Huawei Mate 50 Pro review în limba română (Evaluare Mobilissimo) (Introducere, Design, Display)

5.242 ori
<b>Huawei Mate 50 Pro review în limba română (Evaluare Mobilissimo)</b>La 2 ani distanţă de Huawei Mate 40 Pro iată că vine Huawei Mate 50 Pro, flagship-ul de toamnă al celor de la Huawei. Precedentul model a sosit într-o perioadă grea, toamna 2020, în plină pandemie şi l-am văzut prima dată într-o cameră cu oameni temători

Introducere

La 2 ani distanţă de Huawei Mate 40 Pro iată că vine Huawei Mate 50 Pro, flagship-ul de toamnă al celor de la Huawei. Precedentul model a sosit într-o perioadă grea, toamna 2020, în plină pandemie şi l-am văzut prima dată într-o cameră cu oameni temători, cu măşti pe faţă şi la distanţă socială mare. Acum suntem un pic mai relaxaţi şi punem mâna nu pe una, ci pe două variante de culoare ale lui Huawei Mate 50 Pro: neagră, cu spate din sticlă şi portocalie, cu spate acoperit cu piele vegană. Am poreclit versiunea portocalie "Garfield", culoarea amintindu-mi de celebrul motan şi spre deosebire de acea felină,  acest telefon se poate scufunda în apă fără probleme.

Huawei Mate 50 Pro

Are ca vedetă camera principală de 50 MP cu diafragmă cu deschidere variabilă, dar nu în doar 2 paşi precum Galaxy S9, ci în 10 paşi fizici, pe care îi gășiți în modul de fotografiere PRO (de la f/1.4, f/1.6, f/1.8,  f/2.0 , f/2.2, f/2.5, f/2.8, f/3.2, f/3.5, f/4). Avem și trepte de deschidere virtuală de la f/0.95 la f/16 . Are şi procesor Snapdragon 8+ Gen 1 4G, difuzoare stereo, ecran OLED luminos. A renunţat la decupajul pilula de pe Mate 40 Pro şi are acum breton... din nou. E şi mai gentil în curburile ecranului şi aduce nouă protecţie Kunlun, care... sparge nuci, conform unui viral. Beneficiază şi de zoom optic 3.5X pe camera tele şi de EMUI 13 peste Android 12, cu o funcţie Super HUB foarte utilă.

Huawei Mate 50 Pro

Leica a fost înlocuită cu XMAGE, nouă tehnologie avansată de procesare şi prelucrate foto a celor de la Huawei, iar Huawei AppGallery a trecut la nivelul următor, cu 3000+ aplicaţii româneşti. I-am pus şi GSpace şi avem acces la YouTube-ul clasic. Am testat diafragma cu deschidere variabilă la Bucureşti şi Timişoara şi am petrecut mai bine de o săptămână cu telefonul. Ce a ieşit vedeţi în recenzie!

Nu uitaţi că Mate 50 Pro porneşte de la 5999 lei şi aduce ca bonus o pereche de căşti FreeBuds Studio în perioada de precomanda. Se livrează de pe 1 noiembrie.

Design Huawei Mate 50 Pro

Mai manevrabil şi mai bine închegat decât predecesorul

Huawei Mate 50 Pro ne-a sosit la test în două versiuni, aşa cum am tot scris şi spus pe parcursul unboxing-ului şi recenziei video. Avem modelul negru, cu spate lucios din sticlă şi pe cel portocaliu cu spate acoperit cu piele vegană, un material ce imită pielea de fapt, dar o face foarte bine. Mă duce cumva cu gândul la LG G4, pe care l-am asemuit la vremea sa cu o minge de fotbal american.

Video-review HUAWEI Mate 50 Pro, secțiunea Design

Telefonul de faţă măsoară 8.5 mm în grosime şi cântăreşte 205 grame. Mulţumită spatelui din piele, dar şi faptului că e mai puţin lat şi curbat decât Mate 40 Pro, el este foarte uşor de manevrat şi comod de utilizat. Personal l-am găsit pe Mate 40 Pro prea lat şi prea curbat pe laturi, uşor alunecos. Mate 50 Pro are o ramă metalică solidă, cu o tentă de rose gold şi vine cu certificare IP68, care în cazul acesta îi asigură rezistența la scufundare în apă până la o adâncime de 6 metri timp de 30 de minute. Versiunile de culoare neagră şi argintie rezista la scufundări la adâncimi mai mici.

Butoanele sunt puse la îndemână şi aş zice că utilizarea cu o mână nu sare din schemă chiar de tot, deşi telefonul e per total destul de mare. Curbura ecranului e la un unghi mai mic decât Mate 40 Pro şi cu siguranţă mai mic decât Mate 30 Pro, care exagera, poate şi prin faptul că avea extra loc pentru ea, neavând butoane de volum fizice.

