şi Night Shift. Această funcţie a sosit odată cu iOS 9.3 şi face că ecranul să afişeze culori mai calde, pentru a nu afecta secreţia de melatonină şi implicit somnul utilizatorului. Gadgeturile au o lumină rece de obicei, care ne face să nu dormim bine după ce le folosim, iar lumina caldă declanşată de Night Shift e benefică.
Avem şi un slider pentru temperatura culorii aici. Per total acesta e un ecran bun, dar lipsa de uniformitate a luminozităţii rămâne o problemă.