În spate mă frapează faptul că acest Mate nou nu are o cameră protuberantă, deşi e generos cu tehnologia şi senzorii avansaţi. Mă gândesc la camera periscop şi camera cu diafragmă cu deschidere variabilă.

Bretonul a polarizat deja multă lume şi el vine după un Mate 40 Pro cu pilula decupată în ecran pentru camera selfie. Şi Mate 30 Pro şi Mate 20 Pro au avut breton şi de Mate 20 Pro parcă se apropie acest model că design frontal. Trebuie să recunosc că bretonul începe să pară depăşit acum pe final de an 2022. Vreau să remarc şi faptul că inelul auriu al camerei de pe versiunea neagră contribuie cu o tuşă de eleganță, ca un accent auriu pe o sticlă de parfum de culoare închisă.

Construcţia e solidă, ba chiar versiunea portocalie beneficiază de nouă şi puternica sticlă Kunlun Glass. Ea rezistă chiar şi la spart nuci cu telefonul, cel puţin aşa ne arată un video viral din China. Încă nu e clar ce fel de protecţie au versiunea argintie şi cea neagră. În concluzie Huawei Mate 50 Pro este solid construit, plăcut privirii şi manevrabil, mai ales pe portocaliu.

Display Huawei Mate 50 Pro

Îşi face treaba la filme şi jocuri

Huawei Mate 50 Pro vine cu un ecran de 6.74 inch, acolo unde Huawei Mate 40 Pro ne-a propus unul de 6.76 inch, dar acum 2 ani venea cu decupaj pilulă pentru camera selfie. Acest panou OLED afişează 1 miliard de culori şi oferă o rezoluţie de 2616 x 1212 pixeli. Are şi refresh rate de 120 Hz, acolo unde Mate 40 Pro avea 90 Hz şi face că jocurile să se mişte lin, savuros. Nu văd totuşi suport HDR10 pe lista oficială de specs, dar văd o opţiune HDR prin setări. Avem parte de touch sampling rate de 300 Hz, numai bun pentru gameri, dar şi de PWM Dimming de 1440 Hz.

Video-review HUAWEI Mate 50 Pro, secțiunea Display

PWM înseamnă Pulse Width Modulation, care ajustează luminozitatea ecranului. Orice ecran include o serie de LED-uri care îţi permit să vezi imagine şi text. LED-urile încep să se pornească şi oprească tot mai rapid prin PWM. Se reduce astfel consumul de energie şi primeşti şi luminozitate mai satisfăcătoare şi mai uşor de ajustat pentru producătorii de ecrane şi telefoane (nu mai trebuie controllere complexe). Problema e că unele persoane percep la nivel inconştient un flicker de la acele LED-uri care se tot aprind şi sting, dar se întâmplă foarte rar şi poate provoca oboseala ochilor şi a creierului.

Test Luminozitate ecran

  • 1.realme GT 7 Pro2400 (LUX)
  • 2.Google Pixel 9 Pro XL1906 (LUX)
  • +
  • 126.Huawei Mate 50 Pro658 (LUX)
  • 127.OPPO Reno4 Pro 5G652 (LUX)
  • 128.Motorola Moto G82 5G652 (LUX)
  • 129.Huawei Mate Xs 2652 (LUX)
  • 130.ASUS ROG Phone 5 Pro651 (LUX)
  • 131.OPPO Find X5 Pro651 (LUX)
  • 132.Samsung Galaxy Note 10+648 (LUX)
  • 133.Motorola Edge 30 Pro 5G648 (LUX)
  • 134.ASUS ZenFone 7 Pro646 (LUX)

Revenind la testele noastre, ecranul este unul luminos, cu o paletă destul de largă de culori şi unghiuri generoase, largi pe verticală şi orizontală. Are un alb pur şi negru profund. Matricea pixelilor este de tip pentile, ca la majoritatea ecranelor AMOLED. La testele cu luxmetrul am ajuns la 658 LUX, depăşind OnePlus 10 Pro, OPPO Find X5 Pro, Xiaomi 12 Pro, dar şi pe Huawei Mate 40 Pro. Suntem sub iPhone 14 Pro, Galaxy S22 Ultra, Sony Xperia 5 IV.

Setările ecranului includ Always On Display, luminozitate şi luminozitate Auto (dacă o dezactivezi, ea se reactivează când porneşti telefonul), Dark Mode şi Eye Comfort (reducere flicker şi filtru). Avem şi reglaje cu privire la mărimea textului şi afişajului, dar şi cu privire la mod şi temperatura culorii. Aici avem modurile Normal şi Vivid, dar şi o paletă pentru temperatura culorii. Rezoluţia se poate seta pe Smart, High adică 2616 x 1212 pixeli, Standard, adică 2398 x 1111 pixeli sau Low pe 1744 x 808 pixeli. 

Refresh rate-ul se poate seta pe Dynamic, 120 Hz sau 60 Hz. Putem ascunde şi bretonul dacă vrem cu opţiuni dedicate. 

  • 1234
Huawei Mate 50 Pro8,7910
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